Üçüncü Roma Hangi Ülkedir?
Roma'nın Devamı Hangi Ülkedir?
Üçüncü Roma, tarihte birinci Roma olan görülen esas Roma İmparatorluğuna ve onun ardından ikinci Roma olarak sayılan devletin varisi olduğu öne sürülen devlete denir. Bu ikinci Roma'nın hangi devlet olduğu, kendisini varis gösteren ülkelerce değişmektedir. Kimi devletler ikinci Roma olarak Bizans ve İstanbul'u gösterip onunla ilişkili bir hak iddiasında bulunurken, kimi devletler Bizans'ın zaten Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olduğunu, söyler ki zaten öyle Doğu ve Batı Roma ayrımı 16.YY sonrası ortaya çıktı o dönemde gerek yerel halk gerek ki yabancılar onları bir devlet olarak görüyordu ikili sistem vardı bir nevi. İkinci Roma'nın Kutsal Roma İmparatorluğu olduğunu iddia ederek çeşitli hak iddialarında bulunmuştur. Ki bu da aslında içi çok boş bir idaa
Voltaire Kutsal Roma Germen İmparatorluğu ne kutsaldır, ne Romalıdır ne de imparatorluktur."
Tarihte kendisini Üçüncü Roma ilan eden devletler ve bu devletlerin iddia şekilleri aşağıdaki gibi:
Türk Hak İddiaları
1453'te İstanbul'un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet kendi ünvanlarına Roma'nın Kayzer'i anlamındaki "Kayser-i Rum" ünvanını ekletir. Tarihte Rum kelimesi, Arapça olup, Roma döneminde Anadolu'ya da verilen bir ibaredir. Anadolu Selçuklularının İngilizce isminin Sultanate of Rum (Rum Sultanlığı) olmasında da, Mevlana Celaleddin Rumi'ye esasen Romalı değil, Anadolulu denmek istenmiş olmasında da bu görülebilir. Aynı şekilde Yıldırım Bayezid, Anadolu'da siyasi birliği tamamladıktan sonra Abbasi Halifesinden Sultan-ı İklim-i Rum ünvanı almıştır (Rum topraklarının Sultanı). Dolayısıyla burada Anadolu anlamına gelen Rum ile, Roma anlamına gelen Rum karıştırılmamalıdır. Diğer ünvanlarda Rum Anadolu anlamına gelirken, Fatih Sultan Mehmet'in hak iddiasındaki Rum direkt olarak Roma'dır.
Fatih Sultan Mehmet'in kendisini Roma'nın Kayseri, Osmanlı'yı da yeni Roma ilan edişi Konstantinopolis Patrikliği tarafından kabul görmüştür, ancak Katolik Roma tarafından kabul görmemiştir. Osmanlı'nın hak iddiası üzerinde ikinci Roma olarak görülen Bizans'ın başkentinin artık Türk hakimiyeti altında olması da önem taşır. Tüm bunların yanı sıra Orhan Bey'in bir Bizans Prensesi ile evli olması, Fatih Sultan Mehmet'in Alexis Komnenos'un torunu Tzepelos Komnenos'un soyundan geldiği anlamına geliyor. Öte yandan bugün bakıldığında Orhan Bey'in evlendiği Bizans Prensesinden Halil isminde tek bir çocuğunun olduğu bu çocuğun 1. Murat tarafından öldürüldüğü gözüküyor.
Özetlersek Osmanlı'nın hak iddiasının yapısı şu şekilde:
İkinci Roma olarak Bizans'ı gösteriyor.
Hak iddiasına destek olarak Roma'nın ve Bizans'ın başkentini ele geçirmesini öne sürüyor.
Hak iddiasına destek olarak Bizans İmparatorlarına olası bir kan bağı olduğu öne sürülüyor.
Hak iddiası İstanbul'daki Ortodoks Kilisesi tarafından kabul ediliyor.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Rus Hak İddiaları
Rusya'nın Üçüncü Roma olma iddialarının temelinde son Bizans İmparatoru 9. Konstantin'in kuzeni Sophia Palailogina'nın 3. İvan'la evlenmiş olması önem taşır. Dönemin Avrupasındaki veraset yasalarına göre, İvan kendi varislerinin Sophia aracılığıyla Bizans İmparatorluğuna meşru bir varis olduğunu iddia edebilecek konumdadır. Ancak Roma İmparatorluğunun verasetinde bu şekilde bir 'babadan oğula' net bir veraset aktarımı söz konusu değildir, Rusların esas olarak ön plana çıkarttığı husus hem Bizans'ın, hem de Rusya'nın Ortodoks ülkeler olmasıdır.
Rus rahibi Pskov'lu Filofey'in 3. Vasily'e yazdığı mektubunda "Bu zamana kadar iki Roma varoldu, üçüncüsü ayakta, dördüncüsü asla gelmeyecek" yazdığı belirtilir. Burada enteresan bir benzerlik, Moskova kentinin de tıpkı Roma ve İstanbul gibi yedi tepeye sahip olmasıdır.
Özetlersek Rusya'nın hak iddiasının yapısı şu şekilde:
İkinci Roma olarak Bizans'ı gösteriyor.
Hak iddiasına destek olarak Bizans'ın dini öne sürülüyor.
Hak iddiasına destek olarak Bizans İmparatorluğuna dolaylı ama kesin bir kan bağı olduğu öne sürülüyor.
Alman Hak İddiaları
Ancak kendisini Üçüncü Roma olarak gören ve bunu oldukça farklı yapılarda gerçekleştiren farklı milletler de var. Buna en büyük örnek Almanlar. Frank Kralı Şarlman'ın fetihleri sonrasında Avrupa'nın hatrı sayılır bir kısmını ele geçirmesi ve bu esnada Papa'yı Lombardlardan kurtarması, Papa'nın ona Roma İmparatoru ünvanı vermesiyle sonuçlandı. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kurulması anlamına gelen bu olay, aynı zaman aralığında bulunan Bizans İmparatorluğu'nun Roma olarak görülmemesine sebep oldu. Almanlara göre ikinci Roma Bizans değil, onlara verilen resmi ünvan sonucunda Kutsal Roma İmparatorluğuydu. Burada Bizans'ı Doğu Roma'nın devamı, Kutsal Roma İmparatorluğunu ise Batı Roma'nın devamı olarak görmek de mümkün.
Kutsal Roma İmparatorluğunun çöküşü sonrasında ilk olarak tüm Almanya'yı kendi toprakları altında birleştirmek isteyen Avusturya İmparatorları kendilerini Üçüncü Roma ilan etti. Kutsal Roma İmparatorluğunda, Avusturya İmparatorluğunda ve Alman İmparatorluğunda hükümdarlara verilen ünvan, yine Sezar'dan gelen Kaiser kelimesiydi. Tıpkı Rusya'da yine aynı kökten gelen Çar kelimesinin kullanılması gibi. 1871 ila 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğunun kendisini Üçüncü Roma olarak görmesi, bu iddiaların temelinde Katolik Kilisesinin verdiği bir ünvana dayanması ve Almanya'nın büyük oranda Protestan olması sebebiyle halk arasında beğenilmemiştir.
Özetlersek Alman hak iddiasının yapısı şu şekilde:
İkinci Roma olarak Kutsal Roma İmparatorluğu görülüyor.
Katolik Kilisesinin Şarlman'a Roma İmparatoru ünvanı vermesi esas dayanak olarak alınıyor.
Alman ve Avusturya İmparatorluklarının Kutsal Roma'nın devamı olması ön plana çıkarılıyor.
Bu üç ülkenin yanı sıra 1861'de kurulan İtalya Krallığı, genellikle gözünü ne zaman yükseklere dikse kendisini Roma'nın varisi görme meyili sergilemiş durumda. İtalya'nın bu diğer 3 devletten farklı olarak bu iddiaya yegane desteği Roma'nın kurulduğu topraklara hükmediyor olması
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 17:51:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13786
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.