Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

PARADOKSLARIN KAYNAĞI VE NEDENİ NEDİR?

2 dakika
3
PARADOKSLARIN KAYNAĞI VE NEDENİ NEDİR? Evrim ağacı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

(Bu yazı üç amaçla yazılmıştır . 1. Resimdeki soruya cevap verme amacı ile. 2. Soruya cevabı silen Evrim ağacı ilgili moderatörünü protesto amacı ile. 3. Ve son olarak söz konusu cevap silinirken nasıl kişisel değerlendirme yaparak soruya "cevap verilmediği gerçekçesiyle" cevabı sildiğini ortaya koymak adına.)

Daha önce de açıkladığım ve blog yazısına da konu ettiğim gibi görseldeki soruda geçen sistem bir kodlama olsun. Makine bu yazdığınız kodu uygular ve kurallara uymayarak hareket eder buraya kadar sorun yok. Makine yazdığınız 'kurala uymama' kodunuza göre işlem yapar tabiri caizse 'gül gibi geçinir gider' :)). Ama ne zaman ki siz sistemi tanımsallığa dökmek isterseniz işte o zaman sizin bahsettiğiniz doğrulama veya dogrulanma paradoksu ortaya çıkar. Peki bu bize neyi gösterir? Çok açık ki burada Paradoksun kaynağı gerçekte sistemin kendisi değildir. Çünkü sistem kendi kendini tanımlayacak güce sahip değil. O halde burada paradoksu ortaya çıkaran şey tanım yapabilmek ve tanımı yapan her neyse işte O.

Biraz sorgular ve nedenlerin kaynağına inerseniz tanımı yapan bilinçli gözlemcidir. Sadece bilinçli gözlemci sistemi tanıma döker tanımlayabilir. Yani paradoksun kaynağı esasen tanımı yapan bilinçtir. Sistemin kendisi kendi halinde çalışırken paradoks içermez, oluşturmaz. Sistemin kendisi için paradoks yoktur. Sisteme tanımsallık yönüyle tabi olmayan bilinçli gözlemcinin tanımlama hali söz konusu tanımlama paradoksunu ortaya çıkarır.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki siz insansınız ama 'ben insanım' diyebilecek (tanımlama) bilinçten yoksunsunuz.

Tabi ki burada olay sadece tanımlama ile sınırlı değil. Farkındalık da tanımlama yapabilmenin içindeki temel bir unsurdur.

Bu nedenle siz var olsanız bile 'ben varım' diyebilecek düzeyde farkındalığınız yoksa var olma halinizle bir 'ayrışmaya' girmez ve tıpkı kurala uyan makine durumu gibi uyguladığınız kuraldan (yani kendinizden) haberiniz olmadan (gül gibi 🙃) yaşar giderdiniz. Bu hal sizin için daha önce ayrıntılı biçimde başka bir cevapta açıkladığım gibi 'varsınız ama kendiniz için yoksunuz' haline dönüşürdü. Kendi farkındalığına yeterli düzeyde erişemeyen bir varlığın kendi varoluşunun kendisi için bir anlamı yoktur. Mesela bir robot. Kodlara göre işlem yapar mantıklı gibi tepkiler verir ama aslında sistem 'kendi kendinelik' durumundadır. Sistem kendi kendinelik durumundan çıkmadığı sürece yani herhangi bir kod olmadan kendini tanımlamaya yönelip 'ben robotum' diyemedigi sürece de durumu budur. Siz robota kod yazıp ben bir robotum dedirtebilirsiniz ama bu sadece bir taklit oyunu olur. Aslolan sistemin herhangi bir kod/ön kod taşımadan kendini fark edip 'ben bir robotum' diyebilmesidir. Bu olmadığı sürece gerçek bilinçten bahsedilemez.

Peki biz kodsak nasıl olurda kodsuz hareket edebiliriz. Burdan ötesine gitmiyorum ama sadece şunu söylemek gerekir ki biz bilinçlerimizle tam ve gerçek anlamda bir mucizeyiz. Bilincini yok sayan, onu basit bir yan ürün olarak görenler kendi bilinçsel varlıklarını ve gerçekliği kavrayışlarını inkar eden durumundadır. Gerçek başka gerçeği tanımlamak başka şeylerdir. Bütün paradokslar insanın bilinçli gözlemci olarak varlığı ve tanım yapabilmesi ile ortaya çıkar. Gerçeklik ne kadar tutarsız olursa olsun tutarsızlık ve bağdaşmazlık içinde olursa olsun kendi halinde olduğu sürece paradoks oluşturamaz. Çünkü böyle bir durumda paradoksu ortaya çıkaracak bir bilinçli tanımlama ve farkındalık yoktur. Kısacası paradoksları yaratan şey bilinçli (tanım yapabilen yani isimleri verip anlamları ve anlam ilişkilerini kullanabilen) varlıklarımızdır. Bilincin kendisi ve varlığı tüm paradoksların sebebi ve kaynağıdır. Gerçekte paradoks sizsiniz. Kendi bilinçli varlığınızın paradoks halinde bulunması paradoksların kaynağı ve nedenidir.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:06:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17872

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close