Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rüyalar Çok Tuhaf ; Peki Neden Uyku Sırasında Normal Görünüyorlar?

Uyku sırasında beynimiz karmaşık ve şaşırtıcı yollarla anılarımızı birleştiriyor.

3 dakika
132
Rüyalar Çok Tuhaf ; Peki Neden Uyku Sırasında Normal Görünüyorlar?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Rüyalarda imkânsız olaylarla karşılaşır; sonra tamamen farklı olaylara akar; belirgin bir sebep ve süreklilik olmaksızın oradan oraya savruluruz. Bağlamlar, davranışlar, bireyler... Rüyalarımız sırasında hepsi rastgele şekillerde değişir, tutarlı bir anlatıma ve fizik kurallarına aldırmazlar. Her şey çok gariptir. Öte yandan rüya görürken hiçbir şeyi garip hissetmeyiz. Rüyamızda bir süt mağarasında baş aşağı yüzdüğümüzü, hem annemiz hem de iş arkadaşımız olan bir kişinin yanında oturduğumuzu görüyor olabiliriz. Rüya gören benliğimiz yine de şöyle düşünecektir: "Evet, bunların hepsi beklenen şeyler. Her şey, sıradan bir salı günü gibi..."

Neden böyle oluyor? Uykudaki beynimiz, gerçekliği büken olağan dışı deneyimler konusunda neden bu kadar rahat davranıyor?

Aslında bu büyük ölçüde rüya görmemizin nedenine bağlı. Rüya görmenin hafıza konsolidasyonunun çok önemli bir parçası olduğunu söyleyen araştırmaların sayısı giderek artıyor. Akıllı telefonlarımızdaki fotoğrafların aksine beynimiz, uyanıkken biriktirdiğimiz anıları kaydettikten sonra onları amaçsızca ortada bırakmıyor. Beynimizin depoları ve mevcut anı ağları, kimliğimizin ve zihnimizin temelini oluşturuyor. Yeni edindiğimiz anıların da bu depolara ve ağlara entegre edilmesi gerekiyor. "Hafıza konsolidasyonu" denen bu sürecin büyük kısmı rüyalarımız sırasında gerçekleşiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında bu çok mantıklı çünkü uykuda geçirdiğimiz süre, yeni anıların yaratılmadığı ve konsolide edilecekler arasına eklenmediği bir süre. Bu durumu yol çalışması yapılmadan önce yolun kapatılmasına benzetebiliriz. Sonuçta otomobiller yolu kullanırken yolda iş yapmak çok daha zor olurdu değil mi?

Anıların insan beyninde nasıl depolandığını anlamak da önemli. Biyolojik anılarımız, akıllı telefondaki fotoğraflar gibi birbirinden ayrı ve bağımsız dosyalara benzemiyor. Anlaşılan o ki anılarımız. benzersiz ve karmaşık yollarla birbirine bağlanmış ayrı unsurlardan oluşuyor. Örneğin, uzun süreli bir ilişkiniz varsa partnerinizin yüzü, uyanık yaşamınızda karşılaştığınız en tanıdık şeylerden biri olacaktır. Ancak partnerinizi her gördüğünüzde beyniniz onun yüzüyle ilgili yepyeni bir anı yaratsaydı kısa sürede hepsi de aynı şeyle ilgili on binlerce anı birikirdi. Beyniniz için bu hiç de verimli olmazdı. Bu nedenle, partnerinizin yüzü- ne dair yerleşik bir anınız var ve o yüzü içeren yeni anılar oluştuğunda yüzün depolanmış temsiline bağlanıyorlar. Anıların unsurları, deneyimlediğimiz her şeyi temsil edebilir. Görüntüler, sesler, duygular, renkler, insanlar... Bu unsurları faydalı şekillerde birleştirmek ve birbirine bağlamak, hafıza konsolidasyonunun (yani rüya görmenin) işi. Ancak biz uyurken bu hafıza unsurları üzerinde çalışıldığında, unsurlar "etkinleşiyor". Bu, tıpkı bir elektrik devresinin çalışıp çalışmadığını anlamak için güç vermenizin gerekli olmasına benziyor. Bir anı etkinleştiği zaman onu yeniden deneyimliyoruz.

Ancak bilinçli deneyimlerimiz doğa yasalarına uymak zorunda, rüya deneyimlerimizde ise bu yasalar geçersiz. Diyelim ki yaklaşan bir iş toplantısı sizi endişelendiriyor. O zaman endişe unsuru içeren bir sürü yeni anınız olacak. Rüya gören beyniniz, bu yeni endişe unsurunu daha iyi bir şekilde birleştirmek için, onu endişe içeren diğer anılarla ilişkilendirecektir. Belki de ilk kez sahnede şarkı söylerken veya tüplü dalış yaparken ne kadar endişeli olduğunuzu hatırlayacaksınız. Rüya gören beyniniz, yeni endişenizi bu mevcut anılara bağlayacaktır. Sonuç olarak rüyanızda su altında şarkı söylediğinizi görebilirsiniz. Gerçekte bu imkânsız bir eylem olsa da rüya gören beyninizin bunu umursamıyor.

Nihayetinde rüyada olan her şey; beyninizin olayları faydalı şekillerde ve daha iyi işleyebilmek için bir "benlik" duygusu empoze ettiği, karmaşık ve şaşırtıcı yollarla geçici olarak birbirine bağlanan anı parçalarından türetiliyor. Bu da demek oluyor ki rüyalarımızda ne kadar şaşırtıcı ve imkânsız şeyler görürsek görelim, bunlar her zaman beynimizin zaten aşina olduğu şeylerden oluşuyor. Çünkü onlar aslında anılarımız. Mesela bir gün eve geldiğinizde bir de bakıyorsunuz ki eşiniz tüm mobilyaların yerlerini değiştirmiş. Şaşırabilirsiniz ama "Bu yeni mobilyalar nereden çıktı?" diye düşünmezsiniz çünkü aslında onları tanıyorsunuz.

Rüya gören beynimiz de anılarımıza bunu yapıyor. Anılarımızın parçaları rüyada tuhaf ve mantıksız şekillerde karşımıza çıksa da "bunların hepsi tanıdık" duygusu devam ediyor çünkü beynimiz için hepsi gerçekten de tanıdık.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Dr. Dean BURNETT (Sinir bilimci Dean, son kitabı Emotional Ignorance'ta rüya görmenin doğasını araştırıyor.). Popular Science Temmuz 2023/07 Sayı:135 Sf 86,87.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2025 10:19:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15239

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close