Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Saray Matematikçileri

3 dakika
35
Saray Matematikçileri Vikipedi
  • Blog Yazısı
Arşimet
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Matematikçi Nerede Çalışır?

Soruya önce günümüzden cevap verelim. Günümüzde matematik öğrenimi gören insanlar öğretmenlik, yazılım ve finans üçgeninde yer alıyor. Bunların yanında akademik hayatı tercih edenler de var. Bundan yüzyıllar önce böyle değildi. Saray Matematikçileri dediğimiz önemli bir grup vardı. Vardı diyorum çünkü ne saraylar ne de onları yöneten krallar kaldı. Saray Matematikçileri dediğimiz bu grup saray adına ekonomi, savunma, tapu ve kadastro gibi alanlarda görev alıyordu. Misal kimden ne kadar vergi alınacağını saray matematikçileri hesaplıyordu. Eğer ülke savaşa girecekse generallerden önce matematikçiler çağrılıyordu. Bazen sorarlar "Matematikte öğretilenler hayatımı mı kurtaracak?" kurtarmayacak dersem yalan söylemiş olurum. Çünkü matematikçiler sayesinde hayatları kurtulan krallıklar bile olmuştur. İsterseniz gelin, bu saray matematikçileri kimmiş ve nerede görev almışlar bakalım.

Kralın Matematikçileri

Tüm Reklamları Kapat

Beş çocuklu bir ailenin babası vefat eder. Baba vefat edince mirasın paylaşılma sırası gelir. Beş çocuk az değil! Babanın Nil Nehri kıyısında büyük bir tarlası varmış. Beş çocuk "Benim tarlam Nil'e komşu olacak" diye kavgaya başlamışlar. Konu sonuçlanmayınca saray matematikçisine gitmiş. Saray matematikçisi tarlayı yatay bölmek yerine düşey bölerek hepsine Nil'e komşu tarla bırakmış. Bu karar mahkemede de kabul görünce mirasçılar işlerinin çözülmesinden matematikçi ise hayatı kurtulduğu için rahatlamış. Kralın adamı olmak prestijli ama sorumluluğu çok büyük. Yanlış hesaplama sonucu hayatın tehlikede! İşte saray matematikçisi dediğimiz grup ile bu hikâyede tanışıyoruz.[1] (Hikâye aynı zamanda cebirin doğuşunu da gösteriyor) Daha sonrasında Antik Mısır'da tahıl ambarlarından sorumlu matematikçilerimiz var. Gelin tahıl ambarlarına bakalım:

Thebes Ambarı: 2 nilüfer çiçeği + 4 roda + 5 topuk + 2 çizgi ton tahıl

Giza Ambarı: 1 nilüfer çiçeği + 7 topuk + 6 çizgi ton tahıl

Aswan Ambarı: 6 roda + 3 çizgi ton tahıl[2]

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi soracaksınız, bu ifadeler ne? Daha önceki yazılarımda bahsettiğim Antik Mısırlı saray matematikçilerinin icat ettiği sayı sistemleri. İşte ambarlardaki tahıl durumlarına bizim saray matematikçileri bakıyordu. Bu şekilde halka ne kadar süre tahıl yetecek bunu hesaplıyor ve kıtlık, savaş benzeri durumlara hazırlık yapılıyordu. Yani bizim matematikçiler hayat kurtarıyordu! Hâlâ da kurtarmaya devam ediyor ama bu başka yazının konusu. Birde bu anlattıklarımın dışında çok ünlü saray matematikçimiz var: Arşimet. Sicilya Krallığını kurtaran matematikçi!

Sicilyalı Arşimet

Arşimet'in babası kralın matematikçisiydi. Kral tahtını oğluna bırakınca Arşitmet'in babası da boş durmamış Arşimet'i saray matematikçisi yapmıştır. Kral Hieron'un matematikçisi olan Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini krala hizmet ederken ortaya çıkarmıştır. O ünlü hamam ve taç hikâyesi buradan gelmektedir. Arşimet'in görevine dönecek olursak kendisi savunmadan sorumlu matematikçimizdi. Roma, Kartaca İmparatorluğuna savaş açtığı dönemlerde (Pön Savaşları) ordusuna moral olması adına küçük bir ada olan Sicilya'yı almaya karar verir. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardır: adayı askerler değil matematikçi korumaktadır. Roma donanması saldırıya geçmiş ancak Arşimet'in tasarladığı mancılıklara takılmıştır. Savaş planını değiştiren Romalı generaller karadan taaruza geçmiş ancak Arşimet'in tasarladığı mancılıklar tarz değiştirerek bir anda kara savaşına uygun hâle geçmiştir. Adayı ele geçiremeyen Romalılar Sicilya Krallığının teslim olmasını beklemiş ve küçük ada elindeki erzakları bitirince Roma'ya teslim olmuştur. Roma komutanı Marcellus kendilerine ustaca savunma yapan Arşimet'i tanımak istemiş ve askerlerini Arşimet'in evine göndermiştir. Askerler komutanlarının kendisiyle görüşmek istediğini söylediğinde Arşimet, "Problemimi çözdükten sonra gelirim" demiş ve problemini çözemeden orada askerler tarafından öldürülmüştür.

Arşimet'in ölümü.
Arşimet'in ölümü.
Vikipedi

Arşimet'in Mezarı

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Roma komutanı Marcellus, Arşimet'in hayatını kaybettiğine çok üzülür ve vasiyeti doğrultusunda ona bir mezar yaptırır. Bu mezar birkaç yüzyıl sonra Marcus Tullius Çiçero tarafından Sicilya'da bulunur. Arşimet'in mezarı olduğunu ise mezar taşında silindir içine çizilmiş küre olmasından anlar. Bu Arşimet'in vasiyetidir. Hayatta yaptığı en büyük iş olarak bir kürenin hacmini hesaplamak olduğunu söylüyordu Arşimet. Ancak Çiçero'dan birkaç yıl sonra kim olduğu bilinmeyen turist tarafından mezar taşı kaçırılmıştır. Şu an ne mezar ne de mezar taşı hiçbirinden haberimiz yok.[3] Sadece ortada gezen iddialara kulak kabatıyoruz.

Okundu Olarak İşaretle
6
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz. (2023). Şu Matematik Dedikleri. ISBN: 978-605-312-420-7. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 14. Sayfa.
  • Paul Lockhart. (2023). Aritmetik. ISBN: 978-605-312-527-3. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 30. Sayfa.
  • ^ Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz. (2023). Matematiğin Aydınlık Dünyası. ISBN: 978-975-403-058-7. Yayınevi: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları. sf: 98-102. Sayfalar.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 12:06:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18876

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close