Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nükleer ve Nükleer Üzerine: Gerçekten Şeytani Bir Enerji Mi?

3 dakika
41
Nükleer ve Nükleer Üzerine: Gerçekten Şeytani Bir Enerji Mi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle, "Nükleer" veya "Radyasyon" tarzı kelimeleri duyunca insanların neden telaş içine girdiğini anlamamız lazım. Bunun en güzel örneği, yakın bir tarihte yaşanmış ve en popüler felaketlerden olan "Çernobil Nükleer Felaketi"

Çernobil'in simgesel yapılarından olan dönme dolap ve parkın son hali.  Dipnot: Gerçek görüntüler değildir, kaliteli olabilmesi adına Call Of Duty 4: Modern Warfare adlı oyundan alınmıştır.
Çernobil'in simgesel yapılarından olan dönme dolap ve parkın son hali.
Dipnot: Gerçek görüntüler değildir, kaliteli olabilmesi adına Call Of Duty 4: Modern Warfare adlı oyundan alınmıştır.

Çernobil'de, Tam Olarak Ne Yaşandı?

  • Çernobil'de yapılması planlanmış bir test, akşam vardiyasında yapılmaya çalışılır. Bu test genel olarak sistemin ve reaktörün düşük enerjilerde nasıl tepki verebileceğini görmek adına yapılmıştır.
  • Ancak normalde testin öğle vardiyasında yapılması lazımken Ünite 1'in rutin bakımından sonra bir arıza sebebiyle iki türbinden birini söktüklerinde güç 800 MW'a çıkmış, ardından reaktörü kararlı tutabilmek adına 500 MW'a düşürülmüştür. Bunun sonucunda test, akşam vardiyasına kalmıştır.[1]
  • Testten daha haberi bile neredeyse olmayan ekip, böyle büyük ve kritik bir testi bir anda devralınca da kumanda odasından biri "yanlışlıkla" tek türbinin de bağlantısını kesince acil durum devreye girmiş ve bilgisayar tarafından reaktör kapatılmıştır. Bunun sonucunda A. Dyatlov (Çernobil RBMK-1000 Reaktöründe Başmühendis Yardımcısı) tam güçle reaktörü çalıştırmak üzere bir girişimde bulunmuştur. Bu durumda ya reaktör tam güç ile çalışacak ya da kapanmasına göz yumulacaktı ki daha üst merciler tarafından testin yapılmadığı hatta reaktörün durduğu haberi gelince çalışanların işten çıkarılması muhtemeldi. Bunun sonucunda reaktör içinde "Xenon-133" zehirlenmesi başlamış ve reaktörde güç azalması başlamıştır.[2] Bir stajyer daha sonra şöyle diyecektir:
Kapanmadan sonra hiçbir çubuğu kaldırmadan reaktiviteyi değiştirecek bir eylemde bulunulmaksızın reaktör aniden ivme süresini azalttı. Yani yanlışlıkla hızlanmaya başladı. Diğer bir deyişle, patlamaya çalıştı. Reaktör hızlanması, acil durum koruma sistemi tarafından iki kez durduruldu. - Viktor M. Dmitriev
  • Ancak işin dehşet verici tarafı, aslında iki defa uyarı vermemesiydi. İki uyarının da, tek bir olaya uyarı vermesi, yani reaktörün gücünün aşırı güçlü olmasından dolayı uyarı vermesiydi.[1]
  • Bundan sonra olanları zaten hepiniz biliyorsunuz. Hem RBMK-1000 reaktörlerinin yapımında olan kritik bir hatadan ötürü, hem de KGB veya SSCB'de yetkili olan mercilerin denetimleri tam yapmamasından ötürü reaktör patladı. İşin KGB tarafını ve dosya tarafını merak edenler için, şu KGB dosyasına[3] göz atabilirsiniz. Valeri Legasov, ardından Çernobil için şöyle diyecekti:
Çok yüksekte seyreden bir uçağın personelini tasavvur edin. Uçuş sırasında uçağı test etmeye başlıyor, uçağın kapılarını açıyor, bazı sistemleri kapatıyorlar... Bulgular, böyle bir durumun bile tasarımcılar tarafından öngörülmesi gerektiğini gösteriyor. -Valeri Legasov, SSCB Heyet Başkanı

Peki, Nükleer Gerçekten Bu Kadar Dehşet Verici mi?

  • Bu kadar şeye yer verdikten sonra belki içiniz nükleer konusu için karamsar olabilir, ancak nükleer, mükemmel bir enerji!
  • Çernobil, Fukuşima gibi olaylar da dahil olarak Terawatt (TW) başına ölüm miktarları şu şekilde:
  1. Kömür: TW/h başına 170 ölüm!
  2. Petrol: TW/h başına 36 ölüm.
  3. Biyolojik Yakıt: TW/h başına 24 ölüm.
  4. Hidroelektrik Santralleri: TW/h başına 0,15 ölüm. (Banqiao Felaketi ile 1,4)
  5. Nükleer: TW/h başına 0,09 ölüm! (Çernobil ve Fukuşima dâhil.)[1]
  • 2100 yılı için tahmin edilen toplam elektrik üretiminin %46'sını nükleer enerji karşılıyor![4]
Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
  • Üstüne üstlük, Çernobil gibi patlamalar "hiçbir nükleer reaktörün kapatılmasına sebep olmadı!" Çünkü Nükleer, geleceğimizin enerjisi. Buna en güzel örnek olarak enerjisinin %70'ini nükleerden alan Fransa, Avrupa: Enerjide İthalata Bağımlılık'ta AB ortalamasının altında kalarak 22. sırada. Avrupa'daki nükleer konusunda en gelişmiş ülkelerden olan Estonya ise %4 ile sonuncu! Bizim ülkemiz, Türkiye ise bu listede AB ortalamasından yüksekte kalarak %77 ile 5. ülkeyiz![5]
  • Genel bir özet olarak, eğer ki enerjide istikbâli düşünüyorsak günümüzün şartlarıyla nükleer zorunlu denilebilecek kadar önem arz ediyor. Doğru ve ülkemizde bilgili kişiler tarafından yapılırsa Türkiye, enerjide ithalata bağımlılıktan yavaş yavaş ayrılacaktır.
Okundu Olarak İşaretle
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b Andrew Leatherbarrow. Çernobil. ISBN: 978-605-7611-18-5. Yayınevi: Indigo.
  • ^ Güneç Kıyak. Chernobyl: "Biz Her Şeyi Doğru Yaptık!". Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2024. Alındığı Yer: T24 | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Volodymyr Tykhyy. (Resmi Belge). From Archives Of Vuchk-Gpu-Nkvd-Kgb Chernobyl Tragedy In Documents And Materials. Not: Aşağılara doğru bizzat KGB'nin Ukrayna SSR'ının danışmanından gelen mektuplar mevcut..
  • Metin Yıldırım ve İbrahim Örnek, et al. (2007). Enerjide Son Seçim: Nükleer Enerji. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
  • Anonim, et al. Türkiye, 39 Avrupa Ülkesi Içinde Enerjide Ithalata En Fazla Bağımlı Beşinci Ülke. Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Euronews | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 09:40:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18009

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close