Günde 50 Hapla Dâhi Olunabilir Mi?
Zekâ şüphesiz 7’den 70’e herkes için çok üzerinde durulan bir kavramdır. Dahi olmayı kim istemez ki? Zekânın getirileri, okuduğunu anlamaktan satranç oynamaya kadar hayatın pek çok alanında kendini gösteriyor.
İnsanlarda zekâ oluşumunu belirleyen unsurlar kalıtım ve çevredir; ancak çevresel etkenlerin genetik temellerden çok daha etkili olduğu düşünülmektedir. Çünkü beyindeki nöronların hareketi ve sinaps oluşumu genetik materyalden alınan bilgiye göre şekillenmesine rağmen, konuşmanın öğrenilmesi gibi "kritik dönem" (İng: "critical period") adı verilen zamanlarda insan gibi canlılarda beynin yapısı tekrar şekillenir ve yeni sinapslar kurulur. Yaş ilerledikçe daha zeki veya daha az zeki olmak beynin kullanılma oranına göre gerçekleşebilen olaylardır.
Dünya’nın En Zeki 2. İnsanının Zekâ Formülü Nedir?
2014 itibariyla Dünya Dahiler Listesi’nde 2. sırada bulunan Rick Rosner, 192 puanlık IQ’suyla dünya nüfusunun ortalama IQ puanını (100) neredeyse ikiye katlamaktadır. Yapılan ölçümlere göre IQ puanı 160’ın üzerine çıkan kişiler "dahi" olarak adlandırılmaktadır. Rick Rosner’ın dehasının arkasındaki sır ise, onun beynini daha çok çalıştırdığı ve yaşlanmayı geciktirdiği düşünülen bir hap karışımı kullanmasında yatıyor.
Rosner’ın bir dahi olduğu ilk defa anaokulunda yaptığı bir IQ testiyle anlaşılmıştır. O günden itibaren en az 20’den fazla IQ testine tabi tutulan Rosner’ı sadece bir kişi (Dr. Evangelos Katsioulis, 198 IQ) geride bırakabilmiştir. Rosner, sağlıklı ve bilinçli bir yetişkin olmak için kendini eğitti ve yaptığı araştırmalar sonucu beyin geliştirici haplardan oluşan sıkı bir beslenme programı uyguladı. Kullandığı hapların çoğu bilimsel yayınlar tarafından sağlıklı ve işlevsel olduğu kanıtlanmış, ayrıca doktorlar tarafından da tavsiye edilen gıda takviyeleriydi. Rosner her gün, kahvaltıdan önce 50 farklı hap ve çeşitli kapsüller kullanmaya başladı. Rosner’a göre sabah kahvaltısından önce yaptığı bu hap kokteyli, onun beyninin daha verimli çalışmasını sağlıyordu.
Rosner’ın CV’sine bir göz atalım. IQ’su bu kadar yüksek olan bir insan bunu nasıl değerlendiriyor olabilir? Birçok kişi onun büyük bir şirkette CEO olduğunu düşünebilir; ama Rosner sanılanın aksine çok renkli bir iş kariyerine sahip. Komedi yazarlığından garsonluğa kadar uzanan büyük bir yelpazade iş tecrübesine sahip bu dahi, bir zamanlar striptiz yaptığını bile iddia ediyor. Rosner “Dumbass Genius” (Aptal Dahi) adıyla yayınlanan kitabında kendini bir işsiz olarak tanımlarken beynini geliştirmek adına aldığı haplardan da bahsediyor.
Rosner’ın her sabah aldığı hapların ve kapsüllerin arasında Alzhimer’a karşı faydalı olduğu bilinen omega 3’ten tutun da telomerlerin kısalmasını engelleyen Astragalus’a kadar çok sayıda besin takviyesi bulunuyor. Telomerler kromozomların uç kısımlarında bulunan DNA dizileridir. DNA kendini kopyaladığında bu sonda yer alan parçalar telomeraz enzimi tam olarak çalışmazsa eksik kalabilir ve sonrasında yaşlanma gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Rosner’ın hap karışımında her bir hapın belirli bir görevi var ve sağlık için hiçbir şey atlanmamış görünüyor.
50 haptan oluşan karışımın listesinden ve bu karışımdaki bazı maddelerle ilgili özet bilgilerden bahsedelim:
- Omega 3 Balık Yağı Kapsülleri: Omega 3 yağ asitlerinin beyin için önemi docosahexaeonic asitten ileri gelmektedir. Beyinde en çok bulunan omega 3 yağ asidi olan docosahexaeonic asit öğrenme süreçlerinde, yeni sinaps oluşumunda, sinaptik plastisitide ve yeni nöronların üretilmesinde görev alır. Yapılan bilimsel çalışmalar omega 3 yağ asidi alımının bunama gibi bilişsel işlevleri hedef alan çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde kullanılır.
- Kahve: Kahvenin etken maddelerinden biri olan kafeinin bilişsel işlevler üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ile ilgili yapılmış çok sayıda araştırma mevcut. Araştırma sonuçları kafeinin hafıza ve öğrenme süreçlerini arttırıcı ve engelleyici etkisi olabilmesine rağmen genelde bu süreçleri etkilemediğine işaret ediyor. Kafein bilginin pasif bir şekilde sunulduğu görevlerde öğrenmeyi kolaylaştırırken, bilginin kasıtlı olarak verildiği görevlerde bilişsel performans üzerinde hiçbir etki etmediği gözlenmiştir.
- Askorbik Asit (C vitamini): İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar düzenli askorbik asit kullanımının Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığı ve yaşa bağlı bilişsel işlev kaybını önlemede etkili olduğunu gösteriyor. Bunun yanında askorbik asidin antioksidan olarak vücutta görev alması da yaşlanmayı engelleyici ve hücreleri koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.
- Yarım aspirin
- Metformin
- Metoprolol
- Glisodin
- Avodart
- Astragalus
- Fiberli Şekerleme
- Yağ engelleyiciler (Fat blockers)
- Kolesterol düşürücü reçeteli ve reçetesiz haplar
- Kurkumin
- ToCoQ10
- L-karnosin
- ALA ve asetil L-karnetin
- D3 vitamini
- Selenyum ve Gama E içeren E vitamini
- Likopen
- TMG (trimetylglycene)
- Kalsiyum
- Benfotamin
- N-asetil sistein
- Mangostan/pomegranat/noni kompleksi
- K vitamini
- At kestanesi
- Kuversetin ve bromelayin
- Fosfatidilserin
- DMAE
- Amino-guanidin
- Santrofenoksin
- Pirasetam
- Cognitex
- Vinposetin
- Metilen mavisi
Ne var ki yeni çalışmalar, söz konusu hapların ezici çoğunluğunun, halihazırda sağlıklı olan kişilerin bilişsel fonksiyonunu olumlu etkilemediğini gösteriyor. Dahası, Rosner'ın iddia ettiği kadar yüksek IQ değerlerinin doğru bir şekilde ölçülebildiği konusu da oldukça tartışmalı; IQ testlerinin güvenilirlikleri ve anlamı, sözde "aşırı yüksek" seviyelere ulaştıkça oldukça azalıyor. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, sadece hap yutarak zekanızı arttırabileceğiniz fikrinin güvenilir bir bilimsel temeli olmadığını söylemek mümkün.
Bu konularla ilgili daha fazla bilgi için, benzer bir konuyu ele alan Limitless isimli film ve hayali bir "NZT 48" hapıyla ilgili bu yazımızı okuyabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 22
- 11
- 8
- 6
- 4
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Medical Daily | Arşiv Bağlantısı
- G. W. Arendash, et al. (2010). Caffeine And Coffee As Therapeutics Against Alzheimer's Disease. Journal of Alzheimer's Disease, sf: 117-126. | Arşiv Bağlantısı
- F. E. Harrison, et al. (2014). Ascorbic Acid And The Brain: Rationale For The Use Against Cognitive Decline. Nutrients, sf: 1752-1781. | Arşiv Bağlantısı
- M. Hashimoto. (2014). Omega-3 Fatty Acids And Cognition. Journal of Japan Surgical Association (Nihon Rinsho Geka Gakkai Zasshi), sf: 648-656. | Arşiv Bağlantısı
- K. Corcoran. Revealed: The 38 Pills Taken By 'World's Second-Smartest Man' To Stay On Top Form - Though He Admits Most Do Nothing, And Haven't Kept Him From Being Unemployed. (2 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2019. Alındığı Yer: DailyMail | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:57:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3150
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.