Disprosyum
Disprosyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Özellikler
Disprosyum, "Dy" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 66 olan kimyasal bir elementtir. Metalik gümüş parlaklığına sahip nadir toprak elementidir. Disprosyum, doğada serbest bir element olarak bulunmaz, yalnızca ksenotim gibi çeşitli minerallerde bulunur. Doğal olarak oluşan disprosiyumun, en bol bulunanı Dy-164 olan yedi izotopu bulunmaktadır. Disprosyum, 15 nadir toprak elementinden biridir.
Fiziksel Özellikler
Disprosyum, parlak gümüş renginde metalik bir görünüme sahiptir. Metal, o kadar yumuşaktır ki bıçakla kolayca kesilebilir. 1,407°C (2,565°F) erime noktasına ve yaklaşık 2,300°C (yaklaşık 4,200°F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu santimetre küp başına 8,54 gramdır.
Kimyasal Özellikler
Disprosyum, oda sıcaklığında nispeten reaktif değildir. Havaya maruz kaldığında çok hızlı oksitlenmez. Bununla birlikte, hem seyreltik hem de konsantre asitlerle reaksiyona girer. Örneğin, hidroklorik asit ile reaksiyona girerek disprosyum triklorür oluşturur.
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Disprosyum, en bol bulunan lantanit elementlerinden biridir ve kalayın iki katından daha fazladır. Disprosyum doğada hiçbir zaman serbest bir element olarak bulunamaz, ancak birçok mineralde bulunur. En önemli cevherler monazit ve bastnazittir. Yılda yaklaşık 100 ton üretilmektedir.
Uygulama ve Kullanım Alanları
Saf bir metal olarak, su ve hava ile hemen reaksiyona girdiğinden çok az kullanım alanı vardır. Disprosyumun ana kullanım alanı, neodymium bazlı mıknatıslar için kullanılan alaşımlardır. Bunun nedeni, yüksek sıcaklıklarda demanyetizasyona dirençli olmasıdır. Bu özelliği sayesinde motorlarda veya jeneratörlerde kullanılan mıknatıslar için önemlidir. Bu mıknatıslar rüzgar türbinlerinde ve elektrikli araçlarda da kullanılmaya başlandığından, disprosyuma olan talep günden güne artmaktadır. Disprosyum iyodür, halojen deşarj lambalarında kullanılır. Tuz, lambaların çok yoğun bir beyaz ışık vermesini sağlar.
Tarihi
Disprosyum, 1886'da Fransız kimyager Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran tarafından keşfedilmiştir, ancak elementi izole edememiştir. Element, Kanadalı bilim insanı Frank Spedding ve ekibinin iyon değişimiyle ayırma ve metalografik indirgeme tekniklerini geliştirdiği 1950 yılına kadar izole edilememiştir.
Etimolojisi
Disprosyum ismi, "elde edilmesi" zor anlamına gelen Yunanca "dusprositos" kelimesinden türetilmiştir.
Önlem ve Güven
Disprosyumun Sağlık Etkileri
Disprosyumun biyolojik bir rolü yoktur. Çözünür disprosyum tuzları yutulduğunda hafif derecede toksik iken çözünmeyen tuzlar toksik değildir. Fareler üzerinde yapılan toksisite testlerinden, bir kişinin hayatını riske atmak için 500 gram veya daha fazla bir doza ihtiyaç duyulacağı hesaplanmıştır.
Disprosyumun Çevresel Etkileri
Disprosyum, bitkiler ve hayvanlar için hiçbir çevresel tehdit oluşturmaz.
İlginç Bilgiler ve Diğer
Oda sıcaklığında disprosiyum, havada yavaşça oksitlenen ve kolayca yanan parlak gümüş bir metaldir. Bıçakla kesilebilecek kadar yumuşaktır. Metal, aşırı ısınmadığı sürece işlemeyi tolere eder. Aşırı ısınması durumunda kıvılcım ve tutuşmaya neden olabilir.
Disprosyumun özelliklerinin çoğu diğer nadir toprakların özellikleriyle karşılaştırılabilirken, alışılmadık derecede yüksek manyetik güce sahiptir. Disprosyum, 85K (-188,2°C) altındaki sıcaklıklarda ferromanyetiktir. Bu sıcaklığın üzerinde, sarmal bir antiferromanyetik duruma geçerek 179 K (-94°C) düzensiz bir paramanyetik hale gelir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Element With The Atomic Number Of 66. (17 Mayıs 2001). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Dysprosium - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- L. S. Staff. Facts About Dysprosium. (18 Temmuz 2013). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: livescience.com | Arşiv Bağlantısı
- Lenntech. Dysprosium (Dy) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
- Chemistry Explained. Dysprosium, Chemical Element - Uses, Elements, Metal, Number, Name, Symbol, Mass, Atom. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2021. Alındığı Yer: Chemistry Explained | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:55:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10136
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.