Maske Gibi Önlemler Konusundaki Kurumsal Kararsızlıklar, COVID-19 Mücadelesinde Kafa Karışıklıklarına ve Tehlikeli İhmallere Neden Oldu!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Pandemi gibi hızlı gelişen bir durumda farklı ülke ve kuruluşlarda cerrahi maske ve solunum cihazlarının kullanımına ilişkin kılavuzlardaki farklılıklar, sağlık çalışanları arasında kafa karışıklığına ve endişeye yol açabileceği gibi, alınan önlemlerin SARS-CoV-2'nin bulaşmasını önleme yeteneğine yönelik güven eksikliğine de yol açabilir.
Imperial College London'dan Dr Gabriel Birgand ve meslektaşları, 1 Ocak - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve ABD'deki önde gelen kuruluşlar ve ajanslar tarafından yayınlanan enfeksiyon önleme ve kontrol kılavuzlarını analiz etti ve bunlar arasındaki farkları kaydedip, bu farklılığın nedenlerini araştırdı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) olmak üzere iki uluslararası kuruluştan gelen kılavuzlar da dahil edildi. Resmi web sitelerinin aylık kontrolleri sonucunda, 59'u hastanelerde solunum yolu hastalıklarına karşı önlem almaya ("solunum koruması"na) yönelik olan, 114 farklı kılavuz analize dahil edildi.
Ekip daha sonra 59 kılavuzun her biri için aşağıdaki verileri çıkardı: kuruluşun adı; yayın tarihi; önerilen solunum yolu hastalığından korunma türü; kullanım endikasyonu ve aerosol üreten prosedürlerin (AGP) listeleri.
Buna göre, iki tür solunum koruması önerildiği görüldü:
- cerrahi yüz maskeleri (SM) ve
- solunum cihazları (N95/99, FFP2/3).
Cerrahi yüz maskelerinin kullanım endikasyonları ise üç kategoriye ayrılıyordu:
- Yalnızca şüpheli veya doğrulanmış vakalarla temas;
- Hedeflenen sürekli kullanım (COVID-19 olmayan hastaların bulunduğu alanlar da dahil olmak üzere klinik alanlarda tüm vardiyaları boyunca tüm sağlık profesyonelleri tarafından giyilen SM);
- Evrensel yüz maskeleme (tüm sağlık profesyonelleri tarafından hastaneye girerken giyilen cerrahi yüz maskeleri).
Solunum cihazı kullanımı için üç endikasyon şunlardı:
- Şüpheli veya teyit edilmiş vakalarla temas;
- Yüksek riskli alanlarda hedeflenen sürekli kullanım;
- Sadece aerosol üreten prosedürler sırasında.
Dört ülkenin tamamındaki ilk kılavuzlar, solunum cihazlarının sağlık uzmanları tarafından şüpheli veya doğrulanmış COVID-19 vakalarıyla doğrudan temas halinde kullanılmasını tavsiye ediyordu.
- Havalandırma ve Klima Sistemleri, COVID-19 Hastalığının Bulaşma Dinamiklerini Nasıl Etkiliyor?
- Aerosol, Damlacık ve Hava Yoluyla Bulaşma: Hangi Kavram, Ne Anlama Geliyor?
- Çocuk Felci Aşısındaki Zayıflatılmış Virüs, Tekrar Bulaşabilecek Biçimde Evrimleşti ve Salgınlara Neden Oldu. Şimdi, Yeni Bir Aşı, Evrime Karşı Gol Atmamızı Sağlayabilir!
Şubat 2020'nin başlarında, ECDC ve WHO, ana bulaşma modunun damlacıklar yoluyla olduğunu ve hava yoluyla bulaşma riskinin çoğunlukla aerosol üreten prosedürler sırasında mevcut olduğunu vurguladı. 10 Şubat'ta ECDC, solunum cihazlarının bulunmadığı durumlarda COVID-19 hastalarına bakarken cerrahi yüz maskenin giyilebileceğini kabul etti. Ancak yine de AGP için solunum maskeleri takılması gerektiğini söyledi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu kılavuzu bir ay sonra ABD'de yeniden yayınladı. Ancak Almanya, tüm şüpheli ve teyit edilmiş virüs vakalarına bakarken solunum cihazlarının kullanılmasını önermeye devam etti.
Şubat ayının sonlarında, DSÖ, şüpheli veya doğrulanmış virüs vakaları olan tüm hastalara bakarken cerrahi yüz maskenin takılmasını öneren ilk kurum oldu ve solunum cihazı kullanımını aerosol üreten prosedürler ile sınırladı. Fransa hızla bu stratejiyi izledi.
Bu, dört ülkenin solunum cihazı kullanımı için farklı stratejileri olduğu anlamına geliyordu. Almanya bunları tüm COVID-19 vakalarında ve şüpheli vakalarda kullanırken, Fransa bunları yalnızca aerosol üreten prosedürlerde kullanıyordu. ABD, solunum cihazlarının bulunmadığı ve Birleşik Krallık'ın COVID-19 hastaları için yoğun bakım koğuşları gibi yüksek riskli birimlerde solunum cihazları kullanan ünite tabanlı bir stratejisi olduğunda cerrahi maskeler kullanarak esnek bir yaklaşım izliyordu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Almanya, 22 Mart'ta evrensel yüz maskelemeyi başlatan ilk ülke oldu, onu 13 Nisan'da ABD ve 6 Mayıs'ta Fransa izledi. İngiltere, bu önlemi uygulamak için 20 Ağustos'a kadar bekledi. Yazarlar, cerrahi yüz maskesi kıtlığının ve COVID-19'un asemptomatik bulaşmasını çevreleyen belirsizliğin Almanya örneğini takip etmedeki bazı gecikmeleri açıklayabileceğini söylüyorlar.
Aerosol üreten prosedürün ne olduğunun tanımı; ülkeler, kuruluşlar ve zaman içinde farklılık göstermiştir. Toplamda 13 farklı kılavuz, aerosol üreten prosedürlerin ne olduğunu tanımladı ama bunlar içerisinde 3 ila 14 arasında değişen prosedür listesi bulunuyordu (yani tutarsızdı). Entübasyon/ekstübasyon ve bronkoskopi en sık görülenlerdi. Yazarlar, hem hangi prosedürlerin "aerosol üreten prosedür" oldunu hem de bireysel prosedürlerin risk düzeyini açıkça tanımlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
Ekipman kıtlığının ve virüsle ilgili bilimsel bilgi eksikliğinin kılavuzlardaki değişikliklere katkıda bulunmuş olabileceği sonucuna da varıyorlar. Dr. Birgand şunları ekliyor:
Komşu ülkeler arasındaki solunum koruma kılavuzlarındaki tutarsızlıklar, optimal önlemler konusunda kafa karışıklığına neden oldu. Bu gibi durumlarda ulusal ve uluslararası kuruluşlar arasındaki güçlü işbirlikleri kritik önem taşıyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:42:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10638
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.