Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gökyüzündeki Casus

Balonlardan uydulara, Dünya yukarıdan sürekli gözetim altında

Gökyüzündeki Casus
U-2 casus uçağı 21,2 km yükseklikte uçabiliyordu, bu çoğu uçağın uçabildiğinden daha yüksek bir irtifa.
2 dakika
21
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yüksek irtifadan gözetleme konusu bu yılın Şubat ayında bir Çin casus balonunun bir ABD savaş uçağı tarafından vurulmasıyla manşetlere taşındı. Balon yerden kolayca görülebilecek kadar büyüktü, ancak daha gizli yollarla (uydular, casus uçaklar ve insansız hava araçları kullanılarak) yukarıdan yapılan gözlemler yıllardır devam ediyor.

Büyük, mürettebat taşıyan balonların askeri değeri neredeyse icat edildikleri anda fark edildi. Balonlar 1790'lardaki Fransız Devrim Savaşları sırasında ve yine 1860'lardaki Amerikan İç Savaşı'nda, yerden gözlemlenemeyen düşman faaliyetleri hakkında değerli bilgiler toplamak için kullanıldı. Benzer şekilde, I. Dünya Savaşı sırasında motorlu uçaklar ilk kez kullanıldığında, ana rollerinden biri düşman hatlarının keşfiydi. Başlangıçta dürbünlü bir gözlemci ve daha sonra ilk hava fotoğraflarını çeken kameralar kullanıldı. II. Dünya Savaşı'na gelindiğinde, uçaktaki film işleme ekipmanının yardımıyla, aşağıdaki zeminin yüksek çözünürlüklü görüntülerini neredeyse gerçek zamanlı olarak analiz etmek mümkün oldu.

Ardından gelen Soğuk Savaş sırasında. Doğu ile Batı arasında giderek artan nükleer çatışma tehdidi, yüksek irtifa gözlemlerinin çok önemli yeni bir rol üstlendiğini gördü. Artık mesele savaş zamanı asker hareketlerini gözlemlemek değil, huzursuz bir barış sırasında silah gelişimini izlemekti. Bunu mümkün olduğunca dikkat çekmeden yapma ihtiyacı iki yeni teknolojinin gelişmesine yol açtı: Dünya yörüngesindeki uydular ve ultra yüksek irtifada uçan casus uçaklar. İkinci kategorinin öncülerinden biri, düşman toprakları üzerinde gizli keşif yapmanın hem güçlü hem de zayıf yönlerini gösteren Amerikan Lockheed U-2 uçağıydı. 1962 yılında bir U-2, Sovyetler Birliği tarafından ABD anakarasına tehlikeli bir şekilde yakın olan Küba adasında inşa edilen nükleer füze tesislerini gizlice fotoğrafladı. U-2 görüntüleri füze üslerini tamamlanmadan önce ifşa ederek, planlanan bir nükleer saldırıyı engellemiş olabilir. Ancak, 1960 yılında Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) pilotu Francis Gary Powers tarafından uçurulan bir U-2'nin Sovyetler Birliği üzerinde düşürülmesi ve ABD için büyük bir diplomatik utançla sonuçlanmasında görüldüğü gibi, düşman topraklarına yapılan aşını uçuşların da dezavantajları vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Powers'in Sovyetler Birliği üzerindeki keşif uçuşu uluslararası hukuka göre yasadışıydı fakat aynı durum Dünya'nın yörüngesindeki uydular için geçerli değil. Yörünge hareketini yöneten temel fizik, bir uydunun herhangi bir ülkenin üzerinden geçmesini engellemeyi neredeyse imkansız kılıyor, bu nedenle Uzay Çağı'nın en başından beri uluslararası toplum uzay özgürlüğü ilkesini kabul etmiş durumda. Bu da casus uçakların aksine casus uyduların hangi ülke üzerinde uçarlarsa uçsunlar tamamen yasal oldukları anlamına geliyor. Uyduların, düşürülmelerinin çok daha zor olması gibi başka avantajları da var. Mürettebatsız oldukları için personelin yaralanması ya da yakalanması gibi bir risk de söz konusu değil. Sonuç olarak 1960'ların başından itibaren uydular giderek artan bir şekilde ordunun havadan gözetleme için tercih ettiği teknoloji haline geldi.

Buna rağmen casus uyduların kendi sınırlamaları var. Filmlerde neredeyse her şeyi bilen araçlar olarak tasvir ediliyorlar ve o anki ilgi alanı neresi olursa olsun doğrudan tepeden gerçek zamanlı görüntü sağlıyorlar. Ancak gerçekte, Dünya'nın etrafında yüksek hızlarda dolanıyorlar, herhangi bir alanın üzerinden sadece kısa bir süre geçiyorlar ve genellikle hedef alanı eğik olarak görüyorlar. Bu nedenle ülkelerin uydu verilerini, ilgilenilen bir alan üzerinde birkaç saat boyunca dikkat çekmeden dolaşabilen insansız hava araçları ve hatta balonlar gibi diğer teknolojilerle desteklemesi gerekiyor.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Andrew MAY. How It Works Temmuz-Ağustos 2023/07 Sayı:48 Sf 64, 65 ..
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 15:23:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15247

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Öğrenme Alanı
Tohum
Yörünge
Pediatri
Çeviri
Hastalıkların Tedavisi
Doğal Seçilim
Mantık
Elektron
Radyasyon
Uzaylı
Beslenme Biçimi
Virüsler
Işık
Sağlık Bilimleri
Botanik
Balıklar
Uçak
Genel Halk
Homo Sapiens
Nöroloji
Doğa
Travma
Karar Verme
Algoritma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close