Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!

3 dakika
1,194
Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bitki popülasyonlarının iklim değişikliğine karşı nasıl tepki verdiğini ilk kez araştırdılar ve kısa nesillere sahip bitki türlerinin, uzun nesillere sahip olan bitki türlerine göre iklim değişikliğine karşı daha duyarlı olduğunu tespit ettiler. Bu tespit, Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırmaları Merkezi (iDiv), Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg (MLU) ve Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi'nden (UFZ) araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmadan elde edilen bulgulardan biridir.

Uluslararası ekip, bitki popülasyonlarının iklim değişikliğine karşı nasıl tepki verdiği sorusunu ele almak için, çoğunluğu Avrupa ve Kuzey Amerika'dan olmak üzere dünya çapındaki mevcut verileri kapsamlı bir şekilde derledi. Nature Communications'da yayınlanan bu çalışma, üretim (çoğalma) süresi gibi bitki özelliklerinin, türlerin değişen iklimlere ne kadar duyarlı olduğunu tahmin edebileceğini gösteriyor. Bu çalışmanın, iklim değişikliği baz alınarak yani iklim değişikliğine bağlı olarak hangi bitki türlerinin en fazla korumaya ihtiyacı olduğunu tahmin etmek için önemli katkısı vardır.

İklim değişikliği, bitki türlerinin çeşitliliğine yönelik en büyük tehditlerden biri olarak kabul edilmektedir. Doğa koruma politikasında doğru öncelikleri belirlemek için, dünyanın hangi bölgelerinin ve hangi türlerin özellikle iklim değişikliği tehdidi altında olduğunu bilmek çok önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Çalıştaylarda uluslararası uzmanları bir araya getiren Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırmaları Merkezi (iDiv) sentez merkezi sDiv'in bir parçası olarak bir çalışma grubu, nüfus artış hızını ölçen bitkilerle ilgili tüm uzun vadeleri çalışmaları derledi.

Bu çalışma yıllarında, iklim faktörlerinin özellikle yağış ve sıcaklığın nüfus artış hızını nasıl etkilediğini değerlendirdiler. Daha sonrasında bir neslin uzunluğu gibi (bitki türü özelliği) bitki türlerinin özelliklerinin, bitki popülasyonu büyüme oranlarının geçmişte iklim değişikliğine karşı ne kadar duyarlı olduğunu ve nasıl etkilediğini test ettiler.

Yağış Miktarı, Sıcaklık Değişiminden Çok Daha Büyük Bir Etkiye Sahip!

iDiv ve MLU'da doktora sonrası araştırmacı olan ilk yazar Dr. Aldo Compagnoni şöyle söylüyor:

Nesil süresinin bir türün iklim değişikliğine duyarlılığı için yararlı bir gösterge değeri olduğunu gösterebildik.

Örneğin bilim insanları, ortalama olarak sadece birkaç yıl yaşayanlar gibi özellikle kısa ömürlü bitkilerin, uzun ömürlü bitki türlerinden çok daha kötü iklim aşırılıklarından mustarip olduklarını tespit ettiler. Analizler, ayrıca iklim değişikliğinin ana sınırlayıcı faktörünün sıcaklık artışının kendisi olmadığını da göstermiştir. Ortalama olarak, yağışın bitki popülasyonları üzerinde sıcaklıktan üç kat daha fazla etkisi olmuştur. Makale yazarlarından Prof. Tiffany Knight şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışma, bu türler hakkında sınırlı bilgiye sahip olsak bile, hangi türlerin iklim açısından savunmasız olabileceğini belirlememize yardımcı oluyor. Örneğin, Dünya'daki küçük bir bitki türü alt kümesi için uzun vadeli nüfus verisine sahipken, çoğu bitki türü için yaklaşık üretim süresini tahmin edebiliriz. Bu, türlerin küresel ölçekte iklim değişikliğine karşı savunmasızlığını belirlemeye yönelik önemli bir ilk adımdır.

Fakat küresel ölçekte genel tahminler yapma yeteneğini sınırlayan önemli veri boşlukları vardır. Araştırmacılar, Dünya'daki 350.000 bitki türünden yalnızca 62 tanesi için uygun uzun vadeli veri kümeleri buldular ve bunların büyük çoğunluğu ABD ve Batı Avrupa'nın ılıman bölgelerinde oluşan türlerdi. Birkaç ağaç ve çalı türü dışında, veri seti sadece otları ve bitkileri içermekteydi.

Araştırmacılar, dünyanın tüm bölgeleri ve bilinen tüm türler için iklim değişikliğinin sonuçları hakkında güvenilir tahminlerde bulunabilmek için odunsu bitki türleri ve tropik bölgelerdeki bitkiler üzerinde yeni popülasyon ekolojisi araştırmalarına ihtiyaç duyulduğu sonucuna vardılar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Inside Ecology | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 02:08:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10546

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Ecology, et al. Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!. (8 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10546
Ecology, I., Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 08). Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10546
I. Ecology, et al. “Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 08 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10546.
Ecology, Inside. Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kısa Yaşayan Bitki Türleri, İklim Değişimine Daha Duyarlı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, June 08, 2021. https://evrimagaci.org/s/10546.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close