Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir!

3 dakika
7,069
Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir! Wallpaper Cave
Göktaşı.
Tüm Reklamları Kapat

Hemolitin, demir (Fe) ve Lityum (Li) içeren Dünya dışından geldiği düşünülen ilk protein olabilme özelliğini taşıyor!

Bu protein, 1990 yılında Cezayir'e düşen Acfer 086 adlı bir kondrit meteorit içerisinde tespit edilmiştir. Kondrit meteoritler bilinen en ilkin göktaşlarındandır. Öyle ki meteoritin kökeninin yaklaşık 4.6 milyar yıl olduğu tahmin ediliyor. Yani gezegenin oluşmaya başladığı yıllarda proto-solar disk zamanı oluştuğu hesaplandı.

Daha önceden siyanür, B3 vitamini (Niyasin) gibi vitaminlerin ve aminoasitlerin Dünya dışından gelmiş olabileceği zaten çalışılıyordu ve bilinen bir şeydi. Ancak buna benzer bir çalışma literatürde bir ilk niteliğinde! Meteoritlerde tespit edilen siyanür başta canlılık açısından kulağa şaşırtıcı gelebilir; ancak RNA nükleotidlerindeki riboz şekerini oluşturan ve abiyogenez açısından ilkin canlılığı başlatmada önemli bir madde olduğu biliniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Meteor illüstrasyonu.
Meteor illüstrasyonu.
Wallpaper Flare

Söz konusu hemolitin proteini, Harvard Üniversitesi ile birlikte PLEX ve Bruker Scientific adlı fizik ve biyoteknoloji şirketleri tarafından tespit edildi. Avustralya'daki CSIRO Astronomi ve Uzay Bilimleri'nden astrokimyager Chenoa Tremblay şöyle diyor:

Araştırma ekibi, sadece glisin aminoasitini önceki çalışmalardan daha net bir şekilde tespit etmekle kalmayıp, demir ve lityum gibi diğer elementlerle de bağ yaptığını gösterdi. Üstelik izole haldeki bir glisin değil; proteinin bir parçası durumunda.

Yapılan çalışmaların sonuçları arXiv'de yayınlandı. Bu araştırmanın sonuçları, meteorit içerisinde tespit edilen ilk Dünya dışı protein olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar bu proteine hemolitin (İng: hemolithin) adını verdi. Protein yapısı yeryüzünde bildiğimiz proteinlere benzese de, döteriyum ve hidrojen oranı bilinen Dünyasal proteinler ile uyuşmuyor. Yine de bu oranın uzayda fazlaca vakit geçiren uzun süre önce oluşmuş kuyruklu yıldızlar ile ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Monomer, polimer ve polimer çeşitleri.
Monomer, polimer ve polimer çeşitleri.
Mühendishane

Bütün bu araştırmalara rağmen söz konusu meteorit içerisinde bulunan proteinin aslında gerçek bir protein olmadığını dile getiren bilim insanları da mevcut. Diğer bilim insanlarının görüşlerine göre bu sadece bir polimer. Yani yapısında birçok molekülün tek bir molekül durumunda bulunduğu bir bileşik. Proteinler de birer polimerdir. Ancak her polimer bir protein değildir. Öte yandan NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çalışmalarına göre düşük yerçekimi ortamında protein oluşturmak, Dünya gibi gezegen kütle çekimi altından çok daha kolay. Dolayısıyla uzayda bir yerlerde protein oluşma olasılığı çok yüksek. Sadece bulgularını tespit etmek gerekiyor.

Eskiden Acfer 086 ve diğer Allende meteoritleri içerisinde aminoasit polimerleri gözlenmişti. Ancak hassas MALDI kütle spektrometresi ile yapılan ileri analizlere ek olarak, glisin ve hidroksi-glisin zincirlerinin demir, oksijen ve lityum atomları tarafından bağlanan moleküler ağırlığı 2320 Dalton olan bileşik tespit edildi. Bütün izotopların spektrum analizlerinin gösterdiğine göre her moleküler fragmanının, yeryüzü seviyesinin 25.700 ppt (sigma = 3.500, n=15) üstünde olduğunu gösteriyor. Bu da izotopların Dünya dışından olduğunu destekliyor.

Çalışmanın üzerine gidileceği ve sonuçların kontrollü olarak tekrarlanacağı belirtiliyor. Benzer koşullar oluşturularak, aynı sonuçları alınması planlanıyor. Sonuçta bütün bunların gerçek bir protein bulguları mı yoksa proteine benzeyen başka bir polimerin mi bulguları olduğu netleşecektir. Eğer bu çalışmanın sonuçları başka testlerle doğrulanırsa, Dünya dışından geldiği kanıtlanan ilk protein olacaktır! Her iki durum da heyecan verici bir çalışma olduğu gerçeğini değiştirmez!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
62
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Bilim Budur! 15
  • Muhteşem! 10
  • Umut Verici! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: arXiv | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 23:59:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8316

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dalga Boyu
Grup
Tutarlılık
İngiltere
Eşcinsellik
Embriyoloji
Biyolojik Antropoloji
Dağılım
Akademi
Hidrotermal Baca
Maske
Makina
Uzay Görevleri
Işık Hızı
Epistemoloji
Viroloji
Elektromanyetik
Önlem
Koronavirüs
Cinsellik
Teşhis
Kemik
Lipit
Alkol
Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. W. McGeoch, et al. Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir!. (3 Mart 2020). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8316
McGeoch, M. W., Türkoğlu, P. (2020, March 03). Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 13, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8316
M. W. McGeoch, et al. “Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 03 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8316.
McGeoch, Malcolm. W.. Türkoğlu, Pedram. “Hemolitin, Dünya Dışından Gelen İlk Protein Olabilir!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/8316.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close