Sanat ve Düşünceler
Sanatın düşünmeme/düşünmeye etkisi

- Blog Yazısı
Sanatın bilim ile ortak bir yönü
Öncelerde, sanatın bilim ile tamamen uzak olduğunu hatta sanattan uzak durulması gerektiğini düşünüyordum. Aslında hâlâ bazı sanatlardan katı şekilde uzak duruyorum. -bunlardan bahsedeceğim- Ancak üstünde biraz durunca sanatın bilimle bir ortak yönü olduğunu düşündüm. Sanatın tanımını yapmayacağım ancak sanatın "açıklama" yeteneğini herkes fark etmiştir. Sanat, bir şeyleri açıklamada kullanılabilecek hoş bir olgudur. İşte burada ortak yönden bahsettim. Bilim de bir şeyleri açıklamak için vardır. Sanat da böyledir, bir şeyleri açıklamak ve anlatmak için. Ancak sanatın farklı yönü "anlatma" kısmıdır tabiî ki. Sanat, bir şeyi olduğu gibi anlatma zorunluluğuna sahip değildir mesela, istediği gibi anlatabilir. Ancak en nihayetinde sanat da bize bir şeyler anlatmak için var olabilir.
Örneğin Lascaux'daki mağara resimleri
Sanatın Düşünmeye Katkısı Var mıdır?
Sizi bilmiyorum, ancak bana büyük katkısı var. Öncelikle hangi sanattan bahsettiğime açıklık getirmem gerekiyor. Klasik müzik dinlemeden geçirdiğim gün az vardır, -aydınlanma dönemim içerisinde söz ediyorum- hayatımın bir parçasıdır klasik müzik; Başta J.S. Bach olmak üzere Rachmaninoff Tchaikovsky, Shostakovich, Chopin, Mozart, Beethoven, Erik Satie, Mahler, Vivaldi, Wagner. Bu insanlar bana yardım eder ve düşünme eylemimi eğlenceli bir hâle büründürebilirler. Hayatıma en çok etkisi olan insanları saymam gerekirse muhtemelen bu kişiler başlarda olurlar. Dinlediğim sonatlar, waltzler, orkestralar.. Bayılıyorum onları dinlerken düşünmeye. Dinlerken kendi evreninize gitmemek mümkün olmuyor. Düşündürüyor bu müzikler. Sanat buysa sanat yüce bir şeydir. Bunun yanında türk musikisi, saz semaileri de dinlerim bunlar ise tarihsel bir yorumla beraber bazı duyguları yaşatıyor. Daha modern olarak ise alternatif-rock iyi bir örnektir (Radiohead hayranıyım).
Sanatın Yeni Anlamı
Tabiî ki sanat sadece müzikten, hatta klasik müzikten ibaret değil. Zaten tek dinlediğim de klasik müzik değil. Sanatın yeni anlamı nereden gelir o zaman? Hayatın anlamı ve hayatı romantize etmeyi anlamak lazım bu soruya yaklaşmak için. Hayatın anlamını sorgulayan herkes gibi bende bu konuda fazlasıyla zorlanıyorum ve en sonunda durumu kabullenmeye karar vermenin gerekliliğini tekrar tekrar öğrendim. Bazen sadece boyun eğmek gerekiyor. "Hayatın anlamı nedir?" sorusunun kendisine ve hayatın anlamının absürtlüğüne karşı en iyi silah edebiyattır, sanattır ve sanatın yeni anlamı da buradan gelir. Absürdizm, romantizm olmadan bir intihardır.
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 10:51:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11785
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.