Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!

Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!
5 dakika
1,715
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nesher Ramla Homo tipi, daha önce bilim tarafından bilinmeyen tarih öncesi bir insan. Tel Aviv Üniversitesi ve Kudüs İbrani Üniversitesi'nden araştırmacılar, Nesher Ramla bölgesinde 140.000 ila 120.000 yıl öncesine tarihlenen yeni bir erken insan türü tespit ettiler. Araştırmacılara göre, Nesher Ramla insanlarının morfolojisi hem Neandertaller (özellikle dişler ve çeneler) hem de arkaik Homo (özellikle kafatası) ile ortak özellikler taşıyor. Aynı zamanda bu Homo türü, modern insanlardan çok farklı: Tamamen farklı bir kafatası yapısı, çenesi yok ve çok büyük dişleri var.

Araştırmanın bulgularını takiben araştırmacılar, Nesher Ramla Homo türünün Orta Pleistosen'deki çoğu insanın geliştiği "kaynak" popülasyon olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca bu grubun, yaklaşık 200.000 yıl önce bölgeye gelen Homo sapiens ile çiftleşen "kayıp" popülasyon olduğunu öne sürüyorlar - ki bunları Misliya mağarasında bulunan fosiller üzerinde yakın zamanda yapılan bir araştırmadan biliyoruz. Nesher Ramla Homo türü, hem Avrupa'daki Neandertallerin hem de Asya'nın arkaik Homo popülasyonlarının atası olabilir!

Science dergisinde yayınlanan önemli keşifte, iki araştırma ekibi yer aldı: Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Steinhardt Müzesi'nde bulunan Dan David İnsan Evrimi ve Biyotarih Araştırmaları Merkezi ve Shmunis Ailesi Antropoloji Enstitüsü'nden Prof. Israel Hershkovitz, Dr. Hila May; Sackler Tıp Fakültesi'nden Dr. Rachel Sarig ve Kudüs İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nden Dr. Yossi Zaidner başkanlığındaki bir arkeoloji ekibi. Prof. Israel Hershkovitz şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir Homo türünün keşfi büyük bilimsel öneme sahip. Daha önce bulunan insan fosillerini yeniden anlamlandırmamızı, insanın evrimi bulmacasına bir parça daha eklememizi ve insanların eski dünyadaki göçlerini anlamamızı sağlıyor. Çok uzun zaman önce, geç Orta Pleistosen'de (474.000-130.000 yıl önce) yaşamış olmalarına rağmen, Nesher Ramla halkı bize torunlarının evrimi ve yaşam biçimi hakkında çok şey anlatan büyüleyici bir hikaye anlatabilir.

Önemli insan fosili, İbrani Üniversitesi'nden Dr. Zaidner tarafından, Ramla kenti yakınlarındaki Nesher çimento fabrikasının (Len Blavatnik'e ait) madencilik alanında, Nesher Ramla tarih öncesi alanındaki kurtarma kazıları sırasında bulundu. Yaklaşık 8 metrelik kazı yapan ekskavatörler; atlar, alageyikler ve yaban öküzlerinin yanı sıra taş aletler ve insan kemikleri de dahil olmak üzere çok miktarda hayvan kemiği buldular.

Tel Aviv ve Kudüs'ten araştırmacılar tarafından yönetilen uluslararası bir ekip, kemiklerin morfolojisini, daha önce bilim tarafından bilinmeyen yeni bir Homo türüne ait olarak tanımladı. Nesher Ramla Homo türü, İsrail'de tanımlanan ilk Homo türüdür ve yaygın uygulamaya göre, adını keşfedildiği yer olan Nesher Ramla'dan almıştır. Yossi Zaidner şöyle anlatıyor:

Bu olağanüstü bir keşif. Homo sapiens'in yanı sıra arkaik Homo'nun da insanlık tarihinde bu kadar geç bir dönemde dolaştığını hiç hayal etmemiştik. İnsan fosilleriyle ilişkili arkeolojik buluntular, Nesher Ramla Homo"nun gelişmiş taşlara sahip olduğunu gösteriyor. Alet üretim teknolojileri ve büyük olasılıkla yerel Homo sapiens ile etkileşime girdi.

Nesher Ramla Homo'nun kültürü, yaşam tarzı ve davranışı bugün yine Science dergisinde yayınlanan tamamlayıcı bir diğer makalede tartışılıyor. Prof. Hershkovitz, Nesher Ramla Homo tipinin keşfinin, Neandertaller'in Avrupa'dan geldiğine dair hakim hipoteze meydan okuduğunu ekliyor. Prof. Hershkovitz şöyle diyor:

Bu yeni bulgulardan önce, çoğu araştırmacı küçük Neandertal gruplarının yayılan buzullardan kaçmak için güneye göç etmeye zorlandığı ve bazılarının İsrail topraklarına yaklaşık olarak İsrail'e ulaştığı bir "Avrupa hikayesi" olduğuna inanıyordu. 70.000 yıl önce Nesher Ramla fosilleri, Avrupa Neandertalleri'nin atalarının 400.000 yıl kadar önce Levant'ta yaşadıklarını ve batıya doğru Avrupa'ya ve doğuya doğru Asya'ya göç ettiklerini öne sürerek bu teoriyi sorgulamamıza neden oluyor. Batı Avrupa'nın ünlü Neandertalleri, burada Levant'ta yaşayan çok daha büyük bir nüfusun yalnızca kalıntılarıdır - tersi değil."

Dr. Hila May'e göre, bu fosillerde DNA olmamasına rağmen, Nesher Ramla'dan elde edilen bulgular, Homo'nun evrimindeki büyük bir gizeme bir çözüm sunuyor: Homo sapiens genleri, muhtemelen Avrupa'da uzun süre yaşamış olan Neandertal popülasyonuna nasıl nüfuz etti? Homo sapiens'in evriminden önce mi?

Tüm Reklamları Kapat

Avrupalı ​​Neandertallerin DNA'sını inceleyen genetikçiler, 200.000 yıldan daha uzun bir süre önce Homo sapiens ile çiftleşen "eksik popülasyon" veya "X popülasyonu" olarak adlandırdıkları Neandertal benzeri bir popülasyonun varlığını daha önce öne sürmüşlerdi. Şimdi Science dergisinde yayınlanan antropoloji makalesinde araştırmacılar, Nesher Ramla Homo tipinin şimdiye kadar insan fosilleri kayıtlarında eksik olan bu popülasyonu temsil edebileceğini öne sürüyorlar.

Dahası, araştırmacılar, Nesher Ramla'dan gelen insanların bölgede keşfedilen türünün tek örneği olmadığını ve daha önce İsrail'de bulunan ve antropologları yıllardır şaşırtan bazı insan fosillerinin - Tabun mağarasındaki (160.000 yıl öncesine ait) fosiller gibi olduğunu öne sürüyorlar. Zuttiyeh mağarası (250.000 yıl öncesine ait) ve Qesem mağarası (400.000 yıl öncesine ait) da şimdi Nesher Ramla Homo tipi olarak adlandırılan aynı yeni insan grubuna aittir. Dr. Rachel Sarig şöyle diyor:

İnsanlar, paradigmalarla düşünürler. Bu yüzden bu fosilleri Homo sapiens, Homo erectus, Homo heidelbergensis veya Neandertaller gibi bilinen insan gruplarına atfetmeye çalışırız. Ama şimdi diyoruz ki: Hayır, bu kendi içinde farklı özellikleri olan bir grup. Daha sonraki aşamalarda Nesher Ramla Homo türünden küçük gruplar Avrupa'ya göç etti - burada bildiğimiz 'klasik' Neandertallere ve ayrıca Neandertal benzeri özelliklere sahip arkaik popülasyonlar haline geldikleri Asya'ya dönüştüler. , Avrupa ve Asya, İsrail bölgesi, farklı insan popülasyonlarının birbiriyle karıştığı ve daha sonra Eski Dünya'ya yayıldığı bir eritme potası görevi gördü. Nesher Ramla sahasındaki keşif, insanlığın hikayesinde yeni ve büyüleyici bir bölüm yazıyor.

Viyana Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Gerhard Weber, bu keşiften sonra Neandertaller'in evrimi hikayesinin farklı anlatılacağını savunuyor:

Avrupa, Neandertallerin ara sıra Batı Asya'ya yayıldığı tek sığınak değildi.Biz Avrasya'da daha fazla yanal değişim ve Levant'ın coğrafi olarak bu süreç için çok önemli bir başlangıç ​​noktası veya en azından önemli bir nokta olduğunu düşünüyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • I. Hershkovitz, et al. (2021). A Middle Pleistocene Homo From Nesher Ramla, Israel. Science, sf: 1424-1428. doi: 10.1126/science.abh3169. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 01:29:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10657

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10657
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 01). Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10657
S. Akman, et al. “Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10657.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nesher Ramla Homo Tipi: İsrail'de Yeni Bir İnsan Türüne Ait Fosiller Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 01, 2021. https://evrimagaci.org/s/10657.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close