Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kripton

Kripton Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

3 dakika
4,021
Kripton Kripton
Kripton spektrum
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 36 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Kripton (Kr) periyodik tablodaki Grup 18'de bulunan nadir gazlar grubuna dahil olup (soy gazlar), nispeten az sayıda kimyasal bileşik oluşturur. Kripton soy gazının atom numarası 36'dir. Havadan yaklaşık üç kat daha ağır olan kripton; renksiz, kokusuz, tatsız ve tek atomludur. Göktaşlarında ve minerallerde de izlerinin bulunmasına rağmen, hacmi milyonda 1,14 parça kripton içeren Dünya atmosferinde kripton daha bol miktarda bulunur.

Kaynama noktası -152.3°C veya -242.1°F olan bu element, havanın ana bileşenlerinden yaklaşık 30-40 °C (50-70 °F) daha yüksek sıcaklıkta kaynadığından, kripton, sıvı havadan fraksiyonel olarak kolayca ayrılır. Ksenon ile kripton gazları, silika jel üzerine tutunma, yeniden damıtma ve diğer soy gazlar dışındaki tüm safsızlıkları gideren sıcak titanyum metal üzerinden geçiş ile daha da saflaştırılabilir.

Radyoaktif kripton-85, sızdırmaz kaplardaki sızıntıları tespit etmek için kullanışlıdır ve kaçan atomlar radyasyon yoluyla tespit edilir. Düşük basınçta kripton içeren bir cam tüpten elektrik akımı geçtiğinde mavimsi beyaz bir ışık yayılır. Doğal kripton, altı kararlı izotop karışımıdır: kripton-84 (%57.0), kripton-86 (%17.3), kripton-82 (%11.6), kripton-83 (%11.5), kripton-80 (%2.25), ve kripton-78 (%0.35). Kripton, 69'dan 100'e kadar her kütle numarasında izotoplara sahiptir; bu izotoplardan; yirmi beşi radyoaktiftir ve uranyumun bölünmesi ve diğer nükleer reaksiyonlarla üretilir.

Bulunma Sıklığı

Dünya Helyum oluşumunda yer alan tüm soy gazları barındırmaktadır. Kripton da aynı şekilde dünya atmosferinde bulunmaktadır. Kripton'un yüksek yüksekliğe yaklaşık 1 ppm'dir. Fraksiyonel damıtma ile sıvı havadan ayrıştırılabilir.[1] Uzaydaki kripton belirsizdir; çünkü ölçüm meteorik aktiviteden ve rüzgarlarından elde edilir. Ancak eldeki ilk ölçümler, uzayda bol miktarda kripton bulunuyor olabileceğini göstermektedir.[2]

Uygulama ve Kullanım Alanları

Kriptonun çoklu emisyon hatları, iyonize kripton gazının deşarjlarının beyazımsı görünmesini sağlar ve bu da kripton bazlı ampullerin fotoğrafçılıkta beyaz ışık olarak kullanılmasını sağlar. Kripton, yüksek hızlı fotoğrafçılık için bazı fotoğraf flaşlarında kullanılır. Kriptonun beyaz boşalması, gaz deşarjı "neon" tüplerde sanatsal bir etki olarak kullanılır.

Kripton fluorür lazeri, hapsetme deneylerinde nükleer füzyon enerjisi araştırmalarında önemlidir. Bu araştırmalardaki önemli olmasının sebepleri ise lazerinin yüksek ışın homojenliğine, kısa dalga boyuna sahip olması ve nokta boyutu, patlayan bir peleti izlemek için değiştirilebilir olmasıdır.[5]

Deneysel parçacık fiziğinde, sıvı kripton yarı homojen elektromanyetik kalorimetreler oluşturmak için kullanılır. Dikkate değer bir örnek vermek gerekirse, CERN'deki NA48 deneyinin kalorimetresi yaklaşık 27 ton sıvı kripton içermektedir. Ancak sıvı argon daha ucuz olduğu için kripton kullanımı daha nadirdir.

Tüm Reklamları Kapat

Tarihi

Kripton 30 Mayıs 1898'de İskoç kimyager Sir William Ramsay ve İngiliz kimyager Morris M. Travers tarafından sıvılaştırılmış hava üzerinde çalışırken keşfedildi. Yapılan deneyde sıvı havanın daha uçucu bileşenleri kaynadıktan sonra, az miktarda geriye kalanın sıvı kripton olduğu keşfedildi. Dünya atmosferinin yaklaşık %0.0001 kriptondur. Havadan kripton elde etmenin yüksek maliyeti, element üzerinde yapılabilecek pratik uygulamaları sınırlamıştır. 1960 yılında, metrenin uzunluğu, bir kripton izotopu olan kripton-86'nın turuncu-kırmızı spektral çizgisi olarak tanımlandı.

Etimolojisi

Kaşifleri Sir William Ramsay ve Morris W. Travers tarafından Yunan kriptonundan türetilen bir soy gaz elementi olan Kripton "gizli" sıfatının nötr hali olan Kripto olarak adlandırılmıştır. Bunun sebebi ise çok uzun süre keşfedilmemiş olması ve doğada bulunmasının çok zor olmasıdır.

Önlem ve Güven

Kriptonun Sağlığa Etkileri

Bu gaz durağandır ve boğucu madde olarak sınıflandırılır. Fazla yoğun bir şekilde solunması baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir. Bunların yanı sıra muhakeme hataları, kafa karışıklığı veya bilinç kaybı da yapabileceğinden dolayı oldukça riskli bir elementtir. Düşük oksijen bulunan ortamlarda maruz kalındığında, saniyeler içinde bilinç kaybı veya ölüm meydana gelebilir.

Kriptonun Çevresel Etkileri

Kripton, nadir bulunan atmosferik bir gazdır ve bu nedenle toksik değildir. Bununla birlikte kimyasal olarak durağan bir gazdır. Aşırı soğuk sıcaklıkta (-244oC) temas halinde organizmaları dondurur, ancak uzun vadeli ekolojik etkiler yaratması beklenmemektedir.

İlginç Bilgiler ve Diğer

Kimyaya en uzak insanın bile bir yerlerden duymuş olacağı bu element, çizgi roman dünyasının en bilindik karakterinden gelmektedir. Süpermen çizgi romanları ilk çıktığı zamanlarda, yok edilmiş Kripton gezegeninin tüm sakinlerinin süper güce sahip olduklarını belirtilmişti. Tabii daha sonra hikaye değişti; fakat Kripton gezegeni, hikayede sabit kaldı. Burada dikkatli olmakta fayda var: Kripton, Süpermen'in güçlerini yok edecek olan Kriptonit değildir. Hayali bir mineral olan Kriptonit, kırmızıdan yeşile ve siyaha kadar değişen renklerde bulunan, radyoaktif bir katı olarak tanımlanır (Sırbistan'da keşfedilen bir mineral buna çok benzer özelliklere sahiptir). Kripton, anlattığımız gibi renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 36 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Kripton elementinin atom numarası 36'dır.

Kripton, periyodik tabloda Grup 18'de bulunan bir soygazdır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:51:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9833

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Kripton. (5 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9833
Aslan, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 05). Kripton. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9833
S. Aslan, et al. “Kripton.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9833.
Aslan, Sevcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kripton.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 05, 2021. https://evrimagaci.org/s/9833.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close