Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi?

6 dakika
14,474
Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi? UHD Paper
Tüm Reklamları Kapat

Godzilla (veya Gojira), bir dizi Japon filmine konu edinilen ve Japon mitolojisinde "hayali canavar" anlamına gelen kaiju kategorisine giren bir canavardır. İlk olarak 1954 yılında yayınlanan Godzilla filminde karşımıza çıkan bu canavar, kısa sürede pop kültürün en ikonik hayvanlarından (?) biri hâline gelmiştir ve o gün bugündür Godzilla hakkında 30'dan fazla sinema filmi, çok sayıda konsol oyunu, romanlar, çizgiromanlar ve televizyon filmleri yayınlanmıştır. Halk arasında "Canavarların Kralı" veya "Kertenkele Tanrısı" olarak da bilinen bu kurgusal, radyoaktif organizmayı gelin daha yakından inceleyelim.

Özünde bir antihero olan, yani bir hikayenin ana kahramanı olmasına rağmen "kahraman" niteliklerinden yoksun olan Godzilla'nın, Nagasaki ve Hiroshima'ya atılan nükleer bombalara karşı bir intikam metaforu olarak resmedildiği düşünülüyor.[3] Godzilla'nın 2014 versiyonu yaklaşık 108.2 metre yüksekliğinde ve 90.000 ton ağırlındadır! Bir yolcu gemisini düşünün, bacakları olsun ve dik dursun. Tahminen ortaya çıkan görüntü işte böyle bir şeye benzeyecektir.

Godzilla ile İlgili Problemler

Kalori İhtiyacı

Ama asıl soru, o büyüklükte bir organizma gerçekte var olabilir miydi? Yapılan hesaplamalara göre 90.000 tonluk bir kertenkelemsi canlı olan Godzilla, günde 215.000.000 kalori enerjiye ihtiyaç duyacaktır.[1] Yetişkin bir insan 110.000 kaloriye sahiptir ve eğer Godzilla'nın insan zaafı olsaydı, günde 1950 insanı mideye indirmesi gerekecekti. Bu da Dünya'daki ölüm oranını tek başına %1.3 arttıracaktır! Gerçi aynı kalori ihtiyacını 826.000 Waffle yiyerek de karşılayabilirdi; ama böyle bir canavarın köşebaşındaki bir dükkanda sakin sakin kahvesini yudumlarken bir yandan waffle götürmesini pek beklemiyoruz...

Tüm Reklamları Kapat

Godzilla’nın kas anatomisi.
Godzilla’nın kas anatomisi.
Wall

Vücut Sıcaklığı

Ayrıca Godzilla o kadar sıcak olurdu ki adeta erirdi! Çünkü sahip olacağı devasa vücut yüzey alanı, vücut sıcaklığını diğer canlılar gibi çevrenin etkisiyle soğutmaya yeterli olmayacaktır. Hatta Godzilla'nın vücudunun içinde bir nükleer reaktör olduğundan söz edildiği için, iç sıcaklığının sürekli artmasını bekleriz; gerçi biyolojik bir organizmanın "nükleer" olması ne demek, o bambaşka bir soru işareti zaten... Bugüne kadar "radyasyon ile beslenen" bazı canlılar tespit etmeyi başardık; fakat bünyesinde bir reaktör bulunan bir canlıyla hiç karşılaşmadık. Çünkü Godzilla, ancak vücudunda bir yerlerde bir reaktör varsa ağzından konsantre iyonize radyasyon çıkarabilirdi. Bu size biraz abes gelebilir ama kullandığımız "lazer" teknolojisinin mantığı da bununla hemen hemen aynıdır. Sadece Godzilla bununla jet uçaklarını ve binaları patlatırken, bizse sadece göz hastalıkları ve kanser tedavilerinde kullanıyoruz. Tabii vücutta böyle bir reaktör bulunması, ölüm gibi bazı sıkıntılar da yaratabilir kuşkusuz...

Oksijenli Solunum

Godzilla muhtemelen akciğerlere sahip değildir; zaten bazı çizgi romanlarda ve filmlerde solungaçları olduğu resmedilir. Ancak bir anlığına akciğerleri olduğunu varsayalım. Bugüne kadar yaşamın en büyük hayvan olan mavi balina (Balaenoptera musculus) akciğerlerinde tek seferde 5.000 litre hava depolayabilir. Godzilla'nın ise vücut büyüklüğü dolayısıyla 20.000-100.000 litre arasında bir akciğer hacmine sahip olması gerekir.[1] Büyük ihtimalle Godzilla, hem akciğer hem solungaç solunumu yapabiliyor olmalı (tıpkı akciğerli balık olan Acanthurus sohal türü gibi). Bu sayede, filmlerde de gösterildiği üzere, okyanusun dibinde yıllarca uykuya dalabiliyor. Dolayısıyla metabolik faaliyetlerin azaldığı bir nevi hibernasyon (kış uykusu) süreci olmalı. Tek soru işareti, hibernasyona geçmeden önce, bu denli yüksek enerjiye ihtiyaç olan vücudu ne süreyle destekleyebilecek düzeyde besin tüketebilir?

Wall

Absürt Boyut ve Yer Çekimi

Dünya'da bildiğimiz en ağır organizma titrek kavak (Populus tremuloides) adındaki ağaçlardır ve yaklaşık 6.600 tona denk gelir ki (mavi balina 150 tondur ama karada yaşamadığı için bu ağırlık sorun yaratmaz; bu yüzden de kıyaslamaya almıyoruz). Görebileceğiniz gibi, bu bile Godzilla'nın yanına bile yaklaşamaz. Yaşadığı ile ilgili fosil kalıntılarını bulabildiğimiz, yaşamış en yüksek hayvan olan Sauroposeidon'un yaklaşık 20 metreye kadar ulaşabildiği hesaplanmıştır; ancak yine de Godzilla'nın yanında bir fare gibi kalırdı. Eğer Godzilla yaşasaydı, bilinen en uzun, en ağır ve en yüksek organizma olacaktı! Üstelik bu organizma bir "hayvan" ve karada da yaşayabiliyor olacaktı!

Eğer Godzilla yaşasaydı onu öldürmek için tanklara ve füzelere gerek duyulmayacaktı. Yerçekimi ve kare-küp yasası zaten bunu anında yapacaktı. Bir küp düşünün bir yüzünün alanı 6 cm2 olsun, böylece hacmi 1 cm3 olacaktır. Eğer bu kübün kenarını ikiye katlarsak, alanı 4 katına çıkar (6l26l^2); ancak hacim 8 katına çıkar (l3l^3). Matematiksel olarak bunu sonsuza kadar büyütmek mümkündür; ancak fiziksel gerçeklik içinde bir küp, hele ki hayatta kalmak için dışarıdan enerji alımına muhtaç bir küp, bir süre sonra kendi ağırlığı üzerine çökecektir. Çünkü enerji ve madde alışverişi hacimle değil, yüzey alanıyla yapılabilen bir süreçtir; buna rağmen, beslenmeye ihtiyaç duyan şey hacmin tamamıdır. Bu nedenle yüzey alanının büyümesi sayesinde artan fiziksel girdi, hacmin büyümesi nedeniyle artan fiziksel ihtiyacı karşılayamaz ve sistem çöker. Sırf bu nedenle biyolojik organizmalarda hücrelerin erişebileceği maksimum bir büyüklük vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Quora

İskelet ve Kas Sistemi

Doğal olarak, Godzilla'nın kemiklerinin gezegendeki hiçbir organizmada olmayan, örneğin Tungsten gibi (19,3 g/cm³ olan, 3482°C'de eriyebilen kimyasal bir element) olağanüstü güçte bir elementten oluşması şarttır. Fakat günümüzdeki tüm omurgalıların kemikleri ortak ata nedeniyle kalsiyum ve fosfor ağırlıklı meydana geldiği için, gezegenemizdeki bir omurgalının benzeri kimyasal ile evrimleşen iç iskeleti olması mümkün değil.

Dolaşım Sistemi

Bir diğer sorunsa kan basıncıdır. Ne kadar büyürseniz kalbiniz de o kadar güçlü olmalı ki vücudun üst kısımlarına yeterince kan pompalayabilsin, hem de yerçekimine rağmen... Bu yüzden Godzilla'nın büyük ihtimalle birden fazla kalbi olması gerekirdi (tıpkı ahtapotlarda olduğu gibi). Eğer diğer omurgalılar gibi bir kalbi olsaydı, boyutu bütün göğüs boşluğunu dolduracak kadar büyük olmalıydı ki beynine kan pompalayabilsin. Evrimsel olarak omurgalıların ortak atası tek bir kalbe sahip olduğu için günümüzdeki bütün omurgalıların bir adet kalbi vardır. Bu yüzden Godzilla'nın kardiyolojik açıdan bir adet kalp ile evrimleşmesi olası gözükmüyor.

Nesli tükenmiş uzun boyunlu dinozorlar olan sauropodlarda bile günümüz zürafalar gibi beyinlerine yakın bir bölgede kan dolaşımını destekleyen damar ağlarının özelleştiği düşünülüyor. Böylece su içmek için boyunlarını eğdiklerinde tekrar kalkarken bayılmamaları adına dolaşımın devamı sağlanıyor.[4] Okyanusta, suyun kaldırma kuvveti nedeni ile yaşamsal faaliyetlerde sorun yaşanmaz; (zaten bu yüzden balinalar çok büyük hacimlere ulaşabiliyorlar) ancak karaya adım attığı anda kendi ağırlığı altında çökecek ve yere yapışacaktır. Hatta ağrı sinyali, merkezi sinir sistemine ulaşmadan dahi ölmüş olacaktır. Sinir sisteminin iletim hızını düşünürsek, Godzilla'nın kas hareketleri de bir hayli yavaş olmalı.

Sonuç

Görebileceğiniz gibi, Godzilla'nın fiziksel olarak var olması pek mümkün gözükmüyor; dolayısıyla ondan korkmaya da gerek yok (zaten bir film karakteri olması da bu sonuca varmanız için yeterlidir). Ancak ola ki gerçek olabilseydi, böyle bir canavarla yüzleşmeyi kesinlikle istemezdiniz. Teşekkürler yer çekimi!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 35
  • Tebrikler! 17
  • Güldürdü 9
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Üzücü! 4
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/12/2024 05:22:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12004

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Su
Periyodik Tablo
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Enfeksiyon
Fotosentez
Karbon
Metal
Diyabet
Sağlık Örgütü
Factchecking
İnsanın Evrimi
Farmakoloji
Evrimleşme
Göğüs
Yaşlanma
Taklit
Bellek
Güneş Sistemi
Homo Sapiens
Sıcak
Mit
Travma
Yüksek
Kilometre
Ecza
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi?. (5 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12004
Türkoğlu, P. (2022, July 05). Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12004
P. Türkoğlu. “Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 05 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12004.
Türkoğlu, Pedram. “Godzilla'nın Bilimsel Analizi: Devasa Kertenkele Tanrısı Godzilla, Gerçekte Mümkün Olabilir miydi?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12004.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close