Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak!

Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak! Pexels
2 dakika
2,608
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Dünya'da şuana kadar ne kadar insanın virüsle enfekte olduğunu ölçen çalışmalardan bize mesaj var: Virüsün hala gidecek çok yolu var!

Resmi vaka sayılarının enfekte olmuş insan sayısını olandan düşük bulduğu bilinse de, popülasyonu daha geniş olarak tarayan çalışmalarda da enfekte kişi oranı hala tek haneli!

Sürü bağışıklığı, virüsün yayılmak için yeterli konak canlı bulamaması ve yayılma hızının düşmesi olarak tarif edilebilir. Popülasyonda düşük bir bağışıklık seviyesi, hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir, ancak sürü bağışıklığı, enfeksiyonların büyük salgınlara dönüşme olasılığının daha az olduğu noktayı temsil eder. Koronavirüs için bu oranın ne olduğu henüz tam olarak bilinmese de, birçok uzman %60 ila %80 arasında olduğunu tahmin etmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni çalışmalar, insanların kanında bağışıklık sistemi tarafından üretilmiş antikorları ve geçmiş enfeksiyonu gösteren proteinleri araştırıyor. Bu testin avantajı geçmiş dönemde hastalığı asemptomatik olarak geçirmesinden dolayı farkına varmayanları da tespit etmesi. Seroloji testleri olarak adlandırılan bu testler hali hazırda dünyanın pek çok yerinde uygulanmakta.

Yapılan bu yeni çalışmalarda virüsün en çok etkilediği şehirlerde bile toplumun büyük kesiminin virüse karşı savunmasız olduğu tespit edilmekte.

Britanya ve Isveç gibi bazı ülkeler sınırlı karantina koşulları uygulayarak, toplumda kontrollü sürü bağışıklığı oluşturmayı hedefledi. Yapılan çalışmalar bu ülkelerde bile şimdiye kadar enfeksiyonun toplumda %7-17 arasında yayılım gösterebildiğini ortaya çıkartmakta.

Pandeminin ABD'deki merkezi olan New York City'de mayıs ayının başında yapılan bir çalışmaya göre, valilik tarafından çalışmasına izin verilen market ve toplum merkezlerindeki çalışanlarda virüsün yayılımının %20 olduğu bulunmakta. Nüfusun %60'ının virüse dirençli hale geldiğinde sürü bağışıklığının sağlanabileceğini varsaysak bile bu, New York için yolun sadece üçte birinin geçildiği anlamına gelir. Salgında şimdiye kadar her 100.000 şehir sakininin yaklaşık 250'si öldü. New York City'nin hala bu hastalığı yakalamaya ve yaymaya karşı savunmasız milyonlarca sakini ve ölme riski olan on binlerce insanı var.

Tüm Reklamları Kapat

Seroloji Testlerinin Sonuçları
Seroloji Testlerinin Sonuçları
The New York Times

Benzer çalışmalar salgının ilk ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentinde de yürütülmekte; ancak sonuçlar henüz yayınlanmadı. Wuhan'daki tek bir hastanede yapılan bir çalışmaya göre işe geri dönüş için başvuran kişilerin ancak %10'unun enfeksiyonu geçirmiş olduğu tespit edilmekte.

Tüm bu veriler değerlendirildiğinde, Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan epidemiyolog Michael Mina, sürü bağışıklığına yakın bir zamanda ulaşmamızın virüsün yayılmasına tamamen izin vermediğimiz sürece (ki bu çok büyük yıkımlar doğuracaktır) yakın bir zaman için söz konusu dahi olmadığını belirtmekte.

Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Carl Bergstrom, bu testlerin mükemmel olmaktan uzakta olsa da virüsün toplumda yayılma potansiyelini görmek açısından çok önemli olduğunu belirtmekte.

Sürü bağışıklığının tüm tahminleri, geçmiş bir enfeksiyonun insanları ikinci kez hastalanmaya karşı koruyacağı varsayımı üzerine. İnsanların koronavirüse karşı bağışıklık kazandıklarına dair kanıtlar olsa da, bunun her durumda doğru olup olmadığı ve bağışıklığın ne kadar süreyle hangi güçte olduğu henüz kesin değil.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Spesifik bir tedavimiz veya aşımız olmadığı düşünüldüğünde sürü bağışıklığına bu şekilde ulaşmamız yakın bir zaman için mümkün gözükmemekte.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 21:51:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8818

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Popovich, et al. Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak!. (30 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8818
Popovich, N., Kemeç, U. C., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 30). Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8818
N. Popovich, et al. “Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8818.
Popovich, Nadja. Kemeç, Utku Can. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya, Mayıs 2020 İtibariyle COVID-19 Salgınına Karşı Sürü Bağışıklığından Hala Çok Uzak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/8818.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close