Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor!

Yeni Yapılan Çalışmalar Galaksimizin Düşünülenden Çok Daha Büyük Olduğunu Ortaya Koyuyor!

3 dakika
3,130
Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor! Hubblesite
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin birkaç milyar yıl içerisinde birleşeceği ve yeni bir eliptik galaksi oluşturacağı bilinen bir gerçek. En az 1 trilyon yıldız içeren bu dev kozmik komşumuzu (nereye bakacağınızı biliyorsanız ve biraz şanslıysanız) çıplak gözle görmek de mümkün.

Andromeda Galaksisi gökyüzünde dolunaydan daha büyük bir alan kaplamaktadır.
Andromeda Galaksisi gökyüzünde dolunaydan daha büyük bir alan kaplamaktadır.
Caradon Observatory

2.5 milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda'nın galaksimize halen yeterince uzak olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yapılan yeni çalışmalar aramızda neredeyse hiç boşluk olmadığını gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Astronomi Derneği tarafından düzenlenen toplantıda sunulan yeni bir çalışma, Samanyolu Galaksisinin halesinde yaklaşık 200 eski yıldız keşfedildiğini bildirmektedir. Keşfedilen bu yıldızlar arasından bize en uzak olanı Dünya'dan bir milyon ışık yılı mesafede bulunmaktadır. Bu, Andromeda'ya olan mesafemizin neredeyse yarısı demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan bu yeni keşif galaksimizin dış sınırlarının nerede bittiğine dair yeni sorular oluşturmaktadır. Kaliforniya Santa Cruz Üniversitesi'nden araştırma ekibi üyesi Raja GuhaThakurta bu konuda şunları söylüyor:

Bu çalışma galaksimizin dış sınırlarını yeniden tanımlıyor. Bizim galaksimiz ve Andromeda o kadar büyükler ki iki galaksi arasında neredeyse hiç boşluk yok.

RR Lyrae Yıldızları

Kozmik mesafelerin hesaplanması astronomlar için her zaman büyük bir problem olmuştur. Ancak günümüzde uzaklıkların ölçülmesi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi RR Lyrae yıldızlarını kullanmaktır.

RR Lyrae yıldızlarının parlaklıkları periyodik olarak artıp azalmaktadır. Adeta düzenli olarak titreşen bu yıldızların ortalama parlaklıkları hepsi için aynıdır. Yıldızların parlaklığını bilen astronomlar da bu verilerden yola çıkarak kozmik mesafeleri hesaplayabilmektedir.

RR Lyrae yıldızları genellikle galaksi halesinde dolaşan küresel yıldız kümelerinde bulunmaktadır. Bu da Samanyolu'nun boyutlarının anlaşılabilmesi için oldukça önemli bir avantajdır. GuhaTakurta bu yıldızlar hakkında şunları belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Parlaklıklarının değişme şeklini Galaksinin kalp atışlarına benzetebiliriz, parlaklıkları hızla yükseliyor ve yavaş yavaş azalıyor. Döngü bu çok karakteristik biçimde mükemmel bir şekilde tekrar ediyor. Ayrıca ortalama parlaklıklarını ölçerseniz bu parlaklığın yıldızdan yıldıza değişmediğini görürsünüz. Bu kombinasyon galaksinin yapısını incelemek için harika.

Galaksimizin Halesi Yüz Binlerce Işık Yılı Genişliğinde!

Veriler, Samanyolu Galaksisinin göründüğünden çok daha büyük olduğunu doğrular niteliktedir. Galaksinin diski yaklaşık 100.000 ışık yılı genişliğindedir ancak galaksideki en yaşlı yıldızları içeren hale, her yönde yüz binlerce ışık yılı boyunca uzanmaktadır. Hatta bu uzunluk bir milyon ışık yılı bile olabilir!

Samanyolu Galaksisinin devasa halesi
Samanyolu Galaksisinin devasa halesi
Hubblesite

GuhaThakurta, galaksi halesinin incelenmesinin zorluğunu şöyle dile getiriyor:

Hale, dış sınırları çok uzakta olduğu için incelenmesi en zor kısımdır. Burada yıldızlar, yüksek yoğunluklu galaksi diskine ve şişkinliğine kıyasla çok seyrek. Ancak hale, karanlık madde tarafından yönetiliyor ve aslında galaksinin kütlesinin çoğunu içeriyor.

Ekip, Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu (CFHT) ile yürütülen Yeni Nesil Başak Kümesi Araştırması'ndan (İng. "The Next Generation Virgo Cluster Survey") elde edilen verileri kullanmıştır. Sonuçlar, halenin boyutuna dair teorik tahminleri destekler niteliktedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Carter. The Most Distant Stars In Our Galaxy Are Halfway To Andromeda, Say Scientists. (20 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 27 Mart 2023. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
  • C. Petersen. Milky Way's Most Distant Stars Found Half Way To A Neighboring Galaxy. (12 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 27 Mart 2023. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/01/2025 23:10:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir
Ahlak
Sürüngen
İntihar
Google
Deney
Roma
Fobi
Süt
Yiyecek
Stephen Hawking
Orman
Burun
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Tahmin
Yer
Görme
Antarktika
Süpernova
Embriyoloji
Vegan
Canlılık Cansızlık
Kamuflaj
Taksonomik Sınıflandırma
Tespit
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. B. Evren, et al. Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor!. (23 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14287
Evren, S. B., Alparslan, E. (2023, April 23). Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 08, 2025. from https://evrimagaci.org/s/14287
S. B. Evren, et al. “Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/14287.
Evren, Sadık Berk. Alparslan, Eda. “Galaksimizdeki En Uzak Yıldızlar, Andromeda ile Aramızdaki Mesafenin Yarısına Kadar Uzanıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 23, 2023. https://evrimagaci.org/s/14287.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close