Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?

C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi? NTV
3 dakika
2,889
Tüm Reklamları Kapat

İnsan hayatının bir virüs tarafından tehdit edildiği şu günlerde, SARS-CoV-2 virüsüne karşı uygulanmaya başlanan herhangi bir aşı olmadığı için, vücudun kendi savunma mekanizmasını güçlendirmek en etkili yöntem gibi görünüyor.

Vücudumuzun savunma sistemi, yani bağışıklık sistemi oldukça kompleks ve karmaşık bir yapıya sahiptir. O yüzden tek bir besin ögesine ihtiyacımız olması yerine, birçok besin ögesine ihtiyacımız vardır. Ve bu besin ögelerini farklı kaynaklarda bulunduğundan dolayı ancak günlük diyetimizi çeşitlendirerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Bağışıklık sistemi üzerinde her vitaminin doğrudan ya da dolaylı şekilde etkisi olsa da etkileri ile bir adım öne çıkan vitaminleri buradaki yazımızda okuyabilirsiniz. O yazımızda da değindiğimiz C vitamininin antioksidan özelliklerinden faydalanabilmek için C vitamini spesifik olarak farmakolojik dozlarda koronavirüs tedavisinde kullanılmaya başlandı ve sosyal medya başta olmak üzere birçok internet sitesinde C vitamininin COVID-19 hastalığının tedavisi olacağına dair haberler yayınlandı. Peki bu tedavi yöntemi nasıl uygulanıyor ve C vitamini tedavisinin yan etkileri nelerdir?

C Vitamini Nasıl Antioksidan Etki Gösterir?

C vitamini 6 karbonlu bir laktondur (siklik ester bileşiği). Bu bileşik çoğu memeli türünün karaciğerinde glikoz molekülünden sentezlenebilse de insanların, primatların ve gine domuzlarının vücudunda bu bileşik sentezlenemez. Bu türler, C vitamininin (askorbik asit) sentezlenebilmesi için elzem olan L-gulonolaktone oksidaz enzimini içermez. Bu yüzden insanlar diyetlerinde C vitaminine yer vermezlerse C vitamini eksikliği belirtilerini gösterirler ve bu belirtiler ölüme yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Milliyet

C vitamini insan vücudunda antioksidan olarak görev yapar. Antioksidan molekülleri serbest radikallere ya da zararlı moleküllere elektron vererek onları indirger ve bu sayede onların okside olmalarını engeller. Askorbik asit de ikinci ve üçüncü karbonları arasındaki ikili bağda bulunan iki elektronunu verir ama bu elektronları aynı anda ve aynı serbest radikale vermek zorunda değildir. Yani iki serbest radikali indirgeyebilir ve bu yüzden de tercih edilir. Ama bu işlem sırasında askorbik asit okside olur.

Bir elektronunu kaybetmiş askorbik aside semi-dehidroaskorbik asit veya askorbil radikal denir. Diğer serbest radikallerle kıyaslandığı zaman, askorbil radikali daha kararlıdır. Bu yüzden serbest radikal olmasına karşın, vücuda herhangi bir zarar vermez ve reaktif değildir. Askorbil asit çok uzun ömürlü bir bileşik değildir ve bir elektronunu daha vermek ister. İkinci elektronunu da vermiş olan askorbik aside dehidroaskorbik asit denir.

C Vitamini COVID-19 Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Koronavirüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığı ile birlikte görülen akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) en önemli ölüm nedenidir. ARDS, reaktif oksijen türlerinin (ROS) hızlı üretimine bağlı olarak ciddi derecede artmış oksidatif strese, hücre hasarına, organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalığa özgü bir ilaç veya aşı henüz geliştirilemediği için hastalığın tedavisine yardımcı olabilecek geniş spektrumlu antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında antioksidan ve antiviral etkisinden yararlanılmak üzere damar içine yüksek doz C vitamini önerilmektedir. İntravenöz yolla (damar içinden) verilen C vitamini dozu, 2-3 g'dan 60-90 g'a kadar çıkabilmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Her ne kadar günlük diyetlerimizde C vitamini zararlı etkisi olmayan bir antioksidan olarak görülse de farmakolojik dozlarda C vitamini kullanımı, antioksidan ve antiviral etkilerinin yanında serbest demir (Fe3+) ve bakır (Cu2+) metallerinin varlığında pro-oksidan etki göstererek reaktif oksijen türlerinden O2- ve OH iyonlarının üretimine neden olmaktadır. Bu iyonlar, oksidatif stres düzeyini arttırarak hücre hasarına ve ARDS'ye yol açmaktadır. Bu nedenle, SARS-CoV-2 hastalığının tedavisinde gerek antiviral ve gerekse antioksidan amaçla kullanılacak yüksek doz intravenöz C vitamini kullanımından önce preklinik ve klinik çalışmalar yapılarak uygulanacak dozun optimize edilmesi gereklidir.

Öte yandan C vitamininin koronavirüs tedavisinde kullanılmasına yönelik herhangi bir onay bulunmuyor. Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sadece C vitamininin eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığının tedavisinde C vitamini kullanımına onay veriyor. Yüksek doz C vitamini uygulaması, ulusal ve uluslararası COVID-19 tedavi rehberlerinde yer almıyor.[1] Dahası, C vitaminin etkilerini abarttıkları düşünülen Avusturalya Tedavi Dairesi (TGA), FDA tarafından uyarılarak, 27 Mart 2020 tarihinde COVID-19 tedavisinde damardan yüksek doz C vitamini desteği için bilimsel kanıtın olmadığını duyurmuştur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 7
  • Tebrikler! 6
  • Güldürdü 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:06:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9563

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9563
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 29). C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9563
C. Çolak, et al. “C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9563.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/9563.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close