Hollanda Açlık Kışı: Gebelikte Beslenme Neden Önemli?
Nazilerin Hollanda'yı 1 Yıl Boyunca Açlıkla Cezalandırması, Anneleri ve Bebeklerini Nasıl Etkiledi?
Gebelik süresi boyunca, anne karnındaki bebeğin bütün ihtiyaçları, gebeliğin 6 ile 8. haftaları arasında oluşumunu tamamlayan ''plasenta'' adlı geçici organ sayesinde anne tarafından karşılanır. O yüzden gebelik süresince annenin beslenmesi çok büyük oranda bebeğin gelişimini etkilemektedir.
Bu süreç içerisinde, annenin besin ögeleri açısından eksiksiz beslenmesi bebek için hayati önem taşıyabilmektedir. Örneğin annenin folik asit yönünden fakir bir diyet uygulaması, bebekte omurların tam kapanmamasına ve omurilik sıvısının dışarı taşmasına yol açan nöral tüp defektlerine yol açabilmektedir.
Hollanda Açlık Kışı Nedir?
Hollanda'da ''Hongerwinter'' adıyla bilinen Hollanda açlık kışı, 1944 yılının Eylül ayından başlayıp 1945 yılının Mayıs ayına kadar süren ve Hollanda'daki kıtlık zamanını tanımlayan süredir. Bu kıtlığın yaşanmasında birçok sebep vardır: İkinci Dünya Savaşı sonrası Hollanda bir süreliğine Alman işgali altına girmiş ve bunun üzerine Hollanda hükümeti Londra'ya sürgün edilmişti. Nazi güçlerinin baskılarıyla ve çoğu gıdaya getirdiği ağır ambargolarla, Hollanda'nın temel besin ve yakıt kaynağı olan demiryolları ulaşımı durma noktasına gelmişti.
Ülkedeki besin ve yakıt sıkıntısı, sürgündeki Hollanda hükümeti tarafından duyulunca hükümet, o sıralar Market Garden Harekatı ile Hollanda üzerinden Almanya'ya girmeye çalışan Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri ile bir anlaşma yaparak harekata dahil oldu. Bu harekata ve müttefiklerinin güçlerine dayanarak, Hollandalı demiryolu çalışanları greve başladı.
Demiryolu çalışanları bu grevin Nazi güçlerinin ulaşımlarını kesmeye yarayacağını ve müttefik güçlerine avantaj sağlayacağını düşündü; fakat harekat ve müttefik güçleri başarısız oldu. Bunun üzerine Nazi güçleri, Hollanda'yı gıda kaynaklarını kesmekle cezalandırdı ve Hollanda'da açlık kışı başlamış oldu. Hollanda'daki yüz binlerce insan eşi görülmemiş bir kıtlığa maruz bırakıldı. Aşağıdaki videoda o dönemde çekilmiş görüntüleri izleyebilirsiniz.
Şubat 1945'te Nazi güçleri, İngiliz Kızılhaç Topluluğu'nun ülkenin batısında ekmek dağıtmasına izin verdi. Aynı yıl Nisan ayında, Nazi güçleri müttefik ülkelerin havadan gıda destek paketleri atmasına izin verdi. Bu operasyon Manna Operasyonu olarak tarihe geçti.
Hollanda Açlık Kışının Sonuçları
Hollanda açlık kışı, tüm toplumu etkilemesine karşın çocuklarda ve yaşlılarda geri dönülmez etkilere yol açtı ve 20.000 insanın açlıktan hayatını kaybetmesine sebep oldu. Dönemin etkileri bunlarla da sınırlı kalmadı. O dönemde hamile olan kadınların bebeklerinde vücut anomalileri, kronik hastalıklara yatkınlıklar, raşitizm ve büyüme gerilikleri görüldü.
2006 yılında yapılan bir çalışmada, Hollanda açlık kışını kapsayacak şekilde, Kasım 1943 ile Şubat 1947 yılları arasında Amsterdam'da doğmuş 2414 kişi incelendi. Çalışmada izlenen insanların diğer insanlara göre glikoz tolerasyonunun ve insülin konsantrasyonunun artmış ve kan basınçlarının yüksek olduğu bulundu. Ayrıca yetişkinlikte albüminüri görülme olasılığının 3.2 kat artmış olduğu, tıkayıcı hava yolu hastalıklarının daha fazla görüldüğü, kan lipidlerinin yüksek olduğu ve kadınlarda meme kanseri riskinin 5 kat artmış olduğu bulundu.
Sonuç
Kadınların, gebelik dönemlerinde yeterli ve dengeli beslenmeleri hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu cümledeki "yeterli" kelimesi kalori olarak yeter düzeyde, "dengeli" kelimesi ise besin ögelerinin her birinin önerilen düzeyde alınması anlamına gelmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 8
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- C. Zimmer. The Famine Ended 70 Years Ago, But Dutch Genes Still Bear Scars. (31 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2019. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
- Liberation Route. The Hunger Winter. (7 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2019. Alındığı Yer: Liberation Route | Arşiv Bağlantısı
- D. Föcking. The Dutch Hunger Winter 1944-45. (7 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2019. Alındığı Yer: The Environment & Society Portal | Arşiv Bağlantısı
- Brangrens. Winter 1944 The Starving City. (7 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2019. Alındığı Yer: Brangrens | Arşiv Bağlantısı
- T. Roseboom, et al. (2006). The Dutch Famine And Its Long-Term Consequences For Adult Health.. Early human development, sf: 485-491. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:40:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8097
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.