Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tanrı Özgürlük İçin Engel midir?

6 dakika
31
Tanrı Özgürlük İçin Engel midir?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Özgürlüğün ne olduğu konusunda bilindiği gibi felsefede süregelen uzun bir tartışma süreci vardır. İşin içine teolojiyi de kattığımızda, birbirine zıt iki kutbun olduğu söylenebilir. Bu kutuplardan biri, Tanrı'nın insanlara sınırlı bir özgür irade verdiği ve insanın seçimlerinde özgür olduğu şeklindedir. Diğer kutup ise özgürlük kavramının vasıfları ve tanrı kavramının vasıflarının çatıştığını söyleyerek birinin olması durumunda diğerinin olamayacağını ama bizim özgür olduğumuzu, bundan dolayı da Tanrı'nın olamayacağını söyler.

İlk kutbu dinlerin varlığına inanan insanlar desteklerken ikinci kutbu ateistler destekler. Tabi, başlamadan önce Dawkins’in dediği gibi, bir şeyin var olmadığını mutlak bir şekilde bilemeyeceğimizi belirtmemiz gerekir. Ama bu bilinmezcilik, o şeye inanmamız için iyi bir neden değildir.[3] İçeriksel olarak bakıldığında, bu tartışmada gerçekten de Tanrı'nın olduğu yerde özgürlüğün olamayacağı açık bir şekilde görülebilir. Bu eksende, yazı boyunca aslında şu iki öncüle dayanarak vereceğimiz sonucu destekleyici bir uslamlama hazırlamaya çalışacağız:

1. Tanrı varsa özgürlük yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

2. Özgürlük vardır.

3. O halde Tanrı yoktur.

Mantıksal olarak bu iki öncül ve sonuç sembolleştirilerek ağaç yöntemiyle çözümlendiğinde, çıkarımın geçerli olduğu görülecektir. Fakat mantıksal olarak çıkarımın geçerliliği, o şeyin doğru olduğu anlamına gelmez. Bundan dolayı çıkarımımızı rasyonel bir biçimde desteklememiz gerekir. Ama öncesinde, özgürlüğün ne olduğunun, özgürlükten ne anladığımızın belirlenmesi gerekir.

Özgürlük Nedir?

Özgürlük, en genel anlamda iki türlü anlaşılabilir; birincisi fiziksel özgürlüktür. Kollarınızı özgürce kaldırabiliyorsanız, istediğiniz gibi yürüyebiliyorsanız özgürsünüzdür. İkincisi ise istençlerin özgürlüğüdür ki burada, seçimlerinizi kendiniz belirlediğiniz ölçüde özgür olabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Özgürlük sorunu, istençlerin özgürlüğü kısmında ortaya çıkar. Bu sebepten ötürü özgürlüğün tanımını nihayetinde eylemlerimizi gerçekleştirirken seçimimizi kendi irademizle yapmamız üzerinden sunabiliriz. Burada itiraz olarak insanın doğa tarafından belirlendiği, bundan dolayı da aslında özgür olamayacağı gibi bir eleştiri gelebilir. Böyle bir eleştiri bakıldığında doğru gibi görünür. Fakat insan her ne kadar doğal bir varlık olsa da fizik yasalarını aşabilen de bir varlıktır.

En basitinden insan özgür iradesiyle uçmak ister ama ne fizik yasaları ne de insan biyolojisi buna pek olanak tanımaz. Oysa insan, bu isteğini yerine getirmek için birtakım aletler yapabilir ve de yapmıştır. Bu açıklamayı verdikten sonra, asıl konumuz olan Tanrı ve özgürlük ilişkisine dönebiliriz.

Tanrı İnsanın Özgürlüğüne Engel Teşkil Eder mi?

Dinler incelendiğinde, Tanrı'nın “ezeli ve ebedi ilmi olan”, “kudretli”, “her şeyi bilen”, “yaratıcı” vb. sıfatları sahip olduğu görülür. Tanrı kavramına atfedilen bu vasıflar, aynı zamanda kavramın altına düşecek olan nesnelerin, başka bir deyişle adların da özelliklerini belirler.

Bizce, bu kavramın altına düşen en az bir özel ad olsaydı, insanlar özgür olamayacaktı. Çünkü bir Tanrı'nın olması, belirlenmişliği de beraberinde getirir. Şimdi bunu Kur’an’dan örneklerle açıklayalım. Kur’an’da, “O, kullarının işlediklerini ve işleyeceklerini bilir”[1] denir. Buradan hareketle Tanrı, bugüne kadar yaptığımız her şeyden ve bundan sonra yapacağımız her türlü seçimden haberdardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Aynı zamanda Muhammed, “Sizin her birinizin yaratılışı ana rahminde sperm olarak kırk gün derlenir toplanır. Sonra o kadar zamanda pıhtılaşmış kan balçık olur. Sonra yine kırk günde et parçası olur. Daha sonra Allah-u Teâlâ bir melek gönderir ve o ceninin neler yapacağını, rızkını, ecelini, cennetlik mi cehennemlik mi olacağını yazması o meleğe emredilir. Bundan sonra cenine ruh üfürülür.” der.

Hem ayet hem de hadis incelendiğinde, aslında insanın Tanrı varsayımı söz konusu olduğunda belirlenmiş bir varlık olduğu görülecektir. Çünkü Tanrı; insanın kaderini, öldükten sonra nereye gideceğini, hayatı boyunca neler yapacağını ezeli ve ebedi ilmiyle bildiğinden, insanın istençlerini belirlemesi söz konusu olamaz.

İnsan, kaderinde yazılan yer nereyse, ona göre davranacaktır; böyle bir insandan iyi eylemesi beklenemez. Bundan dolayı Tanrı varsa özgürlük yoktur. Bu kısımda “Tanrı'nın, insanların hayatlarının bir kısmını belirlediği, yine de onlara belirli bir irade verdiği ve insanların seçimlerini kendisinin yönettiği” gibi birtakım eleştiriler gelebilir. Oysa Kur’an’da açık bir şekilde insanların ve cinlerin birçoğunun cehennem için yaratıldığı bildirilir.

Aslında bundan dolayı, insanın özgür olması yine mümkün olmaz. Oysa realite incelendiğinde, insanların özgür bir şekilde hareket ettiği, tercihlerini çoğu zaman kendi seçimlerini kendilerinin yönettiği görülecektir. Okula gelirken tramvay ya da kişisel aracımı kullanmam kendi tercihime bağlıdır; hangi partiye oy vereceğimiz, yine bizim tercihimize bağlıdır; bugün hangi yemeği yiyeceğimiz yine bizim tercihimize bağlıdır.

Bu konuda daha spesifik örnekler de verilebilir. Denizde boğulan birine yardım etmemiz, yoksullara yardım etmemiz ya da çok sinirlendiğimiz birini öldürmemiz de yine bizim tercihimize bağlıdır. Özgürlüğün Tanrı'ya zıtlık oluşturduğu kısımlar da bu kötü denilebilecek örnekler de ortaya çıkar.

Daha önceden Tanrı'nın olması durumunda insanın özgür olamayacağını söylemiştik. Böyle bir durumda, insanın iyi tercih ve eylemleri gibi, kötü tercih ve eylemlerinin de Tanrı'ya yüklenmesi gerekir. Bir hırsızın herhangi bir eve girerek değerli eşyaları çalması ve ev sahibi aniden gelip karşı koyunca onu öldürerek kaçması, hırsızın olduğu kadar Tanrı'nın da suçudur. Çünkü o, öyle yazmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Hume’un dediği gibi yaratıcının övgüleri üstlendiği kadar yergileri de üstlenmesi gerekir ve bir yaratıcı varsa, insanın günahlarına onların kaderini öyle yazdığı için ortak olması gerekir.[2] Oysa Tanrı gerek İslamiyet gerekse diğer dinler açısından iyi bir varlıktır. İyi bir varlığın, hele hele Tanrı gibi bir varlığın kötülük yapması düşünülemez.1

Buradan hareketle ya Tanrı kötüdür ya da her şeyi bilen, her şeyi gören ve her şeyi baştan yazan bir varlık değildir. Oysa kutsal kitaplar baz alındığında, Tanrı'nın kötü olamayacağı, bahsi geçen diğer tüm sıfatları da içerdiği görülecektir.

Bundan dolayı nihayetinde özgürlük için biri çıkmaz olmak üzere iki yolun olduğu görülecektir; birincisi, özgürsek tanrının sıfatlarını revize etmemiz gerekir. Çünkü insanın özgür olması demek, Tanrı'nın her şeyi bilmediği anlamına gelir ki bu da tüm kutsal kitaplara terstir. Bundan dolayı bu yol çıkmazdır. İkinci yol ise Tanrı'nın varlığını reddetmektir ki böyle bir durumda insan gerçek anlamda özgür hale gelir. Görünmeyen, kendini asla göstermeyen bir şeyin varlığından ziyade yokluğunu kabul etmek daha mantıklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

DİPNOTLAR

1. Tabi, kutsal kitaplar her ne kadar Tanrı'nın iyi olduğuna yönelik iddialarda bulunsa da yine aynı kitapta verilen örneklerden hareketle, Tanrı'nın bu sıfatın çoğu kez dışına çıktığı ve kendi kendine çelişkiye düştüğü görülebilir. Buna en iyi örnek, İbrahim’in İsmail’i (İncil'de İshak olarak geçer) kurban etmesi olayı gösterilebilir. Rahmetli, iyi yaratıcımız, bu hikâyede egosunu tatmin etmek amacıyla İbrahim’e oğlu İsmail’i kendisi için kurban etmesini istemiş, tam İbrahim İsmail’i kesecekken gökten sanki bir lütufmuş gibi koç indirerek İsmail’i bağışlamıştır. Böyle egoist, hayali bir varlığa hâlâ iyi demek mümkün müdür? Ya İsmail’in yerinde siz olsaydınız, babanız görünmeyen bir varlığın emriyle boğazınıza bıçak dayasa ve sonra bu varlık bir emirle sizi bağışlasa, ömür boyu babanıza güvenebilir misiniz?

2.Başlangıçta verilen mantıksal çıkarımın geçerliliğini gösteren tablo:

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • kuran.diyanet.gov.tr. Kur'an-I Kerim | 2. Sayfa | Bakara Sûresi. Alındığı Yer: kuran.diyanet.gov.tr | Arşiv Bağlantısı
  • D. Hume. (2018). İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma.
  • R. Dawkins. (2019). Tanrıyı Aşmak. Yayınevi: Kuzey Yayınları.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 10:28:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11630

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close