Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor!

3 dakika
464
Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor! American Nurses Association
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İsveç ve Pakistan'da yapılan iki yeni çalışma, kısmi veya tam aşılamanın uzun süreli COVID-19 semptomları için faydalı olduğunu gösteriyor.

İsveç'teki Gothenburg Üniversitesinden araştırmacılar, temel COVID-19 aşılamasının (yani iki doz ve hatırlatma dozunun) Uzun COVID'e olan etkilerini inceleyen gözlemsel bir değerlendirme yayınladı.[1] İncelenen kişiler, ilk enfeksiyonlarını Aralık 2020 ile Şubat 2022 arasında geçirmişti ve ortalama takip süresi 129 gündü.

Aşılanmış 299,692 katılımcıdan %7.0'ı sadece ilk doz, %68.6'sı iki doz ve %24.3'ü üç veya daha fazla doz aşılanmıştı. Enfeksiyon öncesinde en az bir doz almış katılımcılar aşılanmış kabul edildi. Bu katılımcılardan %0.4'ü takip süresi içinde Uzun COVID tanısı alırken aşılanmamış katılımcılarda bu oran %1.4'tü. Yani aşı olmayan katılımcılar, aşı olanlara göre 4 kat daha fazla oranda Uzun COVID'e yakalandılar.

Tüm Reklamları Kapat

En az bir doz aşı, %58 aşı efektifliğiyle daha düşük Uzun COVID riskiyle ilişkilendirildi. Uzun COVID'e karşı aşı efektifliği bir, iki ve üç doz aşılananlar için sırasıyla %21, %59 ve %73 idi. Araştırmacılar, konu hakkında şunları söylüyor:

Bu çalışmanın sonuçları, enfeksiyon öncesinde COVID-19 aşısı olmakla Uzun COVID tanısı alma riskinde düşüklük arasında güçlü bir bağ kuruyor. Bulgular, temel aşılamanın Uzun COVID'in nüfus yükünü azaltmaktaki önemini vurguluyor.

Ayrıca araştırmacılar, Uzun COVID ve diğer viral hastalıkların evrimiyle ilgili çalışmaların devamlılığı için çağrıda bulunuyorlar. Ek olarak iyileşme ve enfeksiyon sonrası rahatsızlıkların devamının kaydının doğruluğunun iyileştirilmesini ve ailesel, sosyal, finansal ve ekonomik sonuçları nicelleştirmede aksiyon alınmasını talep ediyorlar:

Bu tahminler, ilerideki araştırmalara fon bulunması ve enfeksiyon sonrası rahatsızlıklara sahip insanlara tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veren kliniklere yapılan yatırımların artması için temel bir etken.

Birleşik Krallık'tan uzmanlar olan Leeds Üniversitesi'nden Dr. Manoj Sivan, Ulusal Sağlık Servisi ve Halk Sağlığı'ndan Mike Ormerod ve St. Andrews Üniversitesi'nden Rishma Maini; pandemiye hazırlık planlarının aşı üretimi, değerlendirilmesi ve dağıtımına öncelik vermeye devam etmesi gerektiği yorumunda bulunuyor:[2]

Viral hastalıklar ve kronik yorgunluk sendromu, miyaljik ensefalit ve fibromiyalji gibi uzun süreli sendromlar arasında bir bağlantı olduğunu bildiğimize göre; sağlık sisteminin yükünü ve olumsuz ekonomik etkileri azaltmak için zamanında aşılamayı savunmak yerinde bir tedbir olacaktır.

Aga Khan Üniversitesinden araştırmacılar, Pakistan'da yürütülen ileriye dönük bir araştırmada, Şubat-Haziran 2021'de üniversite hastanesine başvuran 481 COVID hastasının yıllık takip süresi boyunca gösterdiği düzenli semptomları analiz etti.[3] Hastaların yaş ortalaması 56.9, erkeklerin oranı %61.7 ve yaygın kronik hastalıkları %55 oranla diyabet ve %26 oranla yüksek tansiyondu.

Tüm Reklamları Kapat

Aşılanma durumu bilinen 474 hastadan %19'u tamamen, %19.2'si kısmen aşılıydı. Hastaların %64'ü ağır veya kronik hastalıklardan mustaripti ve %25.6'sı noninvaziv mekanik ventilasyona ihtiyaç duymuştu. Taburcu olduktan sonraki ölüm oranı %4.6, hastaneye tekrar kaldırılma oranı %18.9'du. Tekrar hastaneye kaldırılanların %31.8'i solunum tutulumu ve %17.6'sı enfeksiyon nedeniyle yatırılmıştı.

Ağır hastalığa yakalanma oranı, aşılanmayan hastalarda (%68.2) aşılananlara göre (%58.5) daha fazlaydı ve kritik hastalıklara yakalanma oranları sırasıyla %27.3 ve %20.4'tü. Tüm hastaların%29.9'unda Uzun COVID semptomları görülürken bu semptomlar kronik hastalığı olanlarda ve aşılanmamış olanlarda daha yaygındı. En yaygın semptomlar arasında yorgunluk, nefes darlığı ve öksürük bulunuyordu.

Aşılanmamış grubun %37.9'u yeni veya daha ağır Uzun COVID semptomları yaşadığını belirtti, bu oran aşılanmış grupta %20 idi. Ciddi halsizlik, nefes darlığı, öksürük, nefessizlikten uyanma ve ateş semptomları aşılanmamış grupta aşılanmış gruba göre daha sık görülmüştü.

Aşılanmış hastaların tekrar hastaneye yatma oranı %13.8 iken bu oran aşılanmamış grupta %21.51'di. Uzun COVID semptomları ise sırasıyla %15.4 ve %24.2 oranında görüldü. Yaş, cinsiyet, kronik hastalık ve hastalığın ağırlığı faktörleri dengelendiğinde ise aşılanmanın Uzun COVID için bağımsız bir tahmin faktörü olduğu görüldü. Tamamen aşılanmış hastaların Uzun COVID geçirme olasılığı %62 daha azken kısmen aşılanmış hastalarda bu oran %56'ydı. Araştırmacılar sonuçlar hakkında şunları söylüyor:

Bu çalışma, hastaların taburcu olduktan bir yıl sonrasına kadar semptom göstermeye devam ettiğini ve bu etkilerin çoğunun ağır/kronik hastalığı olan veya aşılanmamış hastalarda gözlendiğini gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. Lundberg-Morris, et al. (2023). Covid-19 Vaccine Effectiveness Against Post-Covid-19 Condition Among 589 722 Individuals In Sweden: Population Based Cohort Study. BMJ, sf: e076990. doi: 10.1136/bmj-2023-076990. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Sivan, et al. (2023). Does Timely Vaccination Help Prevent Post-Viral Conditions?. BMJ, sf: p2633. doi: 10.1136/bmj.p2633. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Fatima, et al. (2023). Association Between Long Covid And Vaccination: A 12-Month Follow-Up Study In A Low- To Middle-Income Country. PLOS ONE, sf: e0294780. doi: 10.1371/journal.pone.0294780. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/11/2024 00:29:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16676

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bilimkurgu
Terapi
Hızlı
Kanser Tedavisi
Doktor
Radyoaktif
Periyodik Tablo
Oksijen
Mikrop
Bağırsak
Sıvı
Kadın Sağlığı
Mucize
Türlerin Kökeni
Zooloji
Kök Hücre
Evrenin Genişlemesi
Bilim Tarihi
Sosyal
Yavru
Yumurta
Endokrin Sistemi
Zihin
Ses Kaydı
Koruma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Alparslan. Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor!. (7 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16676
Alparslan, E. (2024, February 07). Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16676
E. Alparslan. “Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 07 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16676.
Alparslan, Eda. “Çalışmalar Tek Doz Aşının Bile Uzun COVID'i Engelleyebileceğini Gösteriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/16676.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close