Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!

Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!
2 dakika
2,318
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Jiang Wei Wu ve Shaanxi, Çin'deki Northwest A&F Üniversitesi'ndeki meslektaşları tarafından PLOS Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bir anti-tümör ilacı, doğal bir açlık bastırmayı aktive ederek farelerde düşük dozlarda kilo kaybını sağlıyor.[1] Sonuçlar, obeziteye karşı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici yeni bir yol sunuyor.

Büyüme farklılaşma faktörü 15 (GDF15), stres dahil olmak üzere çok çeşitli uyaranlara yanıt olarak dolaşan bir hormondur. Önceki çalışmalar, GDF15'in yükselmesinin vücut ağırlığında bir düşüşe yol açtığını, bunun bastırılmasının ise obeziteye yol açtığını göstermiştir.

GDF15 üretimini artırabilecek ilaçları aramak için yazarlar, ilaca maruz kalmaya yanıt olarak insan hücrelerinin gen ekspresyon profillerinin bir veri tabanı olan "Bağlantı Haritası"na başvurdu. Kamptotesin adı verilen bir ilaca maruz kalan hücrelerin GDF15 ekspresyonunu arttırdığını buldular. Kamptotesin, Asya ağacı Camptotheca acuminata'dan türetilmiştir ve bilinen bir DNA onarım enzimi inhibitörüdür (dolayısıyla bir anti-tümör ilacı olarak kullanılır).

Tüm Reklamları Kapat

Obez farelerde, yazarlar kamptotesinin oral uygulamasının kandaki GDF15 seviyesini hızla yükselttiğini ve 30 gün boyunca gıda alımını yaklaşık %12 ve vücut ağırlığını yaklaşık %11 oranında azalttığını gösterdi. Buna karşılık, zayıf farelerde kamptotesin, GDF15'i yükseltmedi ve gıda alımı veya vücut ağırlığı üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Wu, çalışmayı şöyle anlatıyor:

Bu çalışmada, in silico ilaç tarama yaklaşımını kullanarak, ABD Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından önceden tanımlanmış bir anti-tümör ilacı olan Camptothecin'in (CPT) bir GDF15 indükleyicisi olduğunu keşfettik. CPT, aktivasyon yoluyla dolaşımdaki GDF15'i yükseltir. Bu, arka beyin AP'sindeki GDF15 reseptörü GFRAL'i aktive eder, bu da daha sonra gıda alımını baskılar ve obez farelerde vücut ağırlığını azaltır.

Kamptotesin'in etkisi GDF15'e özgüydü ve GDF15, etkisini GFRAL adı verilen reseptörü aracılığıyla sergiledi, çünkü ekip, GDF15'e karşı bir antikorun, GFRAL ifadesini düşürdüklerinde kilo kaybının kesildiğini gösterdi.

Kamptotesin, kansere karşı denemelerde incelenmiştir; ancak nihayetinde, güvenlik endişeleri nedeniyle bir kenara bırakılmıştır. Wu, bir anti-obezite ilacı olarak güvenliğinin henüz belirlenmediğini söylüyor; ancak bu çalışmada kullanılan dozun, bir insana ölçeklenirse, insan anti-kanser denemelerinde kullanılan en düşük dozun yaklaşık otuzda biri olacağını vurguluyor. Ek olarak, anti-obezite mekanizması, DNA onarım enzimi topoizomerazın fonksiyonunu bloke etmeyi ve çok daha düşük bir ilaç konsantrasyonunda çalışmayı içeren anti-kanser mekanizmasından ayrı görünmektedir. Wu, sözlerini şöyle bitiriyor:

Sonuçlarımızın, kamptotesinin obezite ve buna bağlı metabolik bozukluklar için terapötik faydaları olabileceğini ikna edici bir şekilde tartıştığımıza inanıyoruz. Gen translasyonu etkisini artırmak için gelişmiş modellerde etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. F. Lu, et al. (2022). Camptothecin Effectively Treats Obesity In Mice Through Gdf15 Induction. PLOS Biology, sf: e3001517. doi: 10.1371/journal.pbio.3001517. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 17:44:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11544

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
İ. B. Kayar, et al. Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!. (10 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11544
Kayar, İ. B., Bakırcı, Ç. M. (2022, April 10). Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11544
İ. B. Kayar, et al. “Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Apr. 2022, https://evrimagaci.org/s/11544.
Kayar, İlkim Berfin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Anti-Tümor İlacı, Farelerde Kilo Kaybı Sağladı ve Bu, Obezite Tedavisi Konusunda Umut Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/11544.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close