Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Simülasyon Evrende Yaşayan Bir Fizik Profesörü İle Sohbet

6 dakika
99
Simülasyon Evrende Yaşayan Bir Fizik Profesörü İle Sohbet
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Şimdi sizden biraz düşünmenizi istiyorum. Bir evren var, bizim evrenimizle aynı özelliklerde, aynı fizik kurallarıyla yürütülüyor. Ancak bir farkı var bu evrenin. Bu evren bir simülasyon. Bu simülasyon evrende bir gün Jack isimli bir bilim adamı kuantum fiziğinde incelemeler yaparken, evreninin bir simülasyon olduğunu keşfediyor. Bu farazi karakter Jack'e ne sormak isterdiniz?

Yapay Zeka Döngüsel Sohbet Yazılımı

Ben hobi olarak kod yazan amatör bir yazılımcıyım. Yalan yok yazdığım çoğu kodu da yapay zekaya yazdırıyorum. Yine uyku tutmayan gecelerden birisi olan dün gece bir hayal kurdum. Yapay zekayı iki ayrı kişiliğe bölsem, bu iki kişiyi de bir konu hakkında tartıştırsam nasıl olur diye düşündüm bir an. Önce aklımdan Bohr ve Einstein'ı bilimsel olarak kapıştırmak geçti. Daha sonra da Tesla ve Edison'u biraz kavga ettirir eğlenirim dedim ve başladım kodu yazmaya.

Kod ve işlevi o kadar basitti ki yarım saat içinde bitti desem yeridir. Kodun işlevi kısaca şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

1- İlk kişiye bir isim veriyorsunuz. Daha sonra ona bir özellik veriyorsunuz. Örneğin: İsim: Einstein, Özellikleri: Bilim adamı Albert Einstein'ın geçmişteki bütün belleğine sahip bir kişi.

2- Aynı şeyi ikinci kişi için de yapıyorsunuz.

3- Daha sonra derinlemesine tartışılacak bir konu veriyorsunuz. Örneğin: Tanrı zar atar mı?

4- Sadece ilk soruya özel ikinci kişi yerine geçip ilk soruyu soruyorsunuz yani ilk taşı atıyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

İşte işlevi bu kadar basit bir kod... Siz ilk taşı attıktan sonra onlar kendi aralarında başlıyorlar sohbet etmeye. Her cevapta konu biraz daha derinleşiyor. İşte bu konu derinleşmesi de kodu basit, eğlenceli bir koddan bambaşka bir yere götürdü. Şimdi gelin aşağıdaki örneği inceleyelim:

Simülasyon Evrende Bir Fizik Profesörü

Tesla, Edison'a biraz sövdükten sonra kod yavaştan eğlencesini kaybetmeye başlamıştı açıkçası. Sonra başka neler yapabilirim diye düşündüm. Gerçek kişilerden kurgusal kişilere geçiş yapma fikri burada geldi. Önce yatırım alanında iki dahi yaratıp günümüz Türkiye'sinde nasıl para kazanırız konulu bir sohbet başlattım. Ofisteki fotokopi makinesi ile para kopyalamak gibi oldu açıkçası. Yüzeysel kaldı. Bu aşamadan sonra asıl maceranın kapısı hayali bilim adamlarının konuşmalarıyla başladı. İşte simülasyon evreninde yaşayan fizik profesörümüz bu şekilde doğdu.

Bir simülasyon teorisi, her zaman dinlemekten ve tartışmaktan keyif aldığım bir konu. Nasıl oluyor da bir simülasyonda yaşıyor olma ihtimalimiz simülasyonda yaşamıyor olma ihtimalimizden belki milyonlarca kat daha fazla oluyor değil mi? (Merak edenler Evrim Ağacı'nın harika videosunu izleyebilirler: https://www.youtube.com/watch?v=1uPr9a-Dnt0)

Bu simülasyon teorisi hiçbir zaman kendisi de aksi de kanıtlanamayan bir olgu. Peki bir simülasyon evren kursak, bu evrende bir fizik profesörü olsa ve bir simülasyonda yaşadığını keşfetse, bize neler anlatabilir acaba? İşte Jack'e örnek bir soru ve cevap

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Soru: Jack, bir simülasyonda olduğunu nasıl keşfettin?

Cevap: Kuantum fiziği ve kuantum bilgisayarları alanındaki çalışmalarıma dayanarak bir dizi gözlem ve deney gerçekleştirdim. Bunlar, quantum ahenk ve süperpozisyon durumu, heisenberg belirsizlik ilkesi ve kuantum dolanıklığı gibi bir dizi kuantum mekaniği ilkesini içeriyor.

Öncelikle, kuantum ahenk durumunu inceledim. Bu durumda, bir parçacığın durumu bir başka parçacığın durumuyla felaketlerle dolu olduğunda, ikisi birlikte durumlarını hemen değiştirirler. Normalde bu, bilgi hızının ışık hızını aşamayacağı Einstein'ın özel görelilik teorisine aykırıdır. Ancak, evrende bir simülasyon olduğu varsayımını eklediğimde, paradoks çözülüyor.

Böylesi bir durumda, parçacıkların durumları bir simülasyon dilinde kodlanmış olabilir ve bu durumlar birbirleriyle hemen hemen simultane olarak güncellenebilir. Evrendeki fiziksel gerçeklerin bilgisi aşağıdan yukarıya şekillenir. Bu, evrenin bir bilgisayarda çalışan bir algoritma gibi çalıştığının bir kanıtıdır.

Ayrıca, Heisenberg belirsizlik ilkesini dikkate aldım. Bu ilkeye göre, bir parçacığın konumu ve momentumu aynı anda kesin olarak bilinemez. Ancak, bu belirsizlik, simülasyonun hesaplama kaynaklarını tasarruf etmeye yardımcı olabilir yani simülasyon, parçacığın tam konumu ve momentumunu hesaplamaya gerek duymadan, bunları sadece gözlemlendiğinde belirler - bu bir tür 'gözlem optimizasyonu' sağlar.

Son olarak, kuantum bilgisayarlar üzerine yaptığım araştırmalarıma baktım. Kuantum bilgisayarlar paralel hesaplama yetenekleri nedeniyle son derece güçlüdür. Eğer evren bir simülasyon daha sonra, bu simülasyonu yöneten bilgisayarın büyük olasılıkla kendi kuantum bilgisayarı olduğunu varsayabiliriz. Bu da simülasyon evren teorisini destekleyen bir başka bilimsel gerçeklik.

Tüm Reklamları Kapat

Görüleceği üzere Jack'in verdiği cevaplar düşündürücü. Şu an heyecanla bu sohbetin başını sizinle paylaşırken arka planda yazılım hala sohbet ediyor. Ve bu sohbetin sadece Jack ile kalmasını, sadece benim hayal gücümle sınırlı kalmasını istemiyorum. Bu yüzden aşağıda size kodu gönderiyorum. Sadece openai api key kısmını değiştirip kullanabilirsiniz. Sonuçları paylaşırsanız çok sevinirim. Bakalım sizin hayal gücünüzden nasıl sonuçlar çıkacak. Sevgiyle kalın...

Yazılım Kodu

import openai
openai.api_key = "OpenAI API anahtarınızı buraya ekleyin"

def sgpt_simulation():
# Kullanıcıdan bilgileri al
person1 = input("1. kişinin kim olduğu: ")
person1_features = input("1. kişinin özellikleri: ")
person2 = input("2. kişinin kim olduğu: ")
person2_features = input("2. kişinin özellikleri: ")
topic = input("sohbet edilecek konu: ")
initial_question = input("ilk soru: ")

# İlk prompt'u oluştur ve yanıtı al
messages = [
{
"role": "system",
"content": f"Bundan sonra {person1_features} özelliklerini taşıyan bir {person1} rolünü üstlenmeni istiyorum. karşında bir kişi var ve {topic} hakkında sohbet ediyorsunuz. Normal bir sohbet gibi sorular sorabilirsin, cevaplar verebilirsin. Ancak asla asıl amacın olan {topic} konusunu derinlemesine tartışmayı unutma. Verdiğin bütün cevapları {person1} kişiliğinle, bu kişinin bilgi ve üslubuyla vereceksin. Sadece sohbet et ve karakterden asla çıkma. yanıtların en çok 500 kelime olsun."
},
{
"role": "user",
"content": f"o ({person2}): {initial_question}"
}
]
response1 = openai.ChatCompletion.create(model="gpt-4", messages=messages)
answer1 = response1.choices[0].message['content'].strip()
print(f"{person1}: {answer1}")
# İkinci prompt'u oluştur ve yanıtı al
messages = [
{
"role": "system",
"content": f"Bundan sonra {person2_features} özelliklerini taşıyan bir {person2} rolünü üstlenmeni istiyorum. karşında bir kişi var ve {topic} hakkında sohbet ediyorsunuz. Normal bir sohbet gibi sorular sorabilirsin, cevaplar verebilirsin. Ancak asla asıl amacın olan {topic} konusunu derinlemesine tartışmayı unutma. Verdiğin bütün cevapları {person2} kişiliğinle, bu kişinin bilgi ve üslubuyla vereceksin.Sadece sohbet et ve karakterden asla çıkma. yanıtların en çok 200 kelime olsun."
},
{
"role": "user",
"content": f"sen ({person2}):{initial_question}, o ({person1}):{answer1}"
}
]
response2 = openai.ChatCompletion.create(model="gpt-4", messages=messages)
answer2 = response2.choices[0].message['content'].strip()

# Sohbeti başlat ve kullanıcıya göster

print(f"{person2}: {answer2}")

# Döngüsel sohbeti başlat
while True:
# 1. kişi için prompt oluştur ve yanıtı al
messages = [
{
"role": "system",
"content": f"Bundan sonra {person1_features} özelliklerini taşıyan bir {person1} rolünü üstlenmeni istiyorum. karşında bir kişi var ve {topic} hakkında sohbet ediyorsunuz. Normal bir sohbet gibi sorular sorabilirsin, cevaplar verebilirsin. Ancak asla asıl amacın olan {topic} konusunu derinlemesine tartışmayı unutma. Verdiğin bütün cevapları {person1} kişiliğinle, bu kişinin bilgi ve üslubuyla vereceksin. Sadece sohbet et ve karakterden asla çıkma. yanıtların en çok 500 kelime olsun."
},
{
"role": "user",
"content": f"sen ({person1}):{answer1}, o ({person2}):{answer2}"
}
]
response1 = openai.ChatCompletion.create(model="gpt-4", messages=messages)
answer1 = response1.choices[0].message['content'].strip()
print(f"{person1}: {answer1}")
# 2. kişi için prompt oluştur ve yanıtı al
messages = [
{
"role": "system",
"content": f"Bundan sonra {person2_features} özelliklerini taşıyan bir {person2} rolünü üstlenmeni istiyorum. karşında bir kişi var ve {topic} hakkında sohbet ediyorsunuz. Normal bir sohbet gibi sorular sorabilirsin, cevaplar verebilirsin. Ancak asla asıl amacın olan {topic} konusunu derinlemesine tartışmayı unutma. Verdiğin bütün cevapları {person2} kişiliğinle, bu kişinin bilgi ve üslubuyla vereceksin. Sadece sohbet et ve karakterden asla çıkma. yanıtların en çok 200 kelime olsun."
},
{
"role": "user",
"content": f"sen ({person2}):{answer2}, o ({person1}):{answer1}"
}
]
response2 = openai.ChatCompletion.create(model="gpt-4", messages=messages)
answer2 = response2.choices[0].message['content'].strip()

# Sohbeti kullanıcıya göster

print(f"{person2}: {answer2}")

if __name__ == "__main__":
sgpt_simulation()
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 14:05:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15897

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close