Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!

2 dakika
6,147
Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!
Tüm Reklamları Kapat

İnsan müziğinin kökenleri uzun bir zamandır filozoflar, kültür bilimciler ve doğa bilimciler tarafından hararetle tartışılan bir konu olmuştur. Almanya'nın Seeweisen kentinde bulunan Max Planck Ornitoloji Enstitüsü ve ABD'nin Seattle kentindeki Cornish Sanat Okulu'ndan araştırmacılar Amazon bölgesinde bulunan küçük bir ötücü kuşun melodileri ile insan müziği arasında çarpıcı benzerlikler keşfetti. Müzisyen Çalıkuşu olarak bilinen Cyphorhinus arada türü ötücü kuşlar da, insanlar gibi ahenkli aralıkları ahenksizlere tercih ediyor. Bu durum, kuşlarda daha önce hiç gözlenmemiş bir durum. Kuşun müzikalitesi daha da öteye gidiyor: Müzisyen Çalıkuşları, oktavlar, tam beşliler ve tam dörtlüler gibi tam ahenkli durakları tercih ediyor. Bu da, kuşların sesini dinleyen insanlara, bu kuşların belli bir ton merkezi etrafında odaklandığı hissini veriyor.

Müzisyen Çalıkuşlarının şarkıları ile insan kompozisyonları çarpıcı bir şekilde birbirine benziyor. Görselde, 1 numara kuş melodilerinin zamana bağlı frekans değişimini göstermektedir. 2 numara, kuşun melodilerinin notaya dökülmüş halidir. 3 numara Haydn'ın 103 numaralı senfonisinin açılış melodisinin ikinci bölümüdür. 4 numara ise Bach'ın A Minör'de fugue XX'in açılışıdır.
Müzisyen Çalıkuşlarının şarkıları ile insan kompozisyonları çarpıcı bir şekilde birbirine benziyor. Görselde, 1 numara kuş melodilerinin zamana bağlı frekans değişimini göstermektedir. 2 numara, kuşun melodilerinin notaya dökülmüş halidir. 3 numara Haydn'ın 103 numaralı senfonisinin açılış melodisinin ikinci bölümüdür. 4 numara ise Bach'ın A Minör'de fugue XX'in açılışıdır.

Müzisyen Çalıkuşu olarak bilinen bu kuşlar bu şekilde isimlendirilmiştir, çünkü kuşların şarkılarında kullandıkları aralıklar, birçok insan kültüründe görülen şarkılardaki aralıklarla aynıdır. Bu bulgu, besteci ve müzikbilimci Emily Doolittle ile biyolog Henrik Brumm'un zoomüzikoloji araştırmalarının sonucudur. Ahenli aralıklar, birbirleriyle tam olarak uyumlu olarak algılanan aralıklardır. Sakin ve dengeli sesler verirler ve Batı Müziği'nin temelinde yer alırlar. Bu da Müzisyen Çalıkuşlarının seslerinin neden sakinleştirici etkide olduğunu göstermektedir: kuşlar, tam oktavlar, beşliler ve dörtlüler kullanırlar.

Araştırmacılar, kuşların şarkıları ile Bach ve Haydn'ın besteleri arasında şaşırtıcı benzerlikler keşfetti. Emily Doolittle konuyla ilgili şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ne var ki bu durum, müzisyen çalıkuşlarının, insanların kullanmayı tercih edeceği anahtar ile şarkılarını söyledikleri anlamına gelmiyor. Burada gördüğümüz daha çok, kuşun kullandığı aralıkların ara sıra insanların kendi şarkılarında kullandıkları ile aynı skalada olan frekanslar ve sesler yaratmasıdır.

Bu kuşların müziği ne şekilde algıladığı ve şarkılarına neleri kullanacaklarına karar verdikleri halen bilinmeyen bir konu ve ileride üzerinde çalışılacaktır. Bu türlerdeki şarkıların kökenlerini anlamak, insanların şarkılarının kökenlerini anlamak konusunda önemli bir adım olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 15:33:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1576

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. P. Society, et al. Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!. (27 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1576
Society, M. P., Bakırcı, Ç. M. (2013, October 27). Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1576
M. P. Society, et al. “Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 27 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1576.
Society, Max Planck. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kuşların Şarkıları ile İnsanların Şarkıları Arasında Çarpıcı Benzerlikler Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1576.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close