İdam cezası gelmeli mi?
İdam gibi ağır cezalar ülkeye gelirse ne olur?

- Blog Yazısı

Hapishaneler suçluların cezasını anlaması için yeterli mi? Büyük suç işleyen suçluları neden idam ile cezalandırmıyoruz? Evet bu sorular sık sorulan sorular. Bu soruları soranların geneli hapishane psikolojisini iyi anlayamayan insanlar tarafından sorulur. 5 sene hapis cezası kulağa hafif ceza gibi gelse de o kişi için durum aynı değildir. Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözü ile açıklayabilirim. Suçluların içeride geçirdiği bir kaç sene toplumdan, güncel haberlerden ve sevdiklerinden uzak geçirmesi yeterince yeterli iken üzerine koğuş adı verilen odalarda beraber yaşadıkları suçlular tarafından zarar görme korkusu, karakterinde olmasa bile koğuş liderine zorunlu olarak gösterdiği itaat onlar için gayet yeterli bir cezadır. Peki idam daha iyi bir ceza olmaz mıydı? İnsan haklarını koruma kanunları kalksaydı idam cezasını getirebilirdik. Sizden gözünüzde canlandırmanızı istiyorum. Sevdiğiniz bir insan birini öldürme suçundan içeriye giriyor. Aradan zaman geçse bile o suçu işlemediğine dair bir kanıt bulunamıyor ve idam ediliyor. Aradan geçen bir kaç seneden sonra nihayet o suçu işlemediği ortaya çıkıyor ve gelip sizden özür diliyorlar. Kulağa hem komik hem sinir bozucu geliyor değil mi? Bunlar yaşanan olaylar. Bir çok kişi suçsuz yere içeri giriyor. Peki bu kişiler idam edilse sonra özür dileyip tekrar geri diriltebilecek miyiz? Tabii ki hayır. Bu günümüz teknolojisinde bile suçsuz yere içeri giren insanlar çok. Bu sefer "O zaman suçu işlediğine dair kesin olarak kanıtlanan kişiler idam edilsin" deniliyor. Bu da çok yanlış düşüncelerden biri. İki kişi aynı suçu işlemiş lakin birinin o suçu işlerken video/fotoğraf gibi inkâr edilemez kanıtları var ve diğerinin yok. Biri idam edilip diğeri sadece hapse atılsa bu adalet olur mu? Evet olmaz.
Peki bu kişileri bilim için kullansak? Kulağa mantıklı gelen ve bir o kadarda mantıksız olan bir soru. Üzerinde deney yaptığınız kişiler de insan olduğu için onların da kişisel hakları korunuyor ve bu idamdan daha da kötü bir ceza. Evet belki bilime ve insanlığa faydası olacak ama bu kişinin kendi rızası olmadan yapılamaz. Zorla yaptırmak yerine bu seçenek olarak sunulabilir. Müebbet cezası almış suçlulara bu şekilde seçenek sunulup kendi rızası ile ya içeride ömür boyu kalmayı seçmesi ya da üzerinde deney yapılıp insanlığa bir katkısı olarak göçüp gitmesi şeklinde sunulabilir. Ama ne yazık ki bu da imkansız. Bilimin etik kuralları olmasa bile kişi sonradan vazgeçme hakkına sahip olduğu için kimse böyle riski almaz. Deney ortamlarını hazırlamak hem bolca zaman hem bolca para ister ve deneğin sonradan vazgeçmesi demek bütün bunların boşa gitmesi demek.
Belki bizim sevdiğimiz bir kişinin belki de hiç tanımadığımız bir kişinin başına bir şey gelmesi hepimizin sinirini doğal olarak bozuyor. Özellikle psikopatlık seviyesinde verilen zarar olunca bütün ülkenin canı sıkılıyor. Bu kişilerin oksijen israfı olduğu doğru lakin idam cezasının getirilmesi sadece o kişileri etkilemez. Çünkü getirilirse insan öldürme suçu için getirilir. Bir kadın kendisine t***vüz eden kişinin canını alırsa da idam edilir, bir kadına t***vüz edip canına kıyan da idam edilir. Ne kadar farklı durumlar öyle değil mi? Ama sonuç aynı. Kısacası idam cezasını getirmek demek geri dönüşü olmayan hatalara yol açmak demek. Hapis cezasının da ağır bir ceza olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Toplumdan ve güncel haberlerden izole bir şekilde dört duvar arasında yıllarını geçirmek hafife alınmamalı. Hapishaneden çıktıktan sonra bile işledikleri suç hâlâ peşlerinden gelmeye devam ediyor. İş bulamama gibi sorunlar yakasını bırakmıyor.
(Yanıldığımı düşündüğünüz bir nokta varsa beni düzeltmekten çekinmeyin:) )
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Ömer Faruk Topal. İdam Cezası Neden Kaldırıldı?. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2024. Alındığı Yer: daktilo 1984 | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 13:46:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18055
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.