Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Brom

Brom Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

2 dakika
9,262
Brom Flickr Public Domain
Selenyum örneği
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 35 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Brom elementinin kimyasal sembolü "Br"dir. Periyodik cetvelin dördüncü periyodunun 7A grubunda bulunmaktadır. Atom numarası 35 ve kütle numarası ise 79.904'tür. Erime noktası 265.95 K (-7.2°C veya 19.0°F) ve kaynama noktası ise 331.95 K (58.8°C veya 137.8°F) olarak ölçülmüştür. Oda koşullarında sıvı fazda bulunmaktadır. Periyodik tabloda bulunduğu grubun genel adı halojenlerdir. Yoğunluğu ise 3.11 gram/cm3'tür.

Oda sıcaklığında brom kahverengimsi kırmızı bir sıvıdır. Rahatsız edici ve boğucu bir kokuya sahip, renkli bir buharı vardır. Brom standart sıcaklık ve basınçlarda kolayca buharlaşır. Brom, kimyasal olarak klor ve flordan daha az aktiftir; ancak iyottan daha aktif bir elementtir. Bileşikleri diğer halojenlere benzer. Brom, organik çözücülerde ve suda çözünmektedir. Doğada asla tek başına bulunmaz ve metallerle reaksiyona girdiğinde tuz üretir.[1]

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Nadir bir element olan brom, doğada Dünya'nın kabuğuna dağılmış halde bulunmaktadır. Okyanus suyunda (ağırlıkça milyonda 65 parça), Ölü Deniz'de (litre başına yaklaşık 5 gram), bazı kaplıcalarda ve nadir bulunan çözünmeyen gümüş bromür minerallerinde bir miktar brom elementi bulunmaktadır. Doğal tuz yatakları ve tuzlu sular, brom ve bileşiklerinin ana kaynaklarıdır. Ürdün, İsrail , Çin ve Amerika Birleşik Devletleri 21. yüzyılın başlarında brom üretiminde dünyaya liderlik ettiler. Bu dönemde brom üreten diğer önemli ülkeler arasında Japonya, Ukrayna ve Hindistan bulunmaktadır.[2]

Uygulama ve Kullanım Alanları

Brom, endüstride organobromo bileşikleri yapmak için kullanılır. Bunlardan en önemlileri, çevresel nedenlerden dolayı büyük ölçüde ortadan kalkmadan önce kurşunlu benzin için ideal olan dibromoetandı. Diğer organobrominler, böcek ilacı olarak, yangın söndürücülerde ve ilaç yapımında kullanılır. Brom, birçok narenciye aromalı soft içecekte emülgatör olarak kullanılan fumigantlar; boyalar, alev önleyici maddeler, su arıtma bileşikleri, dezenfektanlar, ilaçlar, fotoğrafçılık için maddeler ve brominatlar bitkisel yağ yapımında kullanılmaktadır.[3]

Tarihi

Antoine-Jérôme Balard, Fransa'nın Montpellier şehrinde, bir miktar tuzlu suyu araştırırken bromu keşfetti. Tuzlu suyun çoğu buharlaştıktan sonra kalan konsantre tortuyu aldı ve içine klor gazı ekledi. Bunu yaparken yeni bir element olduğunu anladığı, turuncu-kırmızı bir sıvıyı serbest bırakmış oldu.

Bulgularını 1826'da Fransız Akademisi'nin dergisine gönderdi. Bir yıl önce; Heidelberg'de bir öğrenci olan Carl Löwig, profesörüne Keruznach'taki evinin yakınındaki doğal bir kaynağın sularından ürettiği bir brom örneğini getirmişti. Ondan daha fazlasını üretmesi istendi ve bunu yaparken Balard sonuçlarını yayınladı ve böylece keşfi yapan kişi tarafından tanınmış oldu.[4]

Etimolojisi

Brom elementinin adı, pis koku anlamına gelen Yunanca "bromos"tan gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Önlem ve Güven

Brom atmosfer için oldukça zararlıdır. Brom atomları ozon tabakasında klor atomlarına göre 40 ila 100 kat daha yıkıcıdır. Antartika üzerindeki ozon kaybının yarısına kadarı brom içeren reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bir fümigant olarak kullanılan metil bromür, ozon tüketen bromun en büyük kaynağıdır. Atmosferdeki bromun yaklaşık %30'u insan faaliyetlerinden gelir, geri kalanı doğaldır.[5]

Organik brominler, özellikle avlarının vücutlarında biriktiklerinde, memelilere de zarar verir. Hayvanlar üzerindeki en önemli etkilesi; sinir hasarı ve bunun yanında DNA hasarıdır, bu da kanser gelişme riskini artırabilir.

İlginç Bilgiler ve Diğer

Geçmişte, organik bromların sığırların mamasına karıştığı görüldü. İnsanlara bulaşmasını önlemek için binlerce inek ve domuzun öldürülmesi gerekiyordu. Sığırlar, karaciğer hasarı, görme kaybı ve büyümede gerileme, bağışıklığın azalması, süt üretiminin ve kısırlığın azalması ve kusurlu yavrular gibi semptomlar bulunuyordu.

İnsan vücudu yaklaşık yüzde 0.0004 brom içerir, ancak insan vücudunda bromun kullanımı bilinmemektedir.[6]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 35 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 01:44:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9906

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dalga Boyu
Grup
Tutarlılık
İngiltere
Eşcinsellik
Embriyoloji
Biyolojik Antropoloji
Dağılım
Akademi
Hidrotermal Baca
Maske
Makina
Uzay Görevleri
Işık Hızı
Epistemoloji
Viroloji
Elektromanyetik
Önlem
Koronavirüs
Cinsellik
Teşhis
Kemik
Lipit
Alkol
Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Yazıcı, et al. Brom. (5 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9906
Yazıcı, C., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 05). Brom. Evrim Ağacı. Retrieved December 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9906
C. Yazıcı, et al. “Brom.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9906.
Yazıcı, Cansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Brom.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 05, 2021. https://evrimagaci.org/s/9906.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close