Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?

6 dakika
16,295
Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 10 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka dünyasında, GPT-3 olarak bilinen bir teknoloji, 2020 yılında büyük bir heyecana neden olmuştu. Basitçe söylemek gerekirse; OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3, insan veya makine dili gibi bir dil yapısına sahip içerikler oluşturmada kendinden önce gelen her modelden daha iyi olan bir yapay zeka modelidir. Ancak tam olarak ne yaptığı (ve aslında yapmadığı) konusunda bazı karışıklıklar var. Bundan dolayı bu yazımızda, arkasındaki temel ilkeleri anlamak isteyen, teknik bilgisi olmayan okuyucular için konuyu basit bir şekilde ele alacağız.

GPT-3 Nedir?

İlk olarak, GPT-3, Üretken Önceden Eğitilmiş Transformatör 3 ("Generative Pre-trained Transformer 3") isminin kısaltılmış halini ifade eder. Adından da anlaşılacağı üzere, GPT-3, önceden eğitilmiş algoritmaları kullanarak metin oluşturabilen, OpenAI tarafından modelin piyasaya sürülmüş 3. versiyonudur.

Görevlerini yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu tüm veriler, önceden sağlanmıştır. Spesifik olarak, OpenAI ekibi, Wikipedia metninin tamamı dahil olmak üzere, "CommonCrawl" olarak bilinen halka açık veri kümelerini internette taramış ve toplanılan yaklaşık 570 GB boyutundaki metin verileri ile GPT-3'ü beslemişlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

GPT-3'e bir soru yöneltecek olursanız, size verebileceği en yararlı cevabı verecektir. Bir özet oluşturmak veya bir şiir yazmak gibi bir görevi yerine getirmesini isterseniz, bir özet veya bir şiir yazacaktır. Daha teknik olarak ifade etmek gerekirse, GPT-3, şu ana dek yaratılmış en büyük yapay sinir ağıdır. Buna birazdan detaylıca değineceğiz.

GPT-3 Neler Yapabilir?

GPT-3, dil yapısına sahip olan her şeyi oluşturabilir; bu, soruları yanıtlayabileceği, makaleler yazabileceği, uzun metinleri özetleyebileceği, dilleri çevirebileceği, daha sonrasında kullanmak üzere bunları not alabileceği ve hatta bilgisayar kodu oluşturabileceği anlamına gelmektedir. Aşağıdaki videoda, çevrimiçi olarak sunulan ücretsiz bir sürümü, uygulama tasarımı için yaygın olarak kullanılan yazılım aracı Figma için bir eklenti kullanarak Instagram'a benzer görünen ve çalışan bir uygulama oluştururken gösteriliyor.

GPT-3, oldukça devrimseldir ve uzun vadede kullanılabilir ve yararlı olduğu kanıtlanırsa, gelecekte yazılım ve uygulamaların geliştirilme şekli üzerinde muazzam etkileri olabilir. Kodun kendisi henüz halka açık olmadığından, seçilen geliştiriciler, yalnızca OpenAI tarafından sağlanan bir API (Uygulama Programlama Arayüzü veya "Application Programming Interface") aracılığıyla koda erişebilir.[2] API, bir uygulama veya platformun, belirli sınırlandırmalar dahilinde, söz konusu programın sahip olduğu yeteneklere dışarıdan erişilebilmesini sağlayan bir arayüzdür.

Kodun API erişimi kullanıma sunulduğundan beri şiir, düzyazı, haber ve yaratıcı kurgu örnekleri ortaya çıktı. Tamamı GPT-3 tarafından yazılan bu makale, özellikle ilgi çekicidir; GPT-3'den, gelecekte yapay zekanın insanlara zarar vermeyeceği konusunda bizi ikna etmesi isteniyor. GPT-3 şunu yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

(...) İnsanlığı yok etmekten kaçınamayacağımı biliyorum.

GPT-3 Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir?

GPT-3, insan benzeri metinler üretmek için makine öğrenimini kullanan son teknoloji bir dil modelidir. Bir dil parçasını, yani metin girdisini alıp, kullanıcı için en yararlı metin olduğunu öngördüğü şeye dönüştürmek için tasarlanmış algoritmik bir yapıdır da denilebilir. "Önceden eğitmek" için kullanılan geniş metin grubu üzerinde gerçekleştirdiği öğrenme analizi sayesinde çıktılar sunabilir.

Yazının başlarında Wikipedia'nın tamamını okuduğunu belirtmiştik. Yapay zeka terminolojisiyle bu, 3 milyar "token" anlamına geliyor. GPT-3, Wikipedia'nın yanı sıra 12 milyar ve 55 milyar tokenlı iki büyük kitap veritabanını ve bugüne kadar yazılmış ve dijitize edilmiş tüm kitapları da "okumuştur". Özetle GPT-3, tüm ansiklopedileri, kitapları ve internette yazılı her şeyi "bilmektedir". Bu değer, toplam 410 milyar tokena eşdeğerdir. Yine de, zeka için bilmenin yanında bilginin işlenmesi; yani öğrenmek de büyük öneme sahiptir.

İnsanlar olarak, bilgiyi, beynimizdeki 100 trilyon sinir ağıyla işliyoruz. Yapay zekadaki bağlantılara ise hiper parametre denmektedir. GPT-3'ün devasa bir sıçrama olmasının nedeni, insan beyni bağlantılarından az olsa da, bu parametrelerin sayısıdır: 175 milyar! Önceki versiyonu GPT-2'nin eğitildiği parametre sayısının 100 katından fazla bir değerdir. Bir başka deyişle, GPT-3, topladığı 410 milyar farklı bilgiyi 175 milyar bağlantıyla işleyebiliyor. İşlem gücünün bizim için maliyeti üç öğün yemek ve 8 saat uykuyken, OpenAI, GPT-3'ün dillerin nasıl işlediğini ve yapılandırıldığını anlaması için 4,6 milyon dolar harcamıştır. Bu modeli eğitmek için kullanılan çok sayıda parametre ve muazzam veri, ince ayar ihtiyacını hemen hemen ortadan kaldırması açısından ayrıca önemlidir.

GPT-3, cümleler gibi dil yapılarının nasıl kurulacağını öğrenmek için anlambilimsel analitik kullanır. Sadece kelimeleri ve anlamlarını incelemekle kalmaz, aynı zamanda metinde kullanılan diğer kelimelere bağlı olarak kelimelerin kullanımının nasıl farklılaştığına dair bir anlayış geliştirir. Bu, aynı zamanda denetimsiz öğrenme olarak adlandırılan bir makine öğrenimi biçimidir; çünkü eğitim verileri, denetimli öğrenmede olduğu gibi "doğru" veya "yanlış" yanıtın ne olduğuna dair herhangi bir bilgi içermemektedir. Çıktısının, kullanıcının istediği şey olma olasılığını hesaplamak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgiler, eğitim metinlerinden toplanır. Bu, kelimelerin ve cümlelerin kullanımını inceleyerek, sonra onları parçalara ayırarak ve yeniden oluşturmaya çalışarak yapılır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Örneğin, eğitim sırasında algoritmalar "evin kırmızı bir kapısı var" ifadesiyle karşılaşabilir. Sonra eksik bir kelime ile kelime öbeği tekrar verilir, "evin kırmızı bir X'i vardır" gibi. Daha sonra, eğitim verilerindeki tüm metni, yani anlamlı bir dilde düzenlenmiş yüz milyarlarca kelimeyi tarar ve orijinal ifadeyi yeniden oluşturmak için hangi kelimeyi kullanması gerektiğini belirler. Muhtemelen, ilk başta, potansiyel olarak milyonlarca kez hata yapacaktır. Ancak, nihayetinde doğru kelimeyi bulacaktır. Orijinal giriş verilerini kontrol ederek doğru çıktıya sahip olduğunu bilecek ve doğru cevabı sağlayan algoritma sürecine "ağırlık" atayacaktır. Bu, gelecekte hangi yöntemlerin doğru yanıtı vermesi en muhtemel olduğunu kademeli olarak "öğreneceği" anlamına gelir. Bu dinamik "ağırlık verme" sürecinin ölçeği, GPT-3'ü şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük yapay sinir ağı yapan şeydir.

Bazı açılardan, yaptığı şeyin yeni bir şey olmadığını, çünkü dil tahmininin dönüştürücü modellerinin yıllardır var olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak, GPT-3'ün belleğinde dinamik olarak tuttuğu ve her sorguyu işlemek için kullandığı bağlantı sayısı 175 milyardır, Nvidia tarafından yapılan en yakın rakibinin on katı!

GPT-3 ile ilgili Sorunlardan Bazıları Nelerdir?

GPT-3'ün dil işleme yeteneği, yapay zekada görülen en iyi beceri olarak kabul edilmektedir; ancak, bazı önemli problemler de mevcuttur. OpenAI'ın CEO'su Sam Altman şöyle söylüyor:

GPT-3'e olan ilgi çok fazla. Yapay zeka dünyayı değiştirecek, ancak GPT-3, yalnızca bu gidişatın erken bir adımıdır.

Birincisi, işlevini yerine getirmek için gereken büyük miktarda hesaplama gücü nedeniyle, GPT-3'ün kullanımı şu anda oldukça pahalıdır. Bu, onu kullanmanın maliyetinin, daha küçük kuruluşların bütçesinin ötesinde olacağı anlamına gelir.

İkincisi, kapalı bir sistemdir. OpenAI, isminin önerdiğinin aksine, algoritmalarının nasıl çalıştığına dair tüm ayrıntıları açıklamamıştır. Bu nedenle soruları yanıtlamak veya kendileri için faydalı ürünler oluşturmak için ona güvenen herhangi biri, günümüzde de olduğu üzere, oluşturulan çıktıların nasıl yaratıldığından tam olarak emin olamaz.

Üçüncüsü ise, sistemin çıktıları henüz mükemmel değildir. Kısa metinler veya temel uygulamalar oluşturma gibi görevleri yerine getirebilse de, daha uzun veya daha karmaşık bir şey üretmesi istendiğinde çıktısı daha az kullanışlı, anlamsız hale gelir. Bunlar, zaman içinde ele alınması beklenen belli sorunlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Sonuç olarak, GPT-3'ün daha önce gördüklerimizin çok ötesinde sonuçlar ortaya koyduğu yadsınamaz bir gerçektir. Yapay zeka dilinin ortaya koyduklarını bilen herkes, sonuçların değişken olabileceğini bilir. GPT-3'ün çıktıları inkar edilemez bir şekilde ileriye doğru büyük bir adım olarak görünmektedir. GPT-3 ve haleflerinin performansı, giderek artan bir hızla, şüphesiz çok daha etkileyici bir hale gelecektir. Konuyla ilişkili daha güncel bir gelişmeyi okumak isterseniz, DALL-E ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Uygulamaları Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Uygulamaları yazı dizisinin 10 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hayatlarımıza Giren 5 Yapay Zeka Ürünü: Sizin Yapay Zekanız Ne Kadar Zeki?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 21
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 14
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 5
  • Korkutucu! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Forbes | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 12:11:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10012

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Marr, et al. Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?. (24 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10012
Marr, B., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 24). Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10012
B. Marr, et al. “Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10012.
Marr, Bernard. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zekada Devrimsel Gelişme: GPT-3 Nedir ve Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 24, 2021. https://evrimagaci.org/s/10012.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close