Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nötrino etkileşim oranları benzeri görülmemiş enerjilerde ölçüldü

Çeviri

3 dakika
85
Nötrino etkileşim oranları benzeri görülmemiş enerjilerde ölçüldü
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bern Üniversitesi tarafından hazırlanmıştır.

Bern Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Laboratuvarı'ndan araştırmacıların da yer aldığı bir ekip, CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nı (LHC) kullanarak benzeri görülmemiş enerjilerdeki nötrinoların etkileşim oranlarını başarıyla ölçtü. Çalışma Physical Review Letters dergisinde yayımlandı .

Bu anlaşılması zor temel parçacıkların daha iyi anlaşılması, evrende neden antimaddeden daha fazla madde olduğu sorusunun yanıtlanmasına yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin erken evresinde önemli bir rol oynayan temel parçacıklardır. Parçacıkların kütleyi nasıl edindiği ve neden antimaddeden daha fazla madde olduğu gibi doğanın temel yasaları hakkında daha fazla şey öğrenmek için anahtardırlar.

Evrendeki en bol parçacıklar arasında olmalarına rağmen, maddeden neredeyse hiç etkileşime girmeden geçtikleri için tespit edilmeleri çok zordur. Bu nedenle sıklıkla "hayalet parçacıklar" olarak adlandırılırlar.

Nötrinolar onlarca yıldır biliniyordu ve parçacık fiziğinin standart modelini oluşturmak için çok önemliydi. Yine de, fizikçiler tarafından şimdiye kadar incelenen nötrinoların çoğu, özel olarak inşa edilmiş tesislerde üretilen düşük enerjili nötrinolardı.

Bern Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Laboratuvarı'ndan (LHEP) araştırmacıların da yer aldığı FASER Uluslararası İşbirliği, elektron nötrinoları ve müon nötrinolarının (nötrinoların iki alt türü) bugüne kadarki en yüksek enerjideki (1 teraelektronvolt veya TeV) atom çekirdekleriyle etkileşim hızlarını başarıyla ölçtü.

Tüm Reklamları Kapat

Ölçüm, CERN'deki (Cenevre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (LHC) parçacık çarpışmaları tarafından üretilen nötrinoları ölçen FASER deneyinin FASERν dedektörü kullanılarak yapıldı. Özellikle, bu, bir LHC deneyinde elektron nötrinolarının ilk gözlemlenmesidir.

Bern Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Laboratuvarı'ndaki (LHEP) FASER grubunun başkanı ve parçacık fiziği uzmanı Akitaka Ariga, "Bu araştırma sonucu büyük önem taşıyor çünkü nötrinoların bu kadar yüksek enerjilerde incelenmesi, doğanın temel yasaları hakkında daha derin bilgiler edinme, nadir süreçleri inceleme ve muhtemelen yeni fiziksel fenomenler keşfetme olanağı sunuyor" diyor.

Son teknoloji ileri algılama teknolojisi FASERnu nötrino dedektörü, LHC'deki proton-proton çarpışmaları sonucu oluşan yüksek enerjili nötrinoları gözlemler . Çarpışma noktasından 480 metre uzaklıkta, yeraltına yerleştirilir ve nanometre hassasiyetinde parçacık izlerini tespit edebilen tungsten plakaların (yoğunluğu altına benzer) ve emülsiyon filmlerinin dönüşümlü katmanlarından oluşur.

Son teknolojiye sahip bu 1,1 metrik tonluk dedektör 2022'den beri faaliyette. FASERnu projesine liderlik eden Ariga, "Bu çalışmada, 2022'de FASERν dedektörü tarafından elde edilen verilerin bir kısmını analiz ettik, bu da şu ana kadar toplanan toplam verinin %2'sine denk geliyor, yani daha gidecek çok yolumuz var" diye açıklıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yüksek enerjili nötrinolar yeni fiziğin anahtarı mı?

FASER deneyinde, tespit edilen nötrino sayısı önümüzdeki birkaç yıl içinde yüz kat artırılacak ve bu da üç nötrino alt türü arasındaki farklar ve olası bilinmeyen kuvvetler hakkındaki soruları ele alacak. Üçüncü alt tür olan tau nötrinonun düşük enerjilerde üretilmesi ve tespit edilmesi zordur.

"FASER deneyinin yüksek enerjisi, tau nötrinolarını daha verimli bir şekilde üretmeyi ve incelemeyi mümkün kılıyor. Bu nötrinolar hakkında çok az şey biliniyor ve yeni fiziksel içgörüler sağlayabilirler," diyor Ariga. FASER deneyi 2025'in sonuna kadar veri toplamaya devam edecek.

FASERν2 takip deneyi gibi gelecekteki deneylerin, bu araştırmaları önemli ölçüde genişletmek için 10.000 kat daha büyük miktarda veri toplaması bekleniyor. "Evren neden çoğunlukla maddeden ve çok az anti maddeden oluşuyor?" veya "Karanlık madde nedir?" gibi soruları cevaplayabilmek için daha önce bilinmeyen kuvvetlerin veya yeni parçacıkların keşfi şarttır.

Ariga, "Belki de yüksek enerjili nötrinolarla 'keşfedilmemiş fizik' bulacağız" diyor.

Kaynakça:

Tüm Reklamları Kapat

[1] University of Bern | Phys.org | Neutrino interaction rates measured at unprecedented energies

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Bern Üniversitesi. Neutrino Interaction Rates Measured At Unprecedented Energies. Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Phys Org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 11:59:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18126

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close