Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor? NatGeo
3 dakika
1,798
Tüm Reklamları Kapat

Mart başlarında Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamayla, COVID-19 küresel salgını gerçeği resmiyet kazandı.

Bazıları için bu, artık işe gitmemek ve hatta işini kaybetmek anlamına geldi. Kimi sevdiklerini kaybetmenin korkunç acısıyla yüzleşirken, kimiyse her an bir sevdiğinin başına bir şey gelebileceği endişesiyle yaşamakta.

Herkesin deneyimi farklı olsa da ortak olan, insanlarla aramıza fiziksel mesafe koymamız ve evde kalmamız yönündeki önerilere uymanın, hepimizin normal yaşayış biçimini ciddi ölçüde değiştirdiği. Peki öyleyse nereden umut ve güç devşirebiliriz? Emsalsiz bir sosyal tür olarak insanlar, yakın ilişkilerinden beslenirler – özellikle de işler yolunda gitmiyorsa. Bu küresel salgın özelinde de yakın ilişkilerimiz bizi, mesafelendirmenin olumsuz etkilerine karşı koruyabilir.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19’un insanların sosyal, psikolojik yaşamını ve iyilik halini nasıl etkilediğini araştırmak üzere, uluslararası bir ekip olarak yaklaşık 1 ay önce bir çalışma başlattık. Nottingham Üniversitesi’nin başını çektiği bu çalışmada, mesafelendirme davranışının sosyal sebepleriyle sonuçlarını ve bunların 3 aylık bir süre boyunca nasıl değişeceğini incelemekteyiz. Çevrimiçi bir anket olarak yürütülen ve Evrim Ağacı Etkinlik & İlan Platformu üzerinden de erişilebilir olan bu çalışma, Türkçe de dahil olmak üzere 12 dilde mevcut. Dünyanın dört bir yanından gönüllüleri çalışmamıza katılmaya çağırıyoruz. Katılım için DistancingStudy.com adresine gidebilir veya bizi Twitter’da @DistancingStudy ismiyle bulabilirsiniz.

Bu yazı, yürütmekte olduğumuz bu çalışmanın sonuçlarını irdeleyeceğimiz bir yazı dizisinin birincisi. Bugün, COVID-19’un olası sosyal etkilerini psikolojik ve antropolojik bir açıdan inceleyeceğiz.

COVID-19'un Olası Sosyal Etkileri

İnsanların günlük davranış biçimlerinde büyük çaplı ve bireylere ‘masraflı’ olabilecek değişiklikler yapabilmek için sadece bireyleri ikna etmek yeterli değildir – gerekli olan, bir norm değişikliğine gitmektir. COVID-19 için önerilen mesafelendirme davranışı, günlük yaşam tarzımızı büyük ölçüde değiştirdiği ve sosyal ilişkilerimizi kısıtlamamızı gerektirdiği için bu tür bir davranış değişikliğine örnektir.

Normlar, bir grup tarafından genel olarak kabul edilen davranış ve düşünüş biçimleridir. Norm değişikliği karmaşık bir süreçtir. Norm değişiminde belirleyici olan sadece bizim bireysel değerlerimiz değil, aynı zamanda toplumdaki diğerlerinin ne düşündüğü ve yaptığına dair olan inançlarımızdır. Yeni ve zor bir yaşam tarzına geçme olasılığımız, etrafımızdakilerin o yaşam tarzını ne kadar benimsediğiyle bağlantılıdır. Eğer siyasetçiler uzun erimli davranış değişiklikleri yaratmak istiyorlarsa, bu süreçte sosyal etkilerin oynadığı rolü anlamalıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

COVID-19’a dair alınacak önlemler konuşulurken ilk günden itibaren seslendirilen bir diğer endişe konusu, sürdürülebilirlik oldu. Ülkeler karantina uygulamalarını gevşettikçe ve virüsün yeni dalgaları gelmeye başladıkça insanlar mesafelendirme davranışını uzun süreli olarak uygulamaya devam edebilecekler mi?

The New York Times

Küresel salgın türünden tehdit edici, stresli ve belirsiz durumlarla karşılaştıklarında insanlar genellikle sosyal destek ararlar. Ancak mevcut mesafelendirme önlemleri, kişilerin sosyal desteğe erişimini kısıtlayarak küresel salgının olumsuz psikolojik etkilerinin daha da artmasına yol açabilir. Hem toplum sağlığı açısından hem de toplumun virüsün yayılmasını önleyecek davranışlara itaat koşullarını anlamak açısından COVID-19 küresel salgınının insanların psikolojisine ve iyilik haline olan etkilerini anlamak önemli.

Son olarak, biliyoruz ki dünya çapında toplumların ve devletlerin COVID-19 küresel salgınına yaklaşımı büyük çeşitlilik gösterdi. Temel tıbbi ve finansal kaynaklara erişimin ötesinde, bazı genelgeçer kültürel değerler, ülkelerin bu küresel salgına neden farklı şekillerde yanıt verdiğini açıklayabilir. Örneğin, ülkesinin yararı için bireylerin kendini feda etmesine değer veren kültürlerde, mesafelendirme davranışına itaatin daha yüksek olmasını bekleyebiliriz. Buna karşın, bireysel hakların ve özgürlüklerin kuvvetle ön plana çıkartıldığı ülkelerdeki kişiler, yaşam tarzlarını değiştirmekte daha tereddütlü davranabilirler.

Sosyal mesafelendirme bir süre daha devam edecek gibi göründüğüne göre, yürütmekte olduğumuz çalışmanın sonuçları, siyasetçilerin yakın gelecekte alacakları kararları şekillendirmeye yardımcı olabilir. COVID-19’un sosyal yanı şimdilik bir bilmece. Umarız ki, çalışmamız, insanların nasıl davranacağına dair bilgiye dayalı tahminler yapabilmemize ve gelecek için sağlam bir veri tabanı oluşturmamıza katkıda bulunur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 03:45:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8715

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Tunçgenç, et al. COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?. (15 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8715
Tunçgenç, B., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 15). COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8715
B. Tunçgenç, et al. “COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8715.
Tunçgenç, Bahar. Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 ile Gelen Mesafelendirme, Sosyal Yaşamımızı ve Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/8715.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close