Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı’da Kardeş Katli ve Fetret Devri: Bir Hanedan Krizi

4 dakika
12
Osmanlı’da Kardeş Katli ve Fetret Devri: Bir Hanedan Krizi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Ankara Savaş'ından Sonra Anadolu Haritası
Ankara Savaş'ından Sonra Anadolu Haritası

1. Osmanlı’da İlk Kardeş Katli: I. Murad Dönemi ve Şehzade Yakup Olayı

Osmanlı hanedanı, kurulduğu ilk dönemlerden itibaren tahtın selâmetle devamını temin etmek için sert önlemler almıştır. Bu bağlamda, hanedan içinde ortaya çıkan rekabetin önüne geçmek için uygulanan kardeş katli usulü, ilk kez I. Murad’ın vefatı sonrasında yaşanmıştır. 1389’da Kosova Savaşı’nda şehid düşen I. Murad’ın yerine oğlu Yıldırım Bayezid geçerken, kardeşi Şehzade Yakup’un boğdurulması kararlaştırıldı. Devlet erkânı, bu uygulamanın hem taht kavgalarını önleyeceğine hem de merkezi otoritenin zayıflamasını engelleyeceğine inanıyordu. Böylece Osmanlı’da kardeş katli hem bir devlet politikası hem de hanedan birliğini koruma yolu olarak kurumsallaştı (İnalcık, 2003; Uzunçarşılı, 2011).

2. Yıldırım Bayezid’in Saltanatı ve Ankara Savaşı’nın Tesiri

Tüm Reklamları Kapat

Yıldırım Bayezid, 1389’dan 1402 yılına kadar tahtta kalmış ve Anadolu’da pek çok beylik üzerine yürüyerek Osmanlı topraklarını genişletmiştir. Özellikle Balkanlar’da ve Anadolu’da etkin bir sultân olarak devletin sınırlarını güçlendirmiştir. Ancak 1402’de Timur ile yapılan Ankara Savaşı, Osmanlı tarihi için dönüm noktası olmuştur. Bayezid bu muharebede esir düşmüş, 1403 yılında esaret altında vefat etmiştir. Bu yenilgi, Osmanlı ordusunun ve devlet teşkilatının ciddi bir zaafa uğramasına neden olmuş, iç karışıklıkların fitilini ateşlemiştir. Sultanın esaret ve ölümünün ardından ortaya çıkan taht mücadelesi, Fetret Devri olarak adlandırılan karmaşık bir dönemi başlatmıştır (Finkel, 2007; Imber, 2002).

3. Fetret Devri: Hanedan İçinde Taht Mücadelesi ve Devletin Parçalanması

Yıldırım Bayezid’in vefatından sonra taht, oğulları arasında paylaşılmaya çalışılmış ancak bu durum büyük bir iç savaş ve fitneye sebep olmuştur. Süleyman, İsa, Musa ve Mehmed adlarındaki dört şehzade, Osmanlı tahtı için birbiriyle amansız mücadeleye girişmiştir. Bu mücadeleler devletin birliğini bozmuş, merkezi yönetim zayıflamış ve Osmanlı toprakları geçici olarak parçalanmıştır (Kafadar, 1995; İnalcık, 2003).

3.1. Şehzade Süleyman Çelebi’nin Rumeli Hakimiyeti

Tüm Reklamları Kapat

En büyük oğul olarak Süleyman Çelebi, Rumeli’de Edirne’yi merkez edinerek hâkimiyet kurdu. Bizans ile diplomatik ilişkiler tesis ederek bölgedeki durumu nispeten stabilize etmeye çalıştı. Süleyman, hanedan mücadelesinde üstünlük sağlamaya gayret ettiyse de diğer kardeşlerle devam eden çekişmeler, devletin istikrarını sağlamakta yetersiz kaldı (Uzunçarşılı, 2011).

3.2. Şehzade İsa Çelebi’nin Anadolu’daki Mücadeleleri

İsa Çelebi, Anadolu’da Bursa ve çevresinde etkinlik sağlamaya çalıştı. Ancak diğer kardeşleriyle olan çatışmalar, onun gücünü artırmasını engelledi. Anadolu’daki beylikler de bu dönemde bağımsızlıklarını ilan etmeye yöneldiği için İsa’nın durumu oldukça zorlaşmıştır (İnalcık, 2003).

3.3. Şehzade Musa Çelebi’nin Rumeli’deki Mücadelesi

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Musa Çelebi, Rumeli’ye geçerek Süleyman’a karşı mücadele verdi. Bu iç savaşlar, Osmanlı’nın Balkanlar’daki hakimiyetini zayıflattı. Sonunda Mehmed Çelebi ile karşı karşıya gelen Musa mağlup oldu ve öldürüldü (Finkel, 2007).

3.4. Şehzade Mehmed Çelebi’nin Tahta Çıkışı ve Fetret Devri’nin Sonu

Mehmed Çelebi, 1413 yılında diğer kardeşlerini saf dışı bırakarak Osmanlı tahtını ele geçirdi. Fetret Devri’ni sona erdiren Mehmed, merkezi otoriteyi tekrar tesis etti. İdari ve askeri reformlar yaparak devletin yeniden inşası için çalıştı. Onun döneminde Osmanlı, dağılmanın eşiğinden dönerek güçlü bir devlet olma yolunda ilerlemeye başladı (Imber, 2002; Kafadar, 1995).

4. Fetret Devri’nin Osmanlı Devletine Etkileri ve Kardeş Katlinin Meşrulaşması

Fetret Devri, Osmanlı devlet yapısında ciddi zafiyetlere yol açtı. Merkezi yönetim zaafa uğradı, askerî teşkilat çöktü, mali kaynaklar azaldı ve devletin birliği büyük ölçüde tehlikeye girdi. Ancak bu kriz aynı zamanda hanedan içi ihtilafların devlet için ne kadar tehlikeli olduğunu göstermiştir. Kardeş katli, bu ihtilafların önüne geçmek için gerekli ve meşru bir yöntem olarak benimsenmiştir. Bu politika, Osmanlı’nın “devlet-i ebed müddet” anlayışı doğrultusunda hanedanın ve devletin devamlılığını sağlamak için kullanılmıştır (İnalcık, 2003; Uzunçarşılı, 2011).

5. Sonuç: Osmanlı’da Kardeş Katlinin Devlet Politikası Haline Gelmesi

Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı hanedanında yaşanan iç mücadeleler ve Fetret Devri süreci, kardeş katlinin aslında devletin bekası için kaçınılmaz bir tedbir haline geldiğini göstermiştir. Bu dönem, Osmanlı tarihinde hanedan mensupları arasındaki iktidar mücadelesinin devlet yapısını ne denli sarsabileceğini açıkça ortaya koymuştur. Ancak bu krizler aynı zamanda Osmanlı’nın siyasî geleneğinde yeni bir sistemin tesisine zemin hazırlamıştır. Kardeş katlinin meşrulaştırılması, yalnızca hanedanın huzurunu sağlamakla kalmamış, aynı zamanda devletin devamlılığı için güvenlik mekanizması olarak işlev görmüştür. Böylece Osmanlı, diğer çağdaş devletlerden farklı olarak, hanedan içi çatışmaları önleyecek sert ama etkili bir yol benimsemiştir.

Bu politika, “devlet-i ebed müddet” yani ebediyen devam edecek devlet anlayışının somut bir yansımasıdır. Fetret Devri’nden sonra özellikle II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmet)'in şu şekilde formüle ettiği “Ve her kimesneye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizâm-ı âlem içün katl itmek münâsibdir. Ekser ulemâ dahi tecviz etmişlerdir. Anınla âmil olalar” kardeş katli, daha sistematik ve kurumsal bir hale gelmiş, Osmanlı tahtının istikrarı sağlanmıştır. Elbette bu uygulama insanlık ve ahlak açısından tartışmalı olsa da, Osmanlı’nın uzun ömürlü imparatorluk olmasında önemli bir unsur olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak, kardeş katli Osmanlı hanedanının siyaset sahnesinde hem bir kriz hem de çözüm aracı olarak yer almıştır.

Kaynakça

  • Finkel, C. Osmanlı Rüyası. İstanbul: Timaş Yayınları, 2007
  • İnalcık, H. Osmanlı İmparatorluğu: Klasik Çağ (1300–1600). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2003
  • Imber, C. The Ottoman Empire, 1300–1650. New York: Palgrave Macmillan, 2002
  • Kafadar, C. Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State. Berkeley: University of California Press, 1995
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Korkutucu! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/05/2025 06:25:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20706

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close