Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Teknolojinin Realite Duygusu Üzerindeki Etkisi

4 dakika
21
Teknolojinin Realite Duygusu Üzerindeki Etkisi Teknoloji bağımlılığının obezite ile ilişkisi
  • Blog Yazısı
Rastgele bir internet sayfasından alınmış bir resim.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Artan Teknoloji Kullanımı

“Teknoloji” yüzyıllardır gelişiyor olmasına rağmen 2000’ lerin başlarından itibaren hayatmıza daha efektif ve hızlı bir biçimde giriş sağlamış; televizyon, telefon ve bilgisayar gibi bütün elektronik ürünlerin altında toplandığı, hayatımızın her an ve yerinde çok büyük bir yere sahip olan bir olgudur. Son 20 yılda etki alanı dünya popülasyonunun oldukça büyük bir çoğunluğuna erişmiş olan teknoloji getirdiği kolaylıklar ve faydaların yanı sıra zararlı etkileri ile de birçok tartışmaya sebep olmuştur. Bu olumsuz etkilerden biri de her gün daha fazla insana ulaşıp gündelik hayatta da artış gösteren ekran kullanımı sebebiyle insanlardaki “realite” (gerçeklik) duygusunun kaybedilmesidir.

Bulgular

Ekranlara bakarak çok zaman harcayan çocuklar, beynin kıvrımlı en dış alanı olan kortekste erken incelme yaşar. Korteks, farklı türde duyusal bilgileri işler. Çocukların beyinleri, çok daha büyük yaşlarda beklenebilecek değişiklikler gösterdi. Bunların tüm sonuçları henüz net değil.[4] Ayrıca ekran kullanımı serebral korteksleri gelişim esnasında olan, ergenlik ve ergenlik öncesi dönemlerindeki, genç ve çocuklarda daha fazla etki gösterdiği yaygın bir bilgi olsa daha ileri yaştaki insanlarda da beynin aynı bölümlerine yaptığı etkilerden dolayı serebral korteksin işlevlerinde gerilemelere sebep olur.

Bu Sorunlar Nelere Yol açar

Yapılan araştırmalar sonrası, bu kadar önemli bir bölgenin incelmesine sebep olan ekran ve radyasyon süresi özellikle gençler olmak üzere yediden yetmişe herkesi bir sürü alanda olumsuz etkilediği açığa çıkmıştır. Serebral korteksin incelmesi ve ya sinyallerin yavaşlaması demek doğrudan nöron ve iletilen sinyal sayısında azalmaya, dolayısıyla gerçekleşecek fonksiyonların yavaşlaması ve aksaması durumlarına sebep olur. Bu olayların biliş ve muhakeme gibi duyu ve algı işlemlerinin gerçekleştiği bölümlerde oluşması, çok fazla vakit geçirdiğimiz ve tamamiyle kopmuş ayrı bir alem olarak değerlendirilebilecek ekranlarla birleşince, kısa süreli algılayamama ve farkında olmama yani temelde “realite” duygusunun kaybedilmesi olaylarına yol açar. Çoğu teknolojiyle ilişkili insan bunun gibi örnekler yaşamıştır: yolda yürürken telefondan kafasını kaldırınca 1-2 saniye duraksama ve nerede olduğunu şaşırma veya bilgisayar başından kalkınca ayakta aniden durup odanın etrafına bakma. Bunların hepsi teknoloji yüzünden yavaşlamış beynimizin bulunduğu ortamlara aynı anda adapte olup bilgileri işleme çabasının örnekleridir. Bu devam eden yan etkilerin önüne geçilmezse algı/görüş becerilerinde düşüşler ve daha erken yaştan Alzheimer riski gibi yıkımlar gözlemlenebilir. Bu etkilere daha toplumsal bir perspektiften baktığımızda da, yaşadığı ortamdan, içindekilerden ve düşüncelerden uzaklaşan, şuurunu yeterince kontrol edemeyen ve realite duygusundan uzak olan bir toplum yenilgiye uğramaya mahkumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi de serebral korteksin beyindeki yeri, işlevleri ve önemi

Beynin kütlesinin hemen hemen yarısına tekabül eden serebral korteks beynin en dış katmanını oluşturan, kıvrımlı yapıda bir beyin fonskiyon birimidir. Kıvrımlı yapısı sayesinde, serebral korteks, yüzey alanını arttırır, bu da daha fazla sinir hücresinin (nöron olarak da bilinir) muazzam miktarda bilgiyi işlemesini sağlar. Korteks dört lobtan oluşur: frontal, parietal, temporal ve oksipital. Bu lobların her biri tarafından çeşitli türde bilgiler işlenir. İnsan beyninin dil, hafıza, muhakeme, biliş, öğrenme, karar verme, duygu, akıl ve kişilik gibi üst düzey işlevleri, toplu olarak serebral korteksiniz tarafından kontrol edilir. Kısacası, vücudumuzda otonom olarak gerçekleşmeyen neredeyse bütün fonksiyonlarının işlendiği merkez serebral kortekstir.

Bu durumlarla başa çıkmanın yolları

Serebral Korteksi kalınlaştırmak ve güçlendirmek böylece çağımızın getirdiği kötü sonuçlardan uzaklaşmak için yapılabilecek aktiviteler de vardır. Basitçe yeni şeyler öğrenmek ve çok düşünüp aklımızı yoracak aktiviteler yapmak korteksimizi geliştirmek için en iyi yollardır. Çünkü öğrenmek, beyninizi konfor alanından çıkarır ve onu yeni bilgileri anlamaya ve parçaları bir araya getirmeye, bir nevi uyum sağlamaya zorlar. Örneğin bir dil öğrenmek, enstrüman çalmak veya yeni bir yetenek geliştirmek, korteksinizin fonskiyonlarını artırmada oldukça etkilidir. Ayrıca matematik problemleri üzerinde uğraşmak beyninizi doğru sonuçlara varmak için mantık, analitik beceriler ve deneme yanılma kullanmaya zorladığından, artan zorluklarla matematik problemlerini çözmenin beyninizi eğitmenize yardımcı olur.

Sonuç

Çağımızda kullanımı çok artmış olan teknolojiyle birlikte insanların ekranlara bakma ve radyasyona maruz kalma süreleri oldukça artmıştır. Bu davranışlarda beynin fonksiyon birimi olan serebral kortekste incelme ve yavaşlamaya, dolayısıyla da algı ve bilişsel yeteneklerimizle birlikte realite duygumuzu yitirmemize sebep olur. Sonuç olarak tehlikeli ve çağımızda kaçınılmaz olan bu tesirlerden kaçabilmek için beynimizi yoran ve yeni şeyler öğrenmeye iten aktiviteler yapılması gerekmektedir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/05/2025 19:23:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15700

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close