Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor!

6 dakika
889
Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor! TofuBud
İki gıda aynı kalori sayısını paylaşsa bile, vücudunuzu nasıl etkiledikleri konusunda büyük farklılıklar olabilir.
Tüm Reklamları Kapat

Kalori, 1 kilogram suyun sıcaklığını 1 santigrat derece yükseltmek için gereken enerji miktarı olarak tanımlanır. Termodinamik açısından bakıldığında bir kalori, bir kaloridir. Ancak konu sağlığa ve vücudun enerji dengesine geldiğinde, bütün kaloriler eşit değildir. Örnek verecek olursak, bazı çalışmalar yüksek protein ve düşük karbonhidratlı veya bu iki özelliği birlikte taşıyan diyetlerin farklı seviyelerde yağ, protein ve karbonhidrat içeren diyetlere kıyasla çok daha fazla kilo kaybına yol açtığını gösteriyor.[1], [2], [3], [4], [5]

Eğer her kalori aynı olsaydı, aynı miktarda kaloriyi farklı yiyeceklerden alan insanların kilo kayıplarında farklılıklar görmemiz gerekirdi. İşte diyetisyenler de bir kalorinin vücudunuz için ne anlama geldiğini etkileyen faktörler hakkında bilgileri öğrenirler. Gelin, diyetetik biliminin bu zamana kadar kalori ve beslenme hakkında öğrendiklerine bir göz atalım.

Vücudunuz Her Kaloriyi Kullanabilir mi?

1800'lerin sonlarında, kimyager W. O. Atwater ve meslektaşları çeşitli yiyeceklerin ne kadar enerji yani kalori içerdiklerini anlayabilmek için bir sistem tasarladılar. Basitçe, yiyecek örneklerini yaktılar ve ısı formunda ne kadar enerji yaydıklarını kaydettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat, laboratuvarda yakılan yiyeceklerdeki enerjinin her bir parçası vücudumuz için kullanılabilir değildir. Bilim insanlarının "metabolik enerji" olarak bahsettiği şey, tüketilen yiyeceğin toplam enerjisi ile dışkı ve idrar yoluyla vücuttan atılan enerji arasındaki farktır.[6] Atwater proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan oluşan üç makro besin öğesinin her birinin içerdiği kalorilerin ne kadarının vücut tarafından gerçekten metabolize edilebileceğine dair bir yüzde belirlemiştir.

Atwater'ın sistemine göre, her makro besinin bir gramının belirli miktarda kalori içerdiği tahmin edilir. ABD Tarım Bakanlığı da her bir yiyecek için resmi kalori miktarını belirtmek için hâlâ bu hesaplamaları kullanıyor:[7]

Proteinin kullanılabilir enerjisi, vücudun parçalayamadığı ve idrarla atılan maddeler göz önünde bulundurularak düzeltilmiştir.
Proteinin kullanılabilir enerjisi, vücudun parçalayamadığı ve idrarla atılan maddeler göz önünde bulundurularak düzeltilmiştir.
The Conversation

Vücudunuz Ne Kadar Enerji Harcıyor?

Yediğiniz yiyecekler, bilim insanlarının vücudunuzun "enerji harcaması" olarak bahsettiği değeri etkileyebilir.[8] Bu, sizi hayatta tutmak için gereken enerji miktarıdır; nefes almak, sindirmek, kan dolaşımını sağlamak ve vücudunuzu hareket ettirmek için harcadığınız enerjiyi kapsar. Aslında, bu süreçlerden "metabolizma" şeklinde bahsedildiğini de duymuş olabilirsiniz.[9]

Diyet kalitesi, vücudun enerji harcamasını değiştirebilir, bu da yiyeceklerin termik etkisi olarak adlandırılır.[10] Örneğin, aynı miktarda kalori tüketen ancak düşük karbonhidratlı diyet veya düşük yağlı diyet uygulayan kişiler arasında toplam enerji harcamasında günlük yaklaşık 300 kalori fark bulunmuştur.[11] Çok düşük karbonhidratlı diyetler uygulayanlar en fazla enerjiyi kullanırken düşük yağlı diyetler uygulayanlar en az enerjiyi kullanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir çalışmada ise yüksek yağlı diyetler yüksek karbonhidratlı diyetlere göre daha az enerji harcamasına yol açmıştır.[12] Diğer araştırmacılar, karbonhidratların yağ yerine kullanılmasıyla enerji harcamasının değiştirilemeyeceğini belirtirken protein alımını %30 ila %35 miktarında yükseltenler daha fazla enerji kullanmıştır.[13]

Genel olarak yüksek miktarda karbonhidrat, yağ veya ikisini de içeren diyetler enerji harcamasını %4 ila %8 oranında artırırken yüksek proteinli diyetler dinlenme halindeki metabolizma hızının %11 ila %14'ü kadar üzerinde bir artış sağlar.[14], [15] Protein, vücudun parçalamakta zorlandığı bir besin olduğu için daha yüksek bir termik etkiye sahiptir. Bu diyet varyasyonlarının etkileri çok büyük olmasa da belirtmek gerekir ki bu farklılıklar kilo artışına yol açarak obezite salgınına katkıda bulunabilir.

Besin değerleri gıda etiketleri, yalnızca kalori sayısından çok daha fazlasını içerir ve bunun iyi bir nedeni vardır.
Besin değerleri gıda etiketleri, yalnızca kalori sayısından çok daha fazlasını içerir ve bunun iyi bir nedeni vardır.
The Conversation

Yiyeceklerin Kalitesi, Kalori Miktarından Daha Önemlidir!

Diyetisyenler bir yiyeceğin glisemik endeksine ve glisemik yüküne, yani kandaki şeker miktarını ne kadar çabuk ve ne kadar hızlı yükselttiğine dikkat ederler.[16], [17] Kan şekerinin yükselmesi enerji metabolizmasına ve aşırı enerjinin yağ olarak depolanmasına etki ederek insülin yayılımına neden olur.

Beyaz pirinç, kek, kurabiye ve cips gibi yiyecekler glisemik endeksi/yükü yüksek besinlerdir. Yeşil sebzeler, çiğ biberler, mantarlar ve baklagillerinse glisemik yükü düşüktür. Glisemik endeksi/yükü düşük yiyeceklerin kalorisi göz ardı edildiğinde kan şekeri seviyesini uygun düzeyde tutmak için yararlı olacaklarını gösteren bulgular vardır.[16], [18]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Beynimizdeki ödül merkezi, yüksek glisemik indeksi içeren yiyecekleri tükettiğimizde şeker ve beyaz ekmek gibi besinlerin tatmin edici ve bağımlılık yapıcı etkilerini vurgulayarak aktif hale gelir.[19] Yiyeceklerin lif içeriği de diyet belirlenirken göz önüne alınacak başka bir etkendir.[20] Vücudumuz meyveler, sebzeler, tahıl ve tohumlarda bulunan lifleri enerji için kullanamaz. Bu yüzden, yüksek lifli gıdaların daha az metabolik enerjisi vardır ve daha az kalori alırken daha tok hissetmenizi sağlarlar.[21]

Boş kaloriler, yani besin değeri minimal veya hiç olmayan yiyeceklerden gelen kaloriler, dikkate alınması gereken bir diğer faktördür. Beyaz şeker, gazlı içecekler ve birçok işlenmiş atıştırmalık; protein, vitamin veya mineral gibi besin ögeleri içermez. Bunun zıttı, besin maddelerince zengin ve nispeten düşük kalorili olan yiyeceklerdir.[22] Örnekler arasında ıspanak, elma ve fasulye bulunur.

Bu boş kalorileri nötr olarak düşünmemeliyiz, çünkü beslenme uzmanları bunları sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek zararlı kaloriler olarak değerlendirir. Kilo alımına en çok katkıda bulunan yiyecekler patates cipsleri, patatesler, şekerli içecekler ve işlenmiş ya da işlenmemiş etlerdir.[23] Öte yandan tüketimi kilo alımıyla ters orantılı olarak ilişkilendirilen yiyecekler ise sebzeler, tam tahıllar, meyveler, kuruyemişler ve yoğurttur.

Yiyecekler kaloriden daha fazlasını sağlarlar.
Yiyecekler kaloriden daha fazlasını sağlarlar.
The Conversation

Sağlık, Kalori ve Kilolardan Fazlasıdır!

Kilo kaybı için, tüketilen kalori ile egzersiz yoluyla harcanan kalori arasındaki farkın en önemli faktör olduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak kendimizi kandırmayalım: Kilo, sağlık ve yaşam süresi üzerinde rol oynasa da direkt olarak kilo kaybı sağlıkla eşdeğer değildir.

Evet, bazı yüksek proteinli diyetler kısa vadede kilo kaybını teşvik ediyor gibi görünebilir. Ancak epidemiyologlar, insanların ortalama 100 yıla yakın yaşadığı ömür beklentisi yüksek bölgelerdeki beslenme alışkanlıklarına dikkat çekmektedir. Bu bölgelerde insanların genellikle bitki bazlı bir diyetle beslendikleri, ya çok düşük miktarda hayvansal protein tükettikleri ya da hiç tüketmedikleri ve tekli veya çoklu doymamış yağlar olmak üzere düşük veya orta seviyede yağ tükettikleri bilinmektedir.[24]

Etrafınızdaki insanlardan "Hep o karbonhidratlar yüzünden kilo alıyorum!" veya "Düşük karbonhidratlı bir diyete başlamam gerekiyor." gibi ifadeler duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu tür şikayetler, aslında diyetisyenleri rahatsız eder! Bu yaygın karbonhidrat nefretine karşın karbonhidratlar, Coca-Cola ve şeker kamışı gibi yiyeceklerden ibaret değildir; elma ve ıspanak gibi sağlıklı yiyecekleri de kapsarlar. Gerçekten de gazlı içecekler, rafine unlu mamuller, makarna ve tatlılar gibi basit karbonhidratların azaltılması sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratır. Ancak sebzeler ve meyveler gibi karbonhidratların tamamen ortadan kaldırılması ters bir etki yaratacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bitki bazlı protein ve sebze, meyve, kuruyemişler ve baklagillerden gelen karbonhidratlar açısından zengin; bitkisel beslenmeye dayalı bir diyet uzun ömür ve kalp hastalığı, kanser, hipertansiyon ve birçok başka kronik hastalığın önlenmesi için araştırmacıların önerdiği en sağlıklı diyettir.[26], [27], [28]

Ne yazık ki bugün dünyanın çoğunda farklı değişikliklerle uygulanan Modern Batı diyeti, tüketilen kalori miktarındaki artışla birlikte kalorilerin kalitesinde de bir düşüş yaşamaktadır.[29], [30] Araştırmacılarsa farklı yiyeceklerden gelen kalorilerin tokluk, insülin tepkisi, karbonhidratların vücut yağlarına dönüşme süreci ve metabolik enerji harcaması üzerinde farklı etkileri olduğuna emin.[23] Özetle, sağlığımız söz konusu olduğunda kalori miktarındansa kalorinin kalitesine önem vermek en iyisi!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Kalori, 1 kilogram suyun sıcaklığını 1 santigrat derece yükseltmek için gereken enerji miktarı olarak tanımlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:06:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18511

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Tolar-Peterson, et al. Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor!. (4 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18511
Tolar-Peterson, T., Akdeniz, B., Alparslan, E. (2024, September 04). Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18511
T. Tolar-Peterson, et al. “Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz, Evrim Ağacı, 04 Sep. 2024, https://evrimagaci.org/s/18511.
Tolar-Peterson, Terezie. Akdeniz, Betül. Alparslan, Eda. “Bütün Kaloriler Aynı Değildir: Diyetisyenler, Tükettiğimiz Besin Türlerinin Vücudunuz İçin Neden Önemli Olduğunu Açıklıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz. Evrim Ağacı, September 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/18511.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close