Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çinko

Çinko Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Çinko Pİxabay
Çinko çivi örneği
3 dakika
6,964
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 30. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Çinko elementinin kimyasal semblü "Zn"dir. Periyodik cetvelin 4'üncü periyodunun 2B grubundan bir geçiş metalidir. Atom numarası 30 ve atom ağırlığı ise 65.38'dir. Kaynama noktası 1180K (907°C veya 1665°F), erime noktası ise 692.68K (419.53°C veya 787.15°F) olarak belirlenmiştir. Yoğunluğu ise 7.134 gram/cm3'tür. Oda koşullarında katı fazda bulunmaktadır.[1]

Çinko, parlak mavimsi beyaz bir metaldir. Sıradan sıcaklıklarda kırılgan ve kristal haldedir ancak 110°C ile 150°C arasında ısıtıldığında sünek ve yumuşak hale gelir. Oksijen ve diğer metal olmayanlarla birleşecek ve hidrojeni serbest bırakmak için seyreltik asitlerle reaksiyona girecek kadar oldukça reaktif bir metaldir.

Kimyasal bileşiklerde çinko neredeyse yalnızca +2 oksidasyon durumu sergiler. Çinko, doğal olarak oluşan çok yaygın bir maddedir. Doğada oluşan beş çinko izotopu vardır. En bol olanı çinko-64'tür.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Ortalama bir yetişkin insan vücudu 2-4 gram çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko içeren yiyecekler arasında susam, buğday, fasulye, hardal ve fındık bulunur. Çinko, saf temel formunda bulunmaz. Ancak dünyanın kabuğundaki minerallerde bulunur ve burada en bol bulunan 24. elementtir. Okyanus suyunda ve havada küçük miktarda çinko bulunabilir. Çinko için çıkarılan mineraller arasında sfalerit, smithsonit, hemimorfit ve vurtzit bulunur. Sfalerit, yüksek oranda (~%60) çinko içerdiği için en çok çıkarılmış olanıdır. Çinko üretiminin çoğu Çin, Peru ve Avustralya'da çıkarılmaktadır.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Esas olarak demirin galvanizlenmesi için kullanılır, metalik çinkonun %50'den fazlası galvanizleme çeliğine gider, ancak bazı alaşımların hazırlanmasında da önemlidir. Galvanizleme, bu diğer metallerin aşınmasını veya paslanmasını önlemek için ince bir çinko kaplamasıyla kaplandığı işlemdir. Bazı elektrik akülerinde negatif plakalarda, bina yapımında çatı ve oluklarda kullanılır.

Çinko, Amerikan paralarının yapımında kullanılan birincil metaldir ve otomobil endüstrisinde basınçlı dökümde kullanılır. Çinko oksit, sulu boya veya boyalarda beyaz bir pigment olarak ve kauçuk endüstrisinde bir aktivatör olarak kullanılır. Pigment çinko; plastik, kozmetik, fotokopi kağıdı, duvar kağıdı, baskı mürekkepleri vb. için kullanılırken, kauçuk üretiminde rolü imalat sırasında bir katalizör ve son üründe bir ısı dağıtıcı olarak görev yapmaktır.

Çinko metali, cildin ve vücut kaslarının erken yaşlanmasına karşı koruma sağlayan antioksidan özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Maden olarak çıkarılan çinkonun yarısından fazlası, çelik ve demir gibi diğer metallerin galvanizlenmesinde kullanılır. Bakır ve çinko ile yapılan bir alaşım olan pirinç, eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Diğer alaşımlar arasında nikel gümüş, çinko alüminyum ve kadmiyum çinko tellür bulunur. Boru organları, otomobil parçaları için kalıp döküm ve algılama cihazları gibi çeşitli uygulamalar için kullanılırlar. Diğer uygulamalar arasında güneş kremi ve merhemler de vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihi

Çinko, Romalılar tarafından biliniyordu; ancak nadiren kullanıldı. İlk olarak Hindistan'da kendi başına bir metal olarak kabul edildi. Çin'de çinko arıtma, ilk olarak 1500'lü yıllarda büyük çapta gerçekleştirildi. 1745'te İsveç kıyılarında batan bir Doğu Hindistan Şirketi gemisi, Çin çinko yükü taşıyordu ve geri kazanılan külçelerin analizi, bunların neredeyse saf metal olduklarını gösterdi. 1668'de Flaman metalurji uzmanı P. Moras de Respour, çinko oksitten metalik çinko ekstraksiyonunu bildirdi, ancak Avrupa söz konusu olduğunda çinko, Alman kimyager Andreas Marggraf tarafından 1746'da keşfedildi ve gerçekten de yeni bir metal olarak ilk tespit eden oydu.[2]

Etimolojisi

Bir Alman simyacı olan Paracelsus, metal çinkoya adını vermiştir; ancak tam olarak nereden esinlendiği bilinmemektedir: Ya "sivri uçlu" anlamına gelen Almanca "zinke" kelimesinden (çinko kristallerinin sivri uçlu şekilleri için) veya "kalay" anlamına gelen "zinn" kelimesinden gelir.[3]

Önlem ve Güven

Çinko, insan sağlığı için gerekli olan eser elementtir. İnsanlar çok az çinko aldığında iştahsızlık, tat ve koku alma duyusunda azalma, yavaş yara iyileşmesi ve ciltte yaralar yaşayabilirler. Çinko kıtlığı doğum kusurlarına bile neden olabilir. İnsanlar orantılı olarak yüksek çinko konsantrasyonlarını idare edebilse de, çok fazla çinko yine de mide krampları, cilt tahrişleri, kusma, bulantı ve anemi gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok yüksek çinko seviyeleri pankreasa zarar verebilir ve protein metabolizmasını bozabilir ve damar sertliğine neden olabilir. Çinko klorüre aşırı derecede maruz kalmak solunum bozukluklarına neden olabilir.[4]

İlginç Bilgiler ve Diğer

Çinko bazen diş macunu ve bebek pudrasında kullanılır. 2013 yılında yapılan bir araştırma, günde en az 15 miligram çinko takviyesinin, daha düşük adet öncesi sendrom (PMS) riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur.[5]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 30. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 17:03:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9886

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Yazıcı, et al. Çinko. (6 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9886
Yazıcı, C., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 06). Çinko. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9886
C. Yazıcı, et al. “Çinko.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9886.
Yazıcı, Cansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çinko.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 06, 2021. https://evrimagaci.org/s/9886.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close