Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha!

3 dakika
731
Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha! u/OhTheHueManatee
Tüm Reklamları Kapat

Crocoduck, evrim karşıtlarının ortaya attığı, İngilizce "crocodile" (Tr: "timsah") ve "duck" (Tr: "ördek") kelimelerinin birleşiminden oluşan, timsah kafası ve ördek gövdesi olan hayali bir hayvandır (bu terimi Türkçeye "timdak" şeklinde uyarlayabiliriz). Bu kavram, evrim karşıtlarının evrime dair hatalı beklentilerinin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu yazıda, Crocoduck'ın nereden ortaya çıktığından, "geçiş formu" kavramındaki yanlış anlaşılmalardan ve bu kavramın ne anlama geldiği üzerinde duracağız.

Crocoduck ("timdak"), Ray Comfort ve Kirk Cameron tarafından öne sürülen, timsah başlı ve ördek gövdeli hayali bir melez hayvandır. Evrimin temel ilkelerini anlamayanlara yönelik bir sembol olarak kullanılarak, yaratılışçılar ve evrim savunucuları arasındaki tartışmalarda tekrarlanır hale gelmiştir.
Crocoduck ("timdak"), Ray Comfort ve Kirk Cameron tarafından öne sürülen, timsah başlı ve ördek gövdeli hayali bir melez hayvandır. Evrimin temel ilkelerini anlamayanlara yönelik bir sembol olarak kullanılarak, yaratılışçılar ve evrim savunucuları arasındaki tartışmalarda tekrarlanır hale gelmiştir.

Crocoduck'ın Kökeni ve Ortaya Çıkışı

Crocoduck terimi, ünlü Genç Dünya Yaratılışçıları olan Kirk Cameron ve Ray Comfort tarafından popüler hale getirilmiştir. Bu iki isim, katıldıkları bir televizyon tartışma programında evrim teorisine karşı Crocoduck'ı öne sürmüştür: Eğer evrim doğru olsaydı, bir timsah ile bir ördeğin birleşimi olan "Crocoduck" gibi tuhaf geçiş formlarının var olması gerekmez miydi?

Ancak Kirk Cameron ve Ray Comfort, evrim teorisinin işleyişini yanlış anlamışlardır ve bu iddia, programda bir "Saman Adam Argümanı" olarak kullanılmıştır. Yani evrim teorisi böyle bir argümanın doğruluğunu desteklemediği halde, sanki evrimsel süreçte bu tip bir ara form olması bekleniyormuş gibi davranılarak ve sonrasında bu argüman sözde çürütülerek, evrim teorisinin kendisi çürütülmeye çalışılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kirk Cameron, 2007 yılında Manhattan'daki Calvary Baptist Kilisesi'nde Tanrı'nın varlığına ilişkin bir tartışma sırasında.
Kirk Cameron, 2007 yılında Manhattan'daki Calvary Baptist Kilisesi'nde Tanrı'nın varlığına ilişkin bir tartışma sırasında.
YouTube

Crocoduck Argümanındaki Hatalar

Crocoduck, evrim karşıtlarının sıklıkla yaptığı birkaç temel hatadan kaynaklanır. Bu hatalardan biri, evrimin aniden ve gözle görülebilecek bir şekilde gerçekleştiğine dair yanlış bir beklentidir. Eğer evrim "gerçekse", ve timsah ve ördek de gerçek olduğuna göre, bunlardan birinin diğerine evrimi sırasında Crocoduck benzeri melez canlıların oluşması gerektiği düşüncesi, evrimin yol açtığı türleşme sürecinin nasıl işlediğinin yanlış anlaşılmasından ya da kasıtlı olarak çarpıtılmasından dolayı ortaya çıkar.

Evrim, farklı türlerin birbiriyle birleşerek melez canlılar oluşturduğu bir süreç değildir. Keza evrim, günümüzde var olan türlerden birinin diğerine dönüşümü de değildir. Aksine evrim, doğal seçilim ve çeşitlilik mekanizmaları gibi farklı mekanizmaların zaman içinde türlerin çevrelerine uyum sağlamasını sağladığı bir süreçtir. Geçiş formları, genellikle iki tür arasında belirgin bir form olarak görünmez; daha çok, küçük değişikliklerle zamanla popülasyonlar arasında farklılaşmalar sonucu ortaya çıkar. Burada hatırlamak gerekir ki, evrim bireylerde değil popülasyonlarda gözlenir. Dolayısıyla ara formların doğru versiyonlarını öngörebilmek için, günümüzde yaşayan iki türün arasında bir canlı hayal etmek yerine, bir türün atasal formuyla bugünkü formu arasında kalan bir canlı hayal etmek gerekir (ki bu canlı da kafası bir tür vücudu başka tür olan bir melez olmayacaktır; biyoloji ve genler bu şekilde çalışmaz; bir anne-babanın evladının kafası anne gibi vücudu baba gibi değildir).

Evrim karşıtları, geçiş formları denildiğinde Crocoduck gibi melez ve farklı canlıların karışımı gibi gözüken varlıklardan bahsedilmesini beklerler. Ancak ara form dediğimiz şey, bugünkü modern türler arasında değil bir atadan gelen farklı türler arasında zamanla görülen kademeli değişimlerdir. Evrimsel fosil kayıtlarında ara formlar mevcuttur, ancak bunların hiçbiri bir türün aniden başka bir türe dönüştüğü veya iki farklı türün birleşimi gibi gözüken fantastik canlılar değildirler.

Archaeopteryx, 1861'de Almanya'da keşfedilen ve kanatlar gibi kuş özelliklerinin yanı sıra uzun tüylü kuyruğu ve küçük dişleri gibi dinozor özelliklerini de taşıyan, kuşlarla dinozorlar arasındaki ara tür fosillerine bir örnektir.
Archaeopteryx, 1861'de Almanya'da keşfedilen ve kanatlar gibi kuş özelliklerinin yanı sıra uzun tüylü kuyruğu ve küçük dişleri gibi dinozor özelliklerini de taşıyan, kuşlarla dinozorlar arasındaki ara tür fosillerine bir örnektir.
Wikimedia Commons by H. Raab

Evrim, türlerin birbirine karışması ya da melez varlıkların oluşması değil; popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Crocoduck gibi fantastik bir yaratığın geçiş türü olarak ortaya çıkmasını beklemek, evrimi bir tür "karışım" süreci olarak yanlış yorumlamaktır. Evrimsel değişiklikler zaman alır ve bu süreç, bir türü aniden başka bir türe dönüştüremez.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Güldürdü 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. R. Hofmann. (2024). A Tale Of Two Crocoducks: Creationist Misuses Of Molecular Evolution. Science & Education. | Arşiv Bağlantısı
  • Prophiscient. God Must Exist... Because The Crocoduck Doesn't!. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  • S. Montanari. Four Famous Transitional Fossils That Support Evolution. (10 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2024. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 23:28:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18614

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim Tarihi
Araştırma
Gün
Asit
Nötron
Çiçek
İklim
Bilgisayar
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Radyasyon
Kimya Tarihi
Karbon
Ağrı
Maymun
Diş Hekimliği
Nadir
Yok Oluş
Nötron Yıldızı
Kilo
Kalori
Yemek
Bakteri
Elektromanyetik
Şehir
Bağışıklık Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Savaş, et al. Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha!. (29 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18614
Savaş, P., Alparslan, E. (2024, October 29). Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha!. Evrim Ağacı. Retrieved November 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18614
P. Savaş, et al. “Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18614.
Savaş, Poyraz. Alparslan, Eda. “Crocoduck Nedir? Evrim Karşıtlarının Ara Türler Hakkındaki Yanlış Argümanlarından Biri Daha!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, October 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/18614.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close