Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türünün aykırısı: İki pençeli otçul dinozor keşfedildi

1 dakika
14
Türünün aykırısı: İki pençeli otçul dinozor keşfedildi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Daha önce bilinmeyen bir dinozor türünün yeni keşfedilen kalıntıları bulundu. Dinozoru ilginç kılansa iki pençeli olması. Uzmanlar söz konusu dinozoru "tembel hayvan, zürafa ve kült film karakteri Edward Makaseller karışımı bir canlı" olarak tasvir ediyor

Bilim insanları, Moğolistan'ın Gobi Çölü'nde daha önce varlığı bilinmeyen bir dinozor türünün fosillerini keşfetti.

Üç metre uzunluğu, 260 kilo ağırlığındaki Duonychus tsogtbaatari adı verilen bu dinozor, Kretase Dönemi'nde 90 ila 95 milyon yıl önce yaşadı.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bilim insanlarının en çok dikkatini çeken şey dinozorun eğimli iki pençeye sahip olmasıydı. Araştırmacılar bu pençelerin 30 santimetre büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Duonychus, iri gövdeleri, uzun boyunları, küçük kafaları olan, iki ayakları üstünde duran ve kocaman pençelere sahip terizinozorlar grubunun orta büyüklükteki bir mensubu.

Tiranosaurlar ve spinosauruslar gibi etçil dinozorların dahil olduğu daha geniş teropodlar grubundan olmasına rağmen terizinosorlar bitkilerle beslenmeyi tercih ediyor. Terizinosorlar şimdiye kadar hep üç pençeli olarak biliniyordu. Ama Duonychus bir fark yaratarak sadece iki pençeye sahip. iScience'da yayınlanan çalışmanın başyazarı ve aynı zamanda Hokkaido Üniversite Müzesi'nde paleontolog Yoshitsugu Kobayaşi, terizinosorların "şimdiye kadar gördüğü en tuhaf dinozorlar" olduğunu belirtiyor. Kobayaşi "Teropod oldukları için etçillerle akrabalar ama kocaman bir tembel hayvana benziyorlar" diyor.

Duonychus'un çok daha tuhaf bir canlı olduğunu belirten Kobayaşi bu dinozorun Jurassic Park dünyasının en cani avcılarından biri olan velocirapteurlerinkine benzer şekilde iki pençeli olduğunu ama bitki yemeyi tercih ettiklerini belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu pençeler avlanmaya yaramıyorsa niçin kullanılıyordu? Uzmanlar pençelerin başlıca işlevinin yaprakları kavrayarak aşağıya çekmeye yaradığını belirtiyor.

Bununla birlikte duonychus pençelerini bir şeyleri yakalamak, kendini savunmak, kazmak ve hatta kendi türünü tanımak için kullanmış olabileceği belirtiliyor.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 8
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2025 09:30:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20202

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close