Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?

Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?
4 dakika
16,948
Tüm Reklamları Kapat

Zekâ şüphesiz 7’den 70’e herkes için çok üzerinde durulan bir kavramdır. Dahi olmayı kim istemez ki? Zekânın getirileri, okuduğunu anlamaktan satranç oynamaya kadar hayatın pek çok alanında kendini gösteriyor.

İnsanlarda zekâ oluşumunu belirleyen unsurlar kalıtım ve çevredir; ancak çevresel etkenlerin genetik temellerden çok daha etkili olduğu düşünülmektedir. Çünkü beyindeki nöronların hareketi ve sinaps oluşumu genetik materyalden alınan bilgiye göre şekillenmesine rağmen, konuşmanın öğrenilmesi gibi "kritik dönem" (İng: "critical period") adı verilen zamanlarda insan gibi canlılarda beynin yapısı tekrar şekillenir ve yeni sinapslar kurulur. Yaş ilerledikçe daha zeki veya daha az zeki olmak beynin kullanılma oranına göre gerçekleşebilen olaylardır.

Dünya’nın En Zeki 2. İnsanının Zekâ Formülü Nedir?

2014 itibariyla Dünya Dahiler Listesi’nde 2. sırada bulunan Rick Rosner, 192 puanlık IQ’suyla dünya nüfusunun ortalama IQ puanını (100) neredeyse ikiye katlamaktadır. Yapılan ölçümlere göre IQ puanı 160’ın üzerine çıkan kişiler "dahi" olarak adlandırılmaktadır. Rick Rosner’ın dehasının arkasındaki sır ise, onun beynini daha çok çalıştırdığı ve yaşlanmayı geciktirdiği düşünülen bir hap karışımı kullanmasında yatıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Rosner’ın bir dahi olduğu ilk defa anaokulunda yaptığı bir IQ testiyle anlaşılmıştır. O günden itibaren en az 20’den fazla IQ testine tabi tutulan Rosner’ı sadece bir kişi (Dr. Evangelos Katsioulis, 198 IQ) geride bırakabilmiştir. Rosner, sağlıklı ve bilinçli bir yetişkin olmak için kendini eğitti ve yaptığı araştırmalar sonucu beyin geliştirici haplardan oluşan sıkı bir beslenme programı uyguladı. Kullandığı hapların çoğu bilimsel yayınlar tarafından sağlıklı ve işlevsel olduğu kanıtlanmış, ayrıca doktorlar tarafından da tavsiye edilen gıda takviyeleriydi. Rosner her gün, kahvaltıdan önce 50 farklı hap ve çeşitli kapsüller kullanmaya başladı. Rosner’a göre sabah kahvaltısından önce yaptığı bu hap kokteyli, onun beyninin daha verimli çalışmasını sağlıyordu.

Rosner’ın CV’sine bir göz atalım. IQ’su bu kadar yüksek olan bir insan bunu nasıl değerlendiriyor olabilir? Birçok kişi onun büyük bir şirkette CEO olduğunu düşünebilir; ama Rosner sanılanın aksine çok renkli bir iş kariyerine sahip. Komedi yazarlığından garsonluğa kadar uzanan büyük bir yelpazade iş tecrübesine sahip bu dahi, bir zamanlar striptiz yaptığını bile iddia ediyor. Rosner “Dumbass Genius” (Aptal Dahi) adıyla yayınlanan kitabında kendini bir işsiz olarak tanımlarken beynini geliştirmek adına aldığı haplardan da bahsediyor.

Rosner’ın her sabah aldığı hapların ve kapsüllerin arasında Alzhimer’a karşı faydalı olduğu bilinen omega 3’ten tutun da telomerlerin kısalmasını engelleyen Astragalus’a kadar çok sayıda besin takviyesi bulunuyor. Telomerler kromozomların kısımlarında bulunan DNA dizileridir. DNA kendini kopyaladığında bu sonda yer alan parçalar telomeraz enzimi tam olarak çalışmazsa eksik kalabilir ve sonrasında yaşlanma gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Rosner’ın hap karışımında her bir hapın belirli bir görevi var ve sağlık için hiçbir şey atlanmamış görünüyor.

50 haptan oluşan karışımın listesinden ve bu karışımdaki bazı maddelerle ilgili özet bilgilerden bahsedelim:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Omega 3 Balık Yağı Kapsülleri: Omega 3 yağ asitlerinin beyin için önemi docosahexaeonic asitten ileri gelmektedir. Beyinde en çok bulunan omega 3 yağ asidi olan docosahexaeonic asit öğrenme süreçlerinde, yeni sinaps oluşumunda, sinaptik plastisitide ve yeni nöronların üretilmesinde görev alır. Yapılan bilimsel çalışmalar omega 3 yağ asidi alımının bunama gibi bilişsel işlevleri hedef alan çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde kullanılır.
  2. Kahve: Kahvenin etken maddelerinden biri olan kafeinin bilişsel işlevler üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ile ilgili yapılmış çok sayıda araştırma mevcut. Araştırma sonuçları kafeinin hafıza ve öğrenme süreçlerini arttırıcı ve engelleyici etkisi olabilmesine rağmen genelde bu süreçleri etkilemediğine işaret ediyor. Kafein bilginin pasif bir şekilde sunulduğu görevlerde öğrenmeyi kolaylaştırırken, bilginin kasıtlı olarak verildiği görevlerde bilişsel performans üzerinde hiçbir etki etmediği gözlenmiştir.
  3. Askorbik Asit (C vitamini): İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar düzenli askorbik asit kullanımının Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığı ve yaşa bağlı bilişsel işlev kaybını önlemede etkili olduğunu gösteriyor. Bunun yanında askorbik asidin antioksidan olarak vücutta görev alması da yaşlanmayı engelleyici ve hücreleri koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.
  4. Yarım aspirin
  5. Metformin
  6. Metoprolol
  7. Glisodin
  8. Avodart
  9. Astragalus
  10. Fiberli Şekerleme
  11. Yağ engelleyiciler (Fat blockers)
  12. Kolesterol düşürücü reçeteli ve reçetesiz haplar
  13. Kurkumin
  14. ToCoQ10
  15. L-karnosin
  16. ALA ve asetil L-karnetin
  17. D3 vitamini
  18. Selenyum ve Gama E içeren E vitamini
  19. Likopen
  20. TMG (trimetylglycene)
  21. Kalsiyum
  22. Benfotamin
  23. N-asetil sistein
  24. Mangostan/pomegranat/noni kompleksi
  25. K vitamini
  26. At kestanesi
  27. Kuversetin ve bromelayin
  28. Fosfatidilserin
  29. DMAE
  30. Amino-guanidin
  31. Santrofenoksin
  32. Pirasetam
  33. Cognitex
  34. Vinposetin
  35. Metilen mavisi

Ne var ki yeni çalışmalar, söz konusu hapların ezici çoğunluğunun, halihazırda sağlıklı olan kişilerin bilişsel fonksiyonunu olumlu etkilemediğini gösteriyor. Dahası, Rosner'ın iddia ettiği kadar yüksek IQ değerlerinin doğru bir şekilde ölçülebildiği konusu da oldukça tartışmalı; IQ testlerinin güvenilirlikleri ve anlamı, sözde "aşırı yüksek" seviyelere ulaştıkça oldukça azalıyor. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, sadece hap yutarak zekanızı arttırabileceğiniz fikrinin güvenilir bir bilimsel temeli olmadığını söylemek mümkün.

Bu konularla ilgili daha fazla bilgi için, benzer bir konuyu ele alan Limitless isimli film ve hayali bir "NZT 48" hapıyla ilgili bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Medical Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 19:04:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3150

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Olson, et al. Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?. (18 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3150
Olson, S., Taybaş, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 18). Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3150
S. Olson, et al. “Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3150.
Olson, Samantha. Taybaş, Çağlayan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 18, 2014. https://evrimagaci.org/s/3150.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close