C Vitamini Koronavirüse Karşı Kullanılabilir Mi?
İnsan hayatının bir virüs tarafından tehdit edildiği şu günlerde, SARS-CoV-2 virüsüne karşı uygulanmaya başlanan herhangi bir aşı olmadığı için, vücudun kendi savunma mekanizmasını güçlendirmek en etkili yöntem gibi görünüyor.
Vücudumuzun savunma sistemi, yani bağışıklık sistemi oldukça kompleks ve karmaşık bir yapıya sahiptir. O yüzden tek bir besin ögesine ihtiyacımız olması yerine, birçok besin ögesine ihtiyacımız vardır. Ve bu besin ögelerini farklı kaynaklarda bulunduğundan dolayı ancak günlük diyetimizi çeşitlendirerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.
Bağışıklık sistemi üzerinde her vitaminin doğrudan ya da dolaylı şekilde etkisi olsa da etkileri ile bir adım öne çıkan vitaminleri buradaki yazımızda okuyabilirsiniz. O yazımızda da değindiğimiz C vitamininin antioksidan özelliklerinden faydalanabilmek için C vitamini spesifik olarak farmakolojik dozlarda koronavirüs tedavisinde kullanılmaya başlandı ve sosyal medya başta olmak üzere birçok internet sitesinde C vitamininin COVID-19 hastalığının tedavisi olacağına dair haberler yayınlandı. Peki bu tedavi yöntemi nasıl uygulanıyor ve C vitamini tedavisinin yan etkileri nelerdir?
C Vitamini Nasıl Antioksidan Etki Gösterir?
C vitamini 6 karbonlu bir laktondur (siklik ester bileşiği). Bu bileşik çoğu memeli türünün karaciğerinde glikoz molekülünden sentezlenebilse de insanların, primatların ve gine domuzlarının vücudunda bu bileşik sentezlenemez. Bu türler, C vitamininin (askorbik asit) sentezlenebilmesi için elzem olan L-gulonolaktone oksidaz enzimini içermez. Bu yüzden insanlar diyetlerinde C vitaminine yer vermezlerse C vitamini eksikliği belirtilerini gösterirler ve bu belirtiler ölüme yol açabilir.
C vitamini insan vücudunda antioksidan olarak görev yapar. Antioksidan molekülleri serbest radikallere ya da zararlı moleküllere elektron vererek onları indirger ve bu sayede onların okside olmalarını engeller. Askorbik asit de ikinci ve üçüncü karbonları arasındaki ikili bağda bulunan iki elektronunu verir ama bu elektronları aynı anda ve aynı serbest radikale vermek zorunda değildir. Yani iki serbest radikali indirgeyebilir ve bu yüzden de tercih edilir. Ama bu işlem sırasında askorbik asit okside olur.
Bir elektronunu kaybetmiş askorbik aside semi-dehidroaskorbik asit veya askorbil radikal denir. Diğer serbest radikallerle kıyaslandığı zaman, askorbil radikali daha kararlıdır. Bu yüzden serbest radikal olmasına karşın, vücuda herhangi bir zarar vermez ve reaktif değildir. Askorbil asit çok uzun ömürlü bir bileşik değildir ve bir elektronunu daha vermek ister. İkinci elektronunu da vermiş olan askorbik aside dehidroaskorbik asit denir.
C Vitamini COVID-19 Tedavisinde Nasıl Kullanılır?
Koronavirüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığı ile birlikte görülen akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) en önemli ölüm nedenidir. ARDS, reaktif oksijen türlerinin (ROS) hızlı üretimine bağlı olarak ciddi derecede artmış oksidatif strese, hücre hasarına, organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalığa özgü bir ilaç veya aşı henüz geliştirilemediği için hastalığın tedavisine yardımcı olabilecek geniş spektrumlu antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında antioksidan ve antiviral etkisinden yararlanılmak üzere damar içine yüksek doz C vitamini önerilmektedir. İntravenöz yolla (damar içinden) verilen C vitamini dozu, 2-3 g'dan 60-90 g'a kadar çıkabilmektedir.
Her ne kadar günlük diyetlerimizde C vitamini zararlı etkisi olmayan bir antioksidan olarak görülse de farmakolojik dozlarda C vitamini kullanımı, antioksidan ve antiviral etkilerinin yanında serbest demir (Fe3+) ve bakır (Cu2+) metallerinin varlığında pro-oksidan etki göstererek reaktif oksijen türlerinden O2- ve OH iyonlarının üretimine neden olmaktadır. Bu iyonlar, oksidatif stres düzeyini arttırarak hücre hasarına ve ARDS'ye yol açmaktadır. Bu nedenle, SARS-CoV-2 hastalığının tedavisinde gerek antiviral ve gerekse antioksidan amaçla kullanılacak yüksek doz intravenöz C vitamini kullanımından önce preklinik ve klinik çalışmalar yapılarak uygulanacak dozun optimize edilmesi gereklidir.
Öte yandan C vitamininin koronavirüs tedavisinde kullanılmasına yönelik herhangi bir onay bulunmuyor. Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sadece C vitamininin eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığının tedavisinde C vitamini kullanımına onay veriyor. Yüksek doz C vitamini uygulaması, ulusal ve uluslararası COVID-19 tedavi rehberlerinde yer almıyor.[1] Dahası, C vitaminin etkilerini abarttıkları düşünülen Avusturalya Tedavi Dairesi (TGA), FDA tarafından uyarılarak, 27 Mart 2020 tarihinde COVID-19 tedavisinde damardan yüksek doz C vitamini desteği için bilimsel kanıtın olmadığını duyurmuştur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 6
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- ^ M. Özdoğan. Hayır, Yüksek Doz C Vitamini Koronavirüsü Tedavi Etmez! Skorbüt Dışında Fda Onayı Yoktur. (27 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Kasım 2020. Alındığı Yer: Prof. Dr. Mustafa Özdoğan | Arşiv Bağlantısı
- S. J. Padayatty, et al. (2013). Vitamin C As An Antioxidant: Evaluation Of Its Role In Disease Prevention. Journal of the American College of Nutrition, sf: 18-35. doi: 10.1080/07315724.2003.10719272. | Arşiv Bağlantısı
- A. Koçyiğit. (2020). Is The Use Of High-Dose Intravenous Vitamin C Safe In The Treatment Of Sars-Cov-2?. Bezmialem Vakif University, sf: 0-0. doi: 10.14235/bas.galenos.2020.4542. | Arşiv Bağlantısı
- M. G. Traber, et al. (2011). Vitamins C And E: Beneficial Effects From A Mechanistic Perspective. Free Radical Biology and Medicine, sf: 1000-1013. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:11:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9563
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.