Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar?

2 dakika
40,150
Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar? Business Insider
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Bunu, Dünya ve Güneş'i bir küre olarak modelleyerek (ki bu çok isabetli bir modelleme olacaktır), hızlıca hesaplayabiliriz:

Dünya Dünya'nın yarı çapı 6378 kilometre kadardır. Bir kürenin hacmi V=43×π×r3V={\dfrac{4}{3}}\times\pi\times{r^3} formülüyle hesaplanabilir. Bu yapıldığında, Dünya'nın 1.08678∗10121.08678*10^{12} kilometre küplük bir küre olduğu anlaşılır.

Güneş'in yarı çapı ise 695.510 kilometredir. Aynı formülü kullanırsak, Güneş'in 1.40928∗10181.40928*10^{18} kilometre küplük dev bir gaz topu olduğu sonucuna varırız.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki sayıyı birbirine bölersek, Güneş içine Dünya'dan yaklaşık 1.3 milyon tane sığdırabilirdiniz! Aşağıdaki görsel, bunun neye benzeyebileceğini göstermektedir:

Ancak ufak bir detay daha var: Küre olan cisimleri paketlemeye çalıştığınızda, küreler arasındaki boşlukları kusursuz bir şekilde dolduramadığınızı görürdünüz. Yani ne kadar uğraşırsanız uğraşın, küreleri bir araya yığdığınızda, aralarında boşluklar kalacaktır. Bu durumda gerçekten ne kadar sığdırabiliriz?

Bu sorunun özünde, hesaplamaya çalıştığımız kavram paketleme yoğunluğu olarak bilinir ve η\eta (eta) harfiyle, bir oran olarak gösterilir. Eğer küçük küreler, büyük kürenin içini kusursuz ve boşluksuz bir şekilde doldursaydı, η=1\eta=1, yani %100 olurdu. Ancak bu, mümkün değildir. Bu durumda bu oranı en çok kaç yapabiliriz?

İlginç bir şekilde, bunu hesaplamak ve en iyi küre içinde küre paketleme yönteminin hangisi olduğunu ispatlamak çok zor olmuştur. Küre içerisinde küre paketleme probleminin kökenleri 1611 yılında Kepler'e kadar gitmektedir ve hatta Kepler Problemi olarak bilinmektedir. Kepler'den bu yana, aralarında Gauss gibi üstün matematikçiler de olmak üzere birçok uzman, küre içinde küre paketleme problemini çözmeye çalışmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar birçok oran hesaplanmıştır ve bu oranlar, kürelerin birbiri üzerine nasıl bindiğine, yani ne tür bir düzende paketlendiğine göre değişmektedir. Fakat yapılan hesaplamalar, büyük bir küre içine sıkıştırılmış kürelerin en fazla yaklaşık %74 (η=0.74\eta=0.74 ) civarında olabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla Güneş içine 1.3 milyon Dünya değil, daha ziyade yaklaşık 962.000 Dünya sığdırabiliriz.

Hatta eğer kusursuz ve sıkışık bir paketleme yapılmazsa, bu sayı ideal orandan çok daha düşük olacaktır. Örneğin Solidworks gibi bir araç ile küre içine küre paketlemeye çalışacak olursanız ve hiçbir sıkıştırma, yani küreleri deforme edecek basınca izin vermezseniz, sadece 400.000 kadar Dünya sığdırabildiğinizi göreceksiniz.

Yukarıdaki fotoğrafta tam olarak kaç adet "Dünya" konduğu ve kullanılan kürelerin nitelikleri belirtilmemiş. Ayrıca birçok kaynakta bu paketleme problemi göz önüne alınmadan hesaplama yapılmaktadır. Her ne olursa olsun Güneş, Dünya'dan çok ama çok büyüktür!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • İnanılmaz 10
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Orwig. You Can Put 1 Million Earths In The Volume Of The Sun — Here's What That Looks Like. (30 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
  • T. C. Hales. (2002). An Overview Of The Kepler Conjecture. ArXiV. | Arşiv Bağlantısı
  • G. Szpiro. Does The Proof Stack Up?. (3 Temmuz 2003). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 11:59:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4291

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar?. (6 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4291
Bakırcı, Ç. M. (2016, April 06). Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4291
Ç. M. Bakırcı. “Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4291.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Güneş İçine Kaç Tane Dünya Sığar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 06, 2016. https://evrimagaci.org/s/4291.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close