Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

YKS gibi önemli sınavlarda başarılı olmak için ne yapmak gerekir?

Sınavlarda başarılı olmak için çok zeki olmanız gerekiyor mu? Sadece yüksek IQ'ya sahip olmak yetiyor mu? Bu gibi sorulara cevap vereceğiz.

5 dakika
367
YKS gibi önemli sınavlarda başarılı olmak için ne yapmak gerekir?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sınav stresi bir çok öğrenciye hem psikolojik hem fiziksel açıdan zarar vermiştir. Strese dayalı hastalıklar, travmalar, saç dökülmeleri, aşırı zayıflama ve ya kilo alma gibi sorunlara yol açmıştır. Size kendi uyguladığım bir yöntemden bahsedeceğim. Benim uyguladığım yöntem bir çok kişi için zor ama bir kez bile başarırsa fark hemen anlaşılacak kadar da etkili bir yöntem. Bu yöntem daha önceden var mıydı tam olarak bilmiyorum o yüzden ben bulmuş gibi konuşacağım çünkü bunu kendi kendime keşfettim. Bu yönteme "Egoist çalışma" ismini verdim. Bu yöntemi soracak olursanız şöyle açıklayabilirim. Sizin ilk olarak en zoru başarmanız gerekiyor. O da kendinizi kandırmak. Bu söylediğim öyle basit bir şey değil. Kendinizi öyle bir inandıracaksınız ki sanki öyle doğmuşsunuz gibi. Hangi derste zorlanıyor olursanız olun doğru yapıldığında işe yarayan bir yöntem. Ders videosunu açtınız ve ya derse girdiniz ve öğretmeni dinliyorsunuz. Ders başlamadan şunları tekrar edin ve inanın. "Ben o kadar zekiyim ki bu dersler benim için hafif bile kalır. Şimdi hepsini hemen anlayacağım. ............ üniversitesine gideceğim zaten kesin çünkü zekiyim ve hemen kavrıyorum.". Evet böyle söyleyince komik durduğunun farkındayım. Bizzat kendi üzerimde denedim ve normalde zorlandığım matematik dersinde iyileşmeye başladım. Önceden öğretmen 5 defa da anlatsa sanki bambaşka bir dil konuşuyormuş gibi geliyordu. Şimdi tek seferle anlamak ile kalmayıp üzerine test çözmediğim halde dinlediğim konuları adım gibi ezbere biliyorum. Bu demek olmuyor ki test çözmeniz gerekmiyor. Maalesef hedefiniz benim hedefim gibi yüksek ise test çözmeden başarılı olamazsınız. Test çözmeye başlamadan önce de şunları söyleyin. " Şimdi bu test aşırı kolay olacak ve hepsini zorlanmadan çözeceğim.". Eğer bu söylediklerim size mantıklı gelmiyor ve ya kendimi inandıramam diyorsanız o zaman aşağıdaki diğer tavsiyelerimi okumanızı öneririm.

Kitap okumak başta mantıksız geliyor olabilir lakin 2024 YKS'de gördüğümüz üzere bir soru yarım sayfayı kaplıyor. İşin garip tarafı matematik soruları da aynı şekilde. İşlemden önce okuduğunu anlamak önemlidir matematikte. Kitap okumak bütün derslerin sorularını yapmanıza yardımcı olur. Sorunun sonunu kaçırmamanızı (örn: yapılamaz/yapılır) okuduğunuzu unutmamanızı, hızlı ve kolay anlamanıza yardımcı olur ve bu da sizi rakiplerinizden öne geçirir. Belki gününüzün büyük kısmını test çözerek geçiriyor olabilirsiniz lakin en az 1 saatinizi kitap okumaya ayırmanız size bir şey kaybettirmez aksine kazandırır.

Test çözün dememe gerek olduğunu düşünmüyorum artık. Test çözerken yapmanız gerekenleri söyleyeceğim. Test çözerken hedefiniz konular ve ya doğrular/yanlışlar olmasın. Tamam olsun ama bunu sizi strese sokacak şekilde yapmayın. Bir arkadaşınız varsa aynı test kitabından alın ve birbiriniz ile yarışarak test çözün. Konuları düşünmeyin. Hatta size şöyle söyleyeyim. İlk testlerinizi çözerken bilemediğiniz konuları kitaptan ve ya defterden kopya çekerek çözün. İkinci kaynakları aldığınız zaman doğru sayınızın arttığını göreceksiniz. Testlere sadece öğrenme açısı ile değil şu şekilde bakın; çözdüğüm testler o kadar fazla olacak ki hepsini üst üste koyduğumda şu boyuta erişecek. Bu hem sizi test çözmeye ısındırır hemde çözdüğünüz testlerden zevk alırsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Ders dinlerken sanki orada zorunlu tutuluyormuş gibi hissetmeyin. Biliyoruz ki insan zorunda olduğu şeyleri yapmaya meyilli varlıklar değildir. Size en basitinden şöyle izah edeyim. 45 dakikalık bir fizik/biyoloji/kimya dersi kulağa işkence gibi geliyor değil mi? Şu an bu yazıyı okuyor olmanız Evrim Ağacı'nı YouTube üzerinden hem takip ediyor hem videolarını izliyor olduğunuz anlamına gelir. Çağrı Bey'in bir çok fizik ile alakalı videosu var ve yorumlara bakılacak olursa kimse sıkılmadan dinliyor ve hatta videoları art arda izliyor. Çünkü bunu zorunda olmadan yapıyoruz ve keyif alıyoruz. Bu yüzden ders dinlerken sanki sınıfta olmak sizin en büyük hayalinizmiş ve başarmış gibi davranın. Dersleri ders gibi değil de yeni bir bilgi öğreniyormuş gibi dinleyin. Hiç biri işe yaramadı ise gözünüzde hayalinizdeki mesleğe ulaştığınızı canlandırın. Belki doktor, savcı, mühendis belki de bilim insanı. Hayalinizdeki mesleği sadece 30 saniye gözünüzde canlandırırsanız bu size ders boyu motivasyon olur.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur

Ders çalışmak evet sizi başarıya götürür ama her şeyin fazlası zararlıdır. Örneğin su olmazsa yaşamımızı devam ettiremeyiz ama kilogram başına 90 gram (örn: 88 kilo bir insan için 8 litre) su içmek insanı öldürür. Dersin dozunu fazla arttırırsanız belli bir süre sonra kafanız almamaya başlar. Kafanızın almaması yetmezmiş gibi eklem ağrıları çekersiniz. Bu yüzden egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. İlla da spor salonuna gitmenize gerek yok. Size uygun olan bir egzersiz seçerek işe başlayın. Dışarıyı seviyorsanız kulaklığınızı takıp koşuya çıkabilirsiniz. Ben müziğin ritimlerini seviyorum diyorsanız dans edebilirsiniz. Ben sadece vücudumu esneteyim gerisi beni yorar diyorsanız yoga yapabilirsiniz. Günümüz teknolojisinde evden yapamayacağımız bir aktivite kalmadı neredeyse. YouTube üzerinde yüzlerce hoca bulunuyor. Üç günde bir bile olsa egzersizinizi yapın.

Evet yanlış görmüyorsunuz başarının yolu sağlıklı beslenmeden de geçer. Özellikle sınav dönemi B12 vitamini ve balık yağı gibi besinler tüketmeniz hafızanızı açısından önemlidir. Fotoğraf pek iç açıcı değil farkındayım. Ki zaten sağlıklı beslenmek sebze kemirmek demek değil. İnternette bir çok hem sağlıklı hem lezzetli tarif bulabilirsiniz. Sağlıklı pizza, hamburger, dondurma ve daha nice fast food ürünlerinin sağlıklı versiyonlarını bulmak kolay. Üşenmeyip yapmak sizin elinizde. Hem size de hareket olur :)

Uyku düzeni
Uyku düzeni

Sabaha kadar ders çalışmak hem ne kadar kulağa başarıya giden yol gibi gelse de bu size daha çok zarar vermekten başka bir şey yapmaz. Çünkü belirli saatlerde vücudumuz melatonin hormonu salgılamaya başlar. Bu saatler:

Tüm Reklamları Kapat

Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir.

Melatonin, genellikle geceleri epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur ve uzun süredir uyku-uyanıklık döngüsünün kontrolü ile ilişkilendirilmektedir. Melatonin salgılandığı saatlerde uyuyor olmamız önemlidir. Uykuyu alma açısından önemlidir.

Evet size az çok hem kendi fikirlerimi hemde araştırmalarım sonucunda elde ettiğim fikirleri paylaşarak biraz da kendi topuğuma sıkmış oldum. Bir YKS öğrencisi olarak yorumlarımı dikkate alarak okuduğunuz için teşekkür ederim. YKS'ye ve ya başka sınavlara girecek herkese başarılar dilerim :)

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 12:44:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18062

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close