Neodimyum
Neodimyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Özellikler
Neodimyum, "Nd" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 60 olan kimyasal bir elementtir.
Fiziksel Özellikleri
Neodimyum, yumuşak, dövülebilir bir metaldir. Oldukça kolay kesilebilir ve şekillendirilebilir. 1.024°C (1.875°F) erime noktasına ve yaklaşık 3.030°C (5.490°F) kaynama noktasına sahiptir. Neodimyumun yoğunluğu santimetre küp başına 7.0 gramdır.
Kimyasal Özellikleri
Neodimyum, reaktif bir elementtir. Örneğin havadaki oksijenle birleşerek sarımsı bir kaplama oluşturur. Kararmadan korumak için metal genellikle mineral yağda depolanır veya plastiğe sarılır.
Neodimyum, aktif bir metalin tipik özelliklerini gösterir. Örneğin, hidrojen gazı açığa çıkarmak için su ve asitlerle reaksiyona girer.
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Neodimyum, nadir toprak elementlerinin (seryumdan sonra) en çok bulunan ikinci maddesidir ve neredeyse bakır ve kadar bol miktarda bulunur. Monazit ve bastnazit gibi tüm lantanid minerallerini içeren madenlerde bulunur. Ana maden bölgeleri; Brezilya, Çin, ABD, Hindistan, Sri Lanka ve Avustralya'dır. Neodimyum rezervlerinin 8 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir, dünya neodimyum oksit üretimi yılda yaklaşık 7.000 tondur.
Uygulama ve Kullanım Alanları
Neodimyum ve bileşiklerinin birçok önemli kullanımı vardır. Bu kullanımlardan biri, neodimyum itriyum alüminyum granat lazer olarak bilinen bir tür lazerdir. Lazer, tek bir rengin çok parlak ve odaklanmış ışığını üretmek için kullanılan bir cihazdır.
Neodimyumun bir diğer önemli kullanımı, çok güçlü mıknatısların üretilmesidir. Neodimyum-demir-bor mıknatısı bilinen en güçlü mıknatıslardan biridir; öyle ki, bu mıknatısların özenle kullanılması gerekir. İki NIB mıknatısı birbirlerini öyle güçlü bir şekilde çekebilir ki birbirlerine çarpıp parçalanabilirler. NIB mıknatısları oldukça ucuzdur. Bir inç çapında ve çeyrek inç kalınlığında bir NIB mıknatısının maliyeti 10 dolardan azdır. Bu tür mıknatıslar stereo ses hoparlörlerinde kullanılır.
Neodimyum, ayrıca çeşitli optik (ışık) cihazlarda da kullanılır. Örneğin, General Electric Company, "Enrich" adı verilen bir ampul üretmenktedir. Ampulün camı, sarımsı ve yeşilimsi renkleri filtreleyen az miktarda neodimyum içerir.
Neodimyumun en eski kullanımlarından biri cam renklendirmedir. Cama az miktarda element eklenmesi, ona yeşilimsi bir renk verir.
Tarihi
Neodimyum, 1885'te Viyana'da Karl Auer tarafından keşfedilmiştir. keşfedilme hikayesi ise, 1839'da Carl Gustav Mosander'in didimiyumu çıkardığı seryumun keşfi ile başladı. Bunun lantanid elementlerin bir karışımı olduğu ortaya çıktı ve 1879'da samaryum didimyumdan çıkarıldı ve bir yıl sonra gadolinyum çıkarıldı. Auer, 1885'te didimyumdan neodimyum ve praseodim elde etti ve bunların varlığı atomik spektroskopi ile ortaya çıktı. Saf metalden bir örnek ilk olarak 1925'te üretildi.
Etimolojisi
Neodimyum ismi, "yeni ikiz" anlamına gelen Yunanca "neos didymos"tan türemiştir.
Önlem ve Güven
Sağlık Etkileri
İnsanlarda neodimyum miktarı oldukça azdır ve metalin biyolojik bir rolü olmamasına rağmen vücudun bazı kısımlarını etkileyebilir. Neodimyum tozu ve tuzları gözleri çok tahriş eder. Yutulan neodimyum tuzları, çözünürlerse yalnızca hafif toksik, çözünmezlerse toksik değil kabul edilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Neodimyum, nem ve gazların hava ile solunması nedeniyle çalışma ortamında çoğunlukla tehlikelidir. Bu, özellikle uzun süreli maruz kalma sırasında akciğer embolisine neden olabilir. Neodimyum, insan vücudunda biriktiğinde karaciğer için bir tehdit olabilir.
Çevresel Etkileri
Neodimyum çevreye birçok farklı yerde, özellikle de petrol üreten endüstriler tarafından bırakılmaktadır. Neodimyum toprakta kademeli olarak birikecek ve bu da sonunda insanlarda, hayvanlarda ve toprak parçacıklarında artan konsantrasyonlara yol açacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Lenntech. Neodymium (Nd) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Neodymium. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Neodymium - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- Encyclopedia Britannica. Neodymium | Chemical Element. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
- chemistry explained. Neodymium, Chemical Element - Water, Uses, Elements, Metal, Gas, Number, Name, Symbol. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: chemistry explained | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/10/2024 19:00:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10156
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.