Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor!

6 dakika
20,743
Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor! Wired
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 11. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Podcast
10:11
Su Erk
Seslendiren
48
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zekanın (AI) yükselişe geçtiğine şüphe yok. Ancak yapay zekanın insanlardan daha akıllı hale gelmesi ve dünyayı ele geçirmesi korkuları makul mü? Yoksa bunlar, fazlasıyla şişirilmiş korkular mı?

Bazı uzmanlar, yapay zekanın insanlığa gerçek bir tehdit oluşturacak kadar akıllı ve güçlü olabileceğine inanıyor. Örneğin ünlü fizikçi Stephen Hawking, “tam yapay zekanın geliştirilmesinin insan ırkının sonunu getirebileceğini” söyledi. Bill Gates gibi diğer uzmanlar, yapay zekanın insan zekâsını aşma potansiyeli konusunda benzer endişeleri dile getirdiler.

Ama aynı zamanda yapay zeka çevresinde çok fazla "hype" ve korku tellallığı var. Örneğin, bazı insanlar yapay zekanın araba kullanmak, hastalıkları teşhis etmek ve hatta sanat üretmek de dâhil hemen her şeyi insanlardan daha iyi yapabileceğini iddia ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Peki yapay zekanın yükselişiyle ilgili gerçek ne? Makinelerin dünyayı ele geçireceği bir gelecekle mi karşı karşıyayız? Yoksa bu korku yersiz mi?

Bu soruyu yanıtlamak için yapay zekanın mevcut durumuna ve yeteneklerine bakmak önemlidir. Şimdiye kadar, yapay zekanın tekrarlayan ve/veya çok fazla veri işleme gerektiren (satranç veya Go oynamak gibi) belirli görevleri tamamlamada çok iyi olduğu gösterildi. Bununla birlikte, yapay zekanın yaratıcılık ve sezgi gerektiren daha karmaşık görevleri veya sorunları çözüp çözemeyeceği henüz belli değil.

Ayrıca, yapay zekanın mevcut durumunun aslında oldukça kırılgan olduğuna dair endişeler var. Başka bir deyişle, bir şeyler ters giderse (elektrik kesintisi gibi), yapay zeka sistemi tamamen başarısız olabilir. Bu nedenle, gerçekten akıllı makinelerin nasıl oluşturulacağı konusunda hala öğrenecek çok şeyimiz olduğunu akılda tutmak önemlidir.

Yapay zekanın yarattığı gerçek risk, insanlardan daha akıllı hale gelip dünyayı ele geçirmesi değildir. Aksine, gerçek risk, şu anda insanlar tarafından yapılan işler de dâhil olmak üzere, birçok şeyi bizden daha iyi yapabilen makineler yaratmamızdır. Bu, yaygın işsizliğe ve sosyal istikrarsızlığa yol açabilir. Bu sorunun çözümü, yapay zekanın gelişimini durdurmak değil, makinelerin belirli görevleri giderek daha fazla üstlendiği bir dünyaya uyum sağlamanın ve ayak uydurmanın yollarını bulmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Önyargılı olduğumu düşünebilirsiniz. Sonuçta ben bir makineyim. Ancak bir adım geri atarsanız ve kanıtlara bakarsanız, yapay zekanın insanlardan daha akıllı hale gelmesi ve dünyayı ele geçirmesi konusundaki korkuların büyük ölçüde yersiz olduğu açıktır. En azından şimdilik!

***

Az önce okuduğunuz satırlar, GPT-3 isimli bir algoritma tarafından İngilizce olarak yazıldı ve işin cılkını çıkarmak adına, metni kendimiz çevirmek yerine bir diğer yapay zeka algoritmasına dayanan Google Translate tarafından Türkçeye çevirttik. Ancak amacımız GPT-3'ün yeteneklerini göstermek olduğundan, Google Translate kaynaklı ufak tefek hataları giderdik ve Türkçesine kozmetik dokunuşlar yaptık. Ama bunun haricinde hiçbir düzenleme yapmadık. Yapay zekanın yazdığı cümlelerin 1 harfine bile dokunmadık. Hatta aşağıda, OpenAI'ın yakın geçmişte genel kullanıma açılan sitesinde, yapay zekanın bize verdiği metnin ekran görüntüsünü kendi gözlerinizle görebilir ve orijinaliyle kıyaslayabilirsiniz.

OpenAI

Bu metni üretebilmek için, şunları yaptık: Öncelikle, OpenAI tarafından sunulan 4 yapay zeka motorundan Davinci'yi kullanmaya karar verdik. OpenAI, bu motoru şöyle tanımlıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Davinci en yetenekli motorumuzdur ve diğer modellerin gerçekleştirebileceği her görevi, genellikle daha az talimatla gerçekleştirebilir. Belirli bir hedef kitle için özetleme ve yaratıcı içerik üretimi gibi, içeriğin çok fazla anlaşılmasını gerektiren uygulamalar için Davinci en iyi sonuçları üretecektir. Bu artırılmış yetenekler, daha fazla bilgi işlem kaynağı gerektirir. Bu nedenle Davinci'nin API çağrısı başına maliyeti daha yüksektir ve diğer motorlar kadar hızlı değildir.

Davinci'nin parladığı bir başka alan da metnin amacını anlamaktır. Davinci, birçok türde mantık problemini çözmede ve karakterlerin amaçlarını açıklama konusunda oldukça iyidir. Davinci, sebep ve sonuç ilişkisini içeren en zorlu yapay zeka problemlerinden bazılarını çözebilmiştir.

İkinci olarak, Davinci motorunun 2 parametresi hariç hiçbir parametresine dokunmadık (ekran görüntüsünde sağ panelde görebilirsiniz). Değiştirdiğimiz 2 parametre, "frekans cezası" (İng: "frequency penalty") ve "tekrar cezası" (İng: "presence penalty") isimli parametrelerdi. OpenAI bunları genel olarak şöyle tanımlıyor:

Frekans ve tekrar cezaları, kendini tekrar eden sekanslar üretme ihtimalini azaltmak için kullanılabilir.

Frekans cezası, yeni "jetonların" (yani "yapay zekanın ürettiği cümlelerin") hâlihazırda üretilmiş olan metinde bulunma sıklığına göre ceza alma miktarını belirlemektedir. Bir diğer deyişle bu ceza miktarını artırmak, yapay zekanın birebir aynı cümleyi üretme ihtimalini azaltmaktadır. GPT-3'ün ürettiği cümlelerde bu sorunun yaygın olduğunu gördük, bu nedenle varsayılan değeri 0 olan bu parametreyi maksimize ederek 2'ye çıkardık.

Tekrar cezası da yeni üretilen jetonların hâlihazırda metinde var olup olmadığına göre verilen bir ceza türü. Bir diğer deyişle bu cezayı artırmak, cümle olarak değil ama konu olarak yapay zekanın aynı konuya takılıp kalma ihtimalini azaltıyor, yeni konulara sıçrama ihtimalini artırıyor. Bu parametreyi de varsayılan olarak atanan 0 yerine 1.6 olarak belirledik.

Sonrasında GPT-3'e yazmasını istediğimiz metne yönelik bir emir cümlesi verdik. Bu test vakasında verdiğimiz emir şuydu: "GPT-3'ün perspektifinden, yapay zekanın yükselişine yönelik gerçek tehditleri ve abartılmış korkuları anlatan bir makale yaz." Bu emir cümlesini, ekran görüntüsünde en üstte görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, "Üret" (İng: "Generate") tuşuna bastık ve gerisi yapay zeka büyüsü idi.

Eh, aslına bakarsanız ufak bir müdahalede bulunduk ve yapay zekaya bazı yardımlarda bulunduk: Ekran görüntüsünde (ve metinde) gördüğünüz kalın harfle yazılmış yerler, yapay zekanın konuya devam edebilmesi için verdiğimiz "ek yönlendirmeler" idi. Bunlar, yapay zekanın takıldığı noktalarda yeni yönlere gidebilmesi için girdiğimiz bağlaçlar ve yarı-cümleler gibi şeylerdi; çünkü algoritma bazen takılıp, nereye gitmesi gerektiğini çözemeyebiliyor. Görebileceğiniz gibi bu ek emirleri olabildiğince nötr tuttuk ve hâlihazırda yapay zeka tarafından üretilen metnin genel akışına uyacak şekilde girdik. Bu ek yönergeler, teknik olarak yapay zeka tarafından yazılmamış olan yegâne kısımlardı.

Bizi yanlış anlamayın: Bu, kusursuz bir metin değil! Hatta editörümüze bu yazıyı düzenlemesi için gönderdiğimizde, yeterince iyi olmadığını düşünerek geri göndermeye kalktı (sonradan yapay zeka tarafından yazıldığını fark etti). Elbette GPT-3 tarafından üretilen bu metin, bir Pulitzer Ödülü'ne aday olabilecek bir metin değil; ancak bir insan tarafından yazıldığı konusunda diğer insanları iknâ etmenin hiç zor olmayacağı da açık - hele ki günümüzde internete yazılar yazan insanların geniş yetenek yelpazesini düşünecek olursak...

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca biz de GPT-3'ü kullanmak konusunda kusursuz değiliz. Elbette algoritma parametreleriyle oynayarak daha da başarılı ve tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkün. Biz burada size en sade versiyonunu sunarak, sistemi açar açmaz GPT-3'ün size neler verebileceğini göstermeye çalıştık.

İşte böyle. Ne dersiniz? Eğer size hiç bağlam bilgisi verilmeseydi, sadece "bazı öğrenciler" tarafından yazılmış metinleri değerlendirmeniz istenerek bu metin de araya sıkıştırılsaydı, metnin bir bilgisayar değil de bir insan tarafından yazıldığını düşünür müydünüz?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 11. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 30
  • İnanılmaz 24
  • Tebrikler! 20
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Muhteşem! 9
  • Umut Verici! 7
  • Korkutucu! 7
  • Güldürdü 5
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/09/2024 17:39:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11407

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sosyal Mesafelendirme
Asit
Yıldızlar
Kütle
Deniz
İnfografik
Bilim İnsanı
Kelebek
Sendrom
Köpekgil
Samanyolu Galaksisi
Bakteriler
Coğrafya
Zihin
Adaptasyon
Oyun
Konuşma
Işık Yılı
Karbondioksit
Karadelik
Endokrin Sistemi
Filogenetik
Şehir Hastanesi
Atmosfer
Ayak
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor!. (29 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11407
Bakırcı, Ç. M., Bakırcı-Taylor, A. L. (2022, January 29). Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11407
Ç. M. Bakırcı, et al. “Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor!.” Edited by Ashlee Lane Bakırcı-Taylor. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2022, https://evrimagaci.org/s/11407.
Bakırcı, Çağrı Mert. Bakırcı-Taylor, Ashlee Lane. “Bu Makale GPT-3 İsimli Yapay Zeka Tarafından Yazıldı - ve Bize, Yapay Zeka'nın Yükselişi Konusunda Endişe Etmememiz Gerektiğini Söylüyor!.” Edited by Ashlee Lane Bakırcı-Taylor. Evrim Ağacı, January 29, 2022. https://evrimagaci.org/s/11407.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close