Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

GERÇEKLİK VE TANIMSALLIĞIN (DİLİN) İLİŞKİSİ

GERÇEKLİK VE TANIMSALLIĞIN (DİLİN) İLİŞKİSİ
2 dakika
27
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Her iki dil anlamsal ve tanımsal olarak birbirini temsil etmekte kullanılabildiğinden tanımlama yapmakta kullandığımız Dil matematiktir ve matematik de dildir. Peki bunun sonuçları ve içinde bulunduğumuz gerçeklikle ilişkisi nedir?

Gödel eksiklik teoremi ile dil (matematik/sayısal dil) ile tanımlanması mümkün olmayan gerçek ifadelerin (dilsel ifadelerin) olduğunu kanıtladı ve matematiğin surunda büyük bir 'delik' açtı.

BUNUN İÇİNDE OLDUĞUMUZ GERÇEKLİKLE İLGİLİ BİR SONRAKİ AŞAMASINI DAHA ‘ÖTE’SİNİ AÇIKLIYORUZ;

Tüm Reklamları Kapat

Gödel sayısal dil ile sözel dil ilişkiselliği arasında bir ‘delik’ açmış oldu. Ama bunun daha ötesi var ki o da gerçeklik ve sözel dilimiz (tanımlarımız) arasındaki ilişkideki ‘delik’.

Bunun bir sonraki aşaması yani gerçeğin dil (tanımlanma) ile olan ilişkisi ki bizim için durum şu; gerçeğin tanımlaması zorunlu değildir. Gerçek sadece vardır ve tanıma ihtiyaç duymak zorunda da değildir. Kaldı ki kullandığımız diller sınırlı tanımlayıcıdır. Bu nedenle dillerimiz ile türetilmiş önermeler, anlamsal ilişkiler ve anlamsal algoritmalar eksiktir ve sonunda mutlaka hata verir/verecektir.

Yani; bir şey öyleyse öyledir, dilin tanımına gerek duymayan değişmez gerçek veya gerçekler/gerçeklikler vardır ve bu gerçek veya gerçeklikleri dille tanımlamaya kalkıştığımızda ne kadar (en başta tanımsal/dilsel/ifadesel olmak üzere) çelişkili ve paradoksal durumlar/sonuçlar ortaya çıkarırsa çıkarsın bu gerçek veya gerçekler vardır.

İşte bütün bunlara göre şimdi de yeterince derin sorgulayanlar için matematik dili ile sözel dil arasında Gödelin açtığı surdaki deliği bir adım öteye taşınması gerektiğini belirtiyoruz ve diyoruz ki dilin tanımlayamayacağı gerçekler vardır, YANİ TANIMSIZLIK vardır ve tanımlanabilirlik gerçeklik ve gerçek açısından zorunlu bir unsur değildir.

Tüm Reklamları Kapat

HERKESİN ANLAYABİLECEĞİ GÜNDELİK HAYATTAN BASİT BİR ÖRNEKLEME;

Bir elmanın tadını/aromasını hiç bir şekilde tanımlayamazsınız ama o tad vardır ve siz de O tadı bilir, yaşar, deneyimler ve algılarsınız ama tanımlayamazsınız. Peki bu durumu ve sorgulamayı yeterince derinleştirenlerin karşılaşacağı asıl gerçek nedir mi? Gerçekte tanımladığımızı zannettiğimiz tüm bilinç deneyimlerimiz ve özellikleri (qualia) bu tanımlanamazlık durumundadır. Evet yanlış duymadınız siz (bilinç deneyimleriniz) tamamen aslında tanımsızlık durumun bizzat kendisisiniz ve bu tanımsızlığın içindesiniz.

SONUÇ OLARAK; Tanımlanabilirlik bir şeyin var olması için zorunlu değildir ve gerçeğin ifadesi bakımından tanımsallık eninde sonunda hata vereceğinden veya yetersiz kalacağından Paradoks veya çelişkiler (tutarlı tanımlara veya tanımlamalara aykırılıklar) de bir şeyin gerçek olmaması veya var olmaması için hiç bir şekilde neden ve gerekçe değildir, neden ve gerekçe olarak da (mantık kuralı olarak da) ileri sürülemez.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2024 22:16:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17543

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Korona
Küresel Isınma
Çocuklar İçin Bilim
Süt
Safsata
Yatay Gen Transferi
Hafıza
Orman
Dinozor
Böcekler
Maymun
Hastalık Kontrolü
Gıda
Stres
Anatomi
Elektrokimya
Psikiyatri
İntihar
Analiz
Sosyal Medya
Uzay Aracı
Asit
Olumsuz
Doğal Seçilim
Kedigiller
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close