Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Peki Google'da bizi görecek mi?

Çok güzel web sitesi yaptırdınız, her şey harika. Peki siteye kim girecek?

Peki Google'da bizi görecek mi?
4 dakika
31
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nerden bulacaklar sizi? Kartvizitte veya şirket arabası arkasında yazan web adresinden mi? Hiç sanmıyorum. Google, Yandex, Bing gibi sitelerin aramalarında çıkmıyorsanız geçmiş olsun.

- Sevgili hemşehrilerim, bugün web aramalarında bulunma açısından tarihi bir gündür.

- Ne bakımdan tarihi bir gündür? Ne yani hacker saldırısından mı kurtuluyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Efendim çok sevdiğim vizontele filminin malum sahnesi ve repliği ile oluşturduğum bu yazıya nüktedan bir giriş yaptım. Videoyu merak edenler https://www.youtube.com/watch?v=wJm_qRAwsPA adresinden izleyebilir. Biz gelelim asıl konumuza.

Tamam güzel bir web sayfası yaptırdınız ama google'da nasıl üst sıralarda çıkacaksınız? Birçok firma, şirket veya şahıs belirli bir ücret karşılığı size web sayfası yapar ama kimse google'da birinci sırada çıkmayı vaadetmez. Hani birinci olmasanız bile ile ilk sayfada çıkmak bile bazı arama kelimeleri için büyük başarı olacaktır. Peki nasıl olacak? Madde madde anlatmaya çalışacağım.

1- Özgün içerik:

aaah nerde eski günler. mesela tenis masası aramasında birinci mi çıkmak istiyorsun, web sayfasının altına 1 punto büyüklüğünde beyaz zemin üstüne beyaz yazı ile 1000 kere tenis masası yaz, google kaynak html kodlarına bakınca desin ki, aaa burda 1000 kere tenis masası yazıyor demek ki bu site bu konu ile çok alakalı, hemen birinci sıraya taşısın. O günler çok geride kaldı. Herhalde milattan önce 500de falan öyle oluyordu bu işler. Şimdi değişti. Google artık özgün içerik istiyor. Öyle sağdan soldan kopyala yapıştır yazılar, içerikler ve resimler iş yapmıyor. Google senin bulduğun yazıyı zaten senden önce bulup indexlemişti. Var olan bir yazıyı alıp siteye koyup google'da çıkmayı beklemek tereciye tere satmak olur. O nedenle işinizle alakalı düzgün yazı yazacaksınız. Anlatacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

2- İnsan gibi düşünen Google:

İnsanlar karşısında biri varmış gibi arama yapmaya alıştılar, mesela falanca çamaşır makinesi alınır mı? diye yazıyor google'a. İşin daha da ilerisi, bu ifadeler yavaş yavaş klavye ile yazmaktan sesli aramaya geçiyor. Yani google asistan, siri gibi uygulamalar sayesinde, kankasına soru sorar gibi arama yapıyor insanlar. Haliyle içeriklerinizde buna göre düşünmeniz lazım. Tenis masasını kaliteli kılan unsurlar diye bir başlık atmaktansa kaliteli tenis masası nasıl anlaşılır? diye başlık atıp yazı yazmanız gerekiyor.

3- Site link ve içerik yapısı:

Sitenizde h1 (heading, başlık 1), h2 ve h3ler çok düzgün yapılandırılmış olmalı. Yazılarınızda kalın italik gibi unsurlar ile önemli kısımları vurgulayabilirsiniz. Bu hem kullanıcının hem de google'ın hoşuna gidecektir. https://www.seobility.net/en/seocheck/ adresinden sitenizin seo puanını öğrenebilirsiniz. Aşağıda müşterilerimizden Aida-Swings firmasının seockecker puanını görebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

4- Zaman ve güncellik:

Sitenizi google belirli aralıklarla ziyaret eder ve bulgularına göre ziyaret sıklığını değiştirir ve sizin konumunuzu günceller. Mesela sitenizi yaptıktan 1 ay sonra google geldi siteyi indexledi. 1 ay sonra yine geldi siteye bi de baktı ki aaa bu site 1 aydır aynı, demekki pek önemli ve hareketli bir site değil diyor ve site ziyaret sıklığını 2 aya çıkarıyor. (Süreler net değil, ama anlaşılsın diye net sayı veriyorum). Tersi bir durum olduğu zaman, yani googleın siteyi 2.ziyaretinde içerik artmışsa google diyor ki aaa bu site baya değişmiş daha sık geleyim ve üst sıraya taşıyayım. Dolayısıyla siteye sürekli içerik girmeniz gerekiyor. Googleda istediğiniz konuma gelmeniz 6 ay veya 1 yıl sürebilir. Sabır ve süreklilik lütfen.

5- Mobil uyumluluk:

Siteniz kesinlikle mobil uyumlu olmalı. Hatta masaüstü siteyi birkaç yıl sonra boşverebilirsiniz bile :) Site 2 saniyenin altında açılmalı. Google pagespeed insightstan 90 üstü puan almalı. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR bu adresten istediğiniz sitenin hızını test edebilirsiniz. Aşağıda müşterilerimizden Aida-Swings web sayfasının hız puanını görebilirsiniz.

6- Backlink:

Sitenize referans olan, sitenize link veren hiçbir yer yok mu? ah canıııım kıyamam, çok tatlııııı. Google diyor ki madem siten çok güzel, çok içerikli falan, eee o zaman başka siteler sana neden link vermiyor? Bir nevi kefil arıyor google. Tam eski esnaf kafası. Senin senetlere bir memur kefil olsun diyor. Özetle backlink ne kadar çoksa o kadar iyi olur. Haber sitelerine, bloglara falan reklam verip backlink skorunuzu yükseltebilirsiniz. İçerikleriniz kaliteli ise zaten birileri sizden bahseder. Forumlarada link verilir. Böylece backlink skorunuz yükselir.

Tüm Reklamları Kapat

7- Sosyal Medya:

Hem twitter, linkedin, facebook, instagram, youtube gibi ağlarda sayfanız olacak hem de web sayfanızda o sayfalara atıfta bulunacaksınız. Google siteye geldiği zaman, sizin sosyal medya sayfalarını da keşfedecek, sonra gidip ordaki takipçi beğeni, gönderi sayısına bakacak. Ona göre size puan verecek. Offf çok zor iş, ben mesleği bırakıp Ege'de bir sahil kasabasına yerleşmeye gidiyorum diyicem ama zaten Ege'de bir sahil kasabasında yaşıyorum.

8- Konuşalım

Tüm Reklamları Kapat

Google istiyor ki bol bol konuşalım. Hatta konuşmanın sonunda sen kapat, yok yok sen kapat diye mevzuyu uzatalım. İşin teknik boyutu şu, Google diyor ki, herşeyi benim bulmamı bekleme, sen de bana anlat, konuşalım. Nasıl olacak bu? Google Search Console'a kayıt olunacak, site haritası yüklenecek, site ziyaretleri, google'ın bulduğu site hataları düzeltilecek. Google Business'a kayıt olunacak, haritada işaretlenecek, ordan gelen yıldızlı puanlamalar ve yorumlar dikkate alınacak, yorumlara cevap yazılacak. Google'a ben burdayım, senle çalışmak istiyorum diye gaz verilecek.

Eveeet biz yazımın daha sonuna geldim. Daha anlatacak çok şey var ama kahvem bitti. Sormak istediğiniz hususlar olursa bize yazın efem.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2024 12:07:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14301

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Şehir Hastanesi
Jüpiter
Genom
Dinozorlar
Abiyogenez
Bilinç
Algı
Amerika Birleşik Devletleri
Küresel
Embriyo
Yeşil
Böcekler
Element
Ayak
Öğrenme Teorileri
Meteor
Üreme
Sağlık Örgütü
Hekim
Hayvanlar Alemi
Antikor
Alkol
İntihar
Sıvı
Metabolizma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close