Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!

3 dakika
289
Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 35 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Doğu Orta Asya kökenli Avarlar, MS 6. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar iki buçuk yüzyıldan fazla bir süre boyunca Doğu Orta Avrupa'nın büyük bir kısmına hükmetmiştir. Belki de daha az başarılı öncülleri olan Hunlar kadar iyi bilinmemektedirler.

Ancak mezarlıklarında, şimdiye kadar kazılmış yaklaşık 100.000 mezar da dahil olmak üzere, Avrupa tarihinin en zengin arkeolojik miraslarından birini bırakmışlardır. Avar cenaze geleneklerinden ve komşularının yazılı raporlarından yola çıkan akademisyenler, onların sosyal uygulamalarının ve yaşam biçimlerinin bir kısmını yeniden inşa etmişlerdir. Şimdi ise arkeogenetik, 1000 yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış Avar toplulukları hakkında tamamen yeni bir bakış açısı sunuyor. Bu sayede bireylerin birbirleriyle 6. dereceden 10. dereceye kadar ve nasıl akraba oldukları analiz edilebiliyor.

HistoGenes'in ekibi, yeni üretilen antik DNA verilerini tamamlayıcı arkeolojik, antropolojik ve tarihi bilgilerle birleştirerek uzak geçmişteki akrabalık modelleri, sosyal uygulamalar ve nüfus gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yeni yollar açtı.

Tüm Reklamları Kapat

Ekipte Almanya'nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden araştırmacıların yanı sıra Macar, Avusturyalı ve ABD'li araştırma grupları da yer alıyor. Araştırmacılar, en gelişmiş genetik ve biyoinformatik araçlar da dahil olmak üzere mevcut tüm yöntemleri kullanarak yeni standartlar belirlediler.

Avar dönemi halkları hakkındaki tarihsel bilgiler; özellikle Bizanslılar ve Franklar başta olmak üzere Avarların düşmanları tarafından aktarıldığından boylarının iç örgütlenmesi hakkında bilgi bulunmuyor. Özellikle kadınlar, tarihî kaynaklarda az temsil edilmektedir. Sadece üç kez tesadüfen bahsedilmiştir, bu nedenle yaşamlarına dair bilgi neredeyse hiç bulmak mümkün değildir. Bazı grupların Avrupa'ya Doğu Asya ve Pontus bozkırlarından geldiğini bilinmesine rağmen bozkır gelenekleri, Avar toplumunda ne ölçüde sürdürülmüştür, eğer sürdürülmüşse?

Doğu'dan yeni gelen gruplar birbirleriyle ve Avrupa'daki yeni vatanlarının nüfusuyla nasıl etkileşime girdiler? Temelde, bozkırları terk ettikten ve göçebe yaşam tarzlarını bıraktıktan sonra tamamen yeni bir ortamda yaşam tarzları zaman içinde nasıl değişti?

Araştırmacılar, sıra dışı antik DNA koruması sayesinde, toplam 424 bireyi analiz etti ve yaklaşık 300'ünün aynı mezarlıkta gömülü yakın (1. ve 2. derece) bir akrabası olduğunu keşfetti. Bu durum, en büyüğü 9. nesil, yaklaşık 250 yılı kapsayan birkaç kapsamlı soyağacının yeniden oluşturulmasına olanak sağlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, patrilokalitenin (erkek bireylerin evlendikten sonra toplulukta kalması) ve kadın ekzogamisinin (kadın bireylerin evlendikten sonra eşlerinin topluluğuna taşınması) norm olduğu katı bir patrilineal soy sistemi uygulayan toplulukları tespit edebilmiştir. Topluluklar yerel olarak bir ana-baba soyu etrafında merkezlenmişti ve birbirleriyle sistematik kadın egzogamisi uygulamasıyla ilişkiliydi. Araştırmanın kıdemli yazarı Zuzana Hofmanová şöyle diyor:

Bu örüntü bir bakıma kadınların bu toplumun uyumunu desteklemedeki rolünü gösteriyor, bireysel toplulukları birbirine bağlayan şey, kadınların rolüydü.

Çok eşlilik yaygındı. Birkaç bağımsız vaka, bu toplulukların levirat denilen birliktelikleri (akraba olan erkek bireylerin -kardeşler ya da baba ve oğul- aynı kadın bireyden çocuk sahibi olması) uyguladıklarını göstermektedir. Araştırmanın ilk yazarı Guido Alberto Gnecchi-Ruscone şunları ekliyor: 

Bu uygulamalar, genetik akrabalığın yokluğuyla birlikte, toplumun soyuna dair ayrıntılı bir hafızaya sahip olduğunu ve nesiller boyunca biyolojik akrabalarının kim olduğunu bildiğini göstermektedir.

Bu sosyal uygulamalar, Avrasya Bozkır toplumları üzerine yapılan antropolojik araştırmalar ve tarihi kaynaklardan elde edilen kanıtlarla tutarlıdır. Araştırmacılar, kapsamlı soyağaçları ve tüm mezarlık verileri sayesinde analiz edilen alanlardan birinde net bir zamansal geçişi de belirleyebildi. Bu durum, bir soydan diğerine geçiş ve uzak akrabalık örüntülerindeki değişikliklerle ortaya çıktı. Çalışmanın ilk yazarlarından Zsófia Rácz şunları söylüyor:

Bu topluluk değişimi, hem alanın kendi içinde keşfettiğimiz arkeolojik ve beslenme ilgili bir değişimi hem de Karpat Havzası genelinde meydana gelen büyük ölçekli bir arkeolojik geçişi yansıtıyor.

Muhtemelen bölgedeki siyasi değişikliklerle ilgili olan bu değişim, soyda bir değişikliğe eşlik etmedi ve bu nedenle tüm topluluklar incelenmeden görünmezdi. Bu bulgu, soy düzeyindeki genetik sürekliliğin tüm toplulukların yer değiştirmesini nasıl gizleyebileceğini göstermekle birlikte genetik soy ile arkeolojik değişimleri karşılaştıran gelecekteki çalışmalar için önem taşımaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Antropoloji Yazı Dizisi

Bu yazı, Antropoloji yazı dizisinin 35 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Antropolojiye Giriş: Antropoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Özetini Oku
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • G. A. Gnecchi-Ruscone, et al. (2024). Network Of Large Pedigrees Reveals Social Practices Of Avar Communities. Nature, sf: 1-8. doi: 10.1038/s41586-024-07312-4. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:48:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17475

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!. (1 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17475
Derin, U. (2024, May 01). Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17475
U. Derin. “Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 01 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17475.
Derin, Ufuk. “Büyük Soyağacı, Avar Topluluklarının Sosyal Yaşamlarına Işık Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 01, 2024. https://evrimagaci.org/s/17475.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close