Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz!

1 dakika
2,866
Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz! Live Science
Evrim Ağacı Akademi: Karanlık Madde & Karanlık Enerji Yazı Dizisi

Bu yazı, Karanlık Madde & Karanlık Enerji yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Evrenin "Karanlık" Yüzü: Karanlık Madde ve Karanlık Enerji Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık maddeyi hiçbir zaman doğrudan doğruya tespit etmedik veya ölçmedik, ancak onun var olduğunu biliyoruz. Çünkü karanlık maddenin evrenimiz üzerindeki etkilerini gözlemleyebiliyoruz. Bildiğimiz anlamıyla maddenin ("görünen maddenin") uyguladığı kütleçekimi, yıldızların ve galaksilerin birçok hareketini açıklamakta yetersiz kalıyor. Bu da bize işin içinde başka bir faktörün de olduğunu düşündürüyor.

Karanlık madde de dahil olmak üzere tüm maddeler ışık ışınlarını hafifçe bükebilir ve teleskoplarımızla yaptığımız gözlemlerde “zayıf kütleçekimsel kırılmalara” neden olabilir. Bilim insanları bu kırılmaları, karanlık maddeye rastlamanın oldukça muhtemel olduğu bölgeleri detaylarıyla ortaya koymak için gece gökyüzünde kullanabilir.

Tanıdık Yüzler Aramak

İsviçre’nin Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, karanlık maddenin neden olduğu zayıf yerçekimsel kırılmalardaki silik bulgulara rastlayabilme umuduyla görsel canlandırmaları analiz etmek için sıklıkla kullanılan türden bir sinir ağı modeli eğitti. Bilim insanlarının karanlık maddelerde aradıkları özellikleri öğreten simüle veriler, bu modeli beslemek için kullanıldı. Model, görüntülerdeki karanlık maddedeki potansiyel bulguları tespit etme ve etiketleme konusunda bilim insanlarına kıyasla %30 daha isabetli sonuçlar verdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bu makine öğrenimi modeli daha sonra Avrupa Güney Rasathanesi’nin “Kilo-Degree Survey” projesinde oluşturulan gerçek karanlık madde haritalarını analiz etmek için de kullanıldı. Physical Review D dergisinde yayınlanan bulgular, modelin haritaları güncel yöntemlerden daha ayrıntılı bir şekilde analiz edebildiğini ve karanlık maddenin olası konumunu daha isabetli bir şekilde modelleyebildiğini göstermektedir.

Araştırma ekibi, evrenin genişlemesini sağlayan gizemli bir güç olan karanlık enerjinin dağılımı ve davranışı hakkında daha fazla bilgi edinmek için modeli gelecekte diğer kozmolojik haritalara uygulamayı umuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Karanlık Madde & Karanlık Enerji Yazı Dizisi

Bu yazı, Karanlık Madde & Karanlık Enerji yazı dizisinin 6 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Evrenin "Karanlık" Yüzü: Karanlık Madde ve Karanlık Enerji Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
58
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: MIT Technology Review | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/11/2024 16:31:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8254

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Siyah
Model
Lazer
Kamuflaj
Mitler Ve Gerçekler
Damar
Travma
Aile
Uterus
Akademik
Fizik
Savaş
Vaka
Aşırı
Embriyoloji
Eğilim
Böcekler
Yıldızlar
Astrofizik
Parçacık
Kemik
Kedi
Yağ
Hamile
Hayatta Kalma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. V. Patel, et al. Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz!. (6 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8254
Patel, N. V., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, February 06). Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved November 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8254
N. V. Patel, et al. “Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 06 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8254.
Patel, Neel V.. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yüz Tanıma Algoritmalarını Kullanarak Karanlık Maddeyi Keşfedebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, February 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/8254.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close