Saray Matematikçileri

- Blog Yazısı
Matematikçi Nerede Çalışır?
Soruya önce günümüzden cevap verelim. Günümüzde matematik öğrenimi gören insanlar öğretmenlik, yazılım ve finans üçgeninde yer alıyor. Bunların yanında akademik hayatı tercih edenler de var. Bundan yüzyıllar önce böyle değildi. Saray Matematikçileri dediğimiz önemli bir grup vardı. Vardı diyorum çünkü ne saraylar ne de onları yöneten krallar kaldı. Saray Matematikçileri dediğimiz bu grup saray adına ekonomi, savunma, tapu ve kadastro gibi alanlarda görev alıyordu. Misal kimden ne kadar vergi alınacağını saray matematikçileri hesaplıyordu. Eğer ülke savaşa girecekse generallerden önce matematikçiler çağrılıyordu. Bazen sorarlar "Matematikte öğretilenler hayatımı mı kurtaracak?" kurtarmayacak dersem yalan söylemiş olurum. Çünkü matematikçiler sayesinde hayatları kurtulan krallıklar bile olmuştur. İsterseniz gelin, bu saray matematikçileri kimmiş ve nerede görev almışlar bakalım.
Kralın Matematikçileri
Beş çocuklu bir ailenin babası vefat eder. Baba vefat edince mirasın paylaşılma sırası gelir. Beş çocuk az değil! Babanın Nil Nehri kıyısında büyük bir tarlası varmış. Beş çocuk "Benim tarlam Nil'e komşu olacak" diye kavgaya başlamışlar. Konu sonuçlanmayınca saray matematikçisine gitmiş. Saray matematikçisi tarlayı yatay bölmek yerine düşey bölerek hepsine Nil'e komşu tarla bırakmış. Bu karar mahkemede de kabul görünce mirasçılar işlerinin çözülmesinden matematikçi ise hayatı kurtulduğu için rahatlamış. Kralın adamı olmak prestijli ama sorumluluğu çok büyük. Yanlış hesaplama sonucu hayatın tehlikede! İşte saray matematikçisi dediğimiz grup ile bu hikâyede tanışıyoruz.[1] (Hikâye aynı zamanda cebirin doğuşunu da gösteriyor) Daha sonrasında Antik Mısır'da tahıl ambarlarından sorumlu matematikçilerimiz var. Gelin tahıl ambarlarına bakalım:
Thebes Ambarı: 2 nilüfer çiçeği + 4 roda + 5 topuk + 2 çizgi ton tahıl
Giza Ambarı: 1 nilüfer çiçeği + 7 topuk + 6 çizgi ton tahıl
Aswan Ambarı: 6 roda + 3 çizgi ton tahıl[2]
Şimdi soracaksınız, bu ifadeler ne? Daha önceki yazılarımda bahsettiğim Antik Mısırlı saray matematikçilerinin icat ettiği sayı sistemleri. İşte ambarlardaki tahıl durumlarına bizim saray matematikçileri bakıyordu. Bu şekilde halka ne kadar süre tahıl yetecek bunu hesaplıyor ve kıtlık, savaş benzeri durumlara hazırlık yapılıyordu. Yani bizim matematikçiler hayat kurtarıyordu! Hâlâ da kurtarmaya devam ediyor ama bu başka yazının konusu. Birde bu anlattıklarımın dışında çok ünlü saray matematikçimiz var: Arşimet. Sicilya Krallığını kurtaran matematikçi!
Sicilyalı Arşimet
Arşimet'in babası kralın matematikçisiydi. Kral tahtını oğluna bırakınca Arşitmet'in babası da boş durmamış Arşimet'i saray matematikçisi yapmıştır. Kral Hieron'un matematikçisi olan Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini krala hizmet ederken ortaya çıkarmıştır. O ünlü hamam ve taç hikâyesi buradan gelmektedir. Arşimet'in görevine dönecek olursak kendisi savunmadan sorumlu matematikçimizdi. Roma, Kartaca İmparatorluğuna savaş açtığı dönemlerde (Pön Savaşları) ordusuna moral olması adına küçük bir ada olan Sicilya'yı almaya karar verir. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardır: adayı askerler değil matematikçi korumaktadır. Roma donanması saldırıya geçmiş ancak Arşimet'in tasarladığı mancılıklara takılmıştır. Savaş planını değiştiren Romalı generaller karadan taaruza geçmiş ancak Arşimet'in tasarladığı mancılıklar tarz değiştirerek bir anda kara savaşına uygun hâle geçmiştir. Adayı ele geçiremeyen Romalılar Sicilya Krallığının teslim olmasını beklemiş ve küçük ada elindeki erzakları bitirince Roma'ya teslim olmuştur. Roma komutanı Marcellus kendilerine ustaca savunma yapan Arşimet'i tanımak istemiş ve askerlerini Arşimet'in evine göndermiştir. Askerler komutanlarının kendisiyle görüşmek istediğini söylediğinde Arşimet, "Problemimi çözdükten sonra gelirim" demiş ve problemini çözemeden orada askerler tarafından öldürülmüştür.

Arşimet'in Mezarı
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Roma komutanı Marcellus, Arşimet'in hayatını kaybettiğine çok üzülür ve vasiyeti doğrultusunda ona bir mezar yaptırır. Bu mezar birkaç yüzyıl sonra Marcus Tullius Çiçero tarafından Sicilya'da bulunur. Arşimet'in mezarı olduğunu ise mezar taşında silindir içine çizilmiş küre olmasından anlar. Bu Arşimet'in vasiyetidir. Hayatta yaptığı en büyük iş olarak bir kürenin hacmini hesaplamak olduğunu söylüyordu Arşimet. Ancak Çiçero'dan birkaç yıl sonra kim olduğu bilinmeyen turist tarafından mezar taşı kaçırılmıştır. Şu an ne mezar ne de mezar taşı hiçbirinden haberimiz yok.[3] Sadece ortada gezen iddialara kulak kabatıyoruz.
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz. (2023). Şu Matematik Dedikleri. ISBN: 978-605-312-420-7. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 14. Sayfa.
- Paul Lockhart. (2023). Aritmetik. ISBN: 978-605-312-527-3. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 30. Sayfa.
- ^ Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz. (2023). Matematiğin Aydınlık Dünyası. ISBN: 978-975-403-058-7. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 98-102. Sayfalar.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2025 11:18:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18876
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.