Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NANY Çoklu Evren Modeli

Veya Türkçe "Artık Yok, Henüz Yok" (AYHY)

5 dakika
15
NANY Çoklu Evren Modeli
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazı gerçek bir bilimsel teori hakkında değildir, Evrim Ağacı YouTube kanalında yayınlanan çoklu evren teorisiyle ilgili videoyu izlerken aklıma gelen ve videonun birçok farklı yerinden bir şeyler içeren, daha ziyade bilim kurgusal bir modeldir. Bilim kurgusal olmasının sebebi arkasında gerçek bir matematik olmaması, sadece aklıma gelen bir şey, daha sağlam bir şekilde bir benzeri bilim insanlarının hali hazırda radarında olabilir.

Yazı boyunca kullandığım bazı terimler var, bunlar bazen uydurma bazen de yanlış kullanımlar olabilir. Benim ne anlamda kullandığımı bilmeniz faydalı olacaktır:

Temel Parçacık: Daha küçüğü olmayan, başka hiçbir şeyden oluşmayan parçacık. Günümüzde bu atomaltı parçacıklar gibi görünüyor, sicim ve membran teorileri daha da küçük parçacıklar öneriyor.

Tekillik: Evrenimizi en başta oluşturan "şey". Büyük patlama/enflasyon dediğimiz evrenimizin bir anda çok hızlı genişlemesiydi, "tekillik" diyerek kastettiğim şey o genişleyenin ne olduğu. NANY modeline göre temel parçacıklar.

Tüm Reklamları Kapat

Patlama: Büyük patlama, evren doğumu. Tekilliğin genişleyerek bir evrene dönüşmesi.

Alt paralel evren/üst paralel evren: Biz başka bir evrendeki toz zerreleriysek, o evren bizim üst paralel evrenimiz demektir. Eğer bizim temel parçacıklarımız aslında başka evrenlerse, onlar da bizim alt paralel evrenimiz.

Yumurta: Henüz patlamaya uğramamış temel parçacıklar alt evrene geçtiğinde bir yumurta oluyor. Yazıda daha iyi anlayacaksınız.

Söylemek istediğim son şey de yazı boyunca evren ölümlerinden ve ölü evrenlerden bahsederken evrenin ısı ölümü teorisinin gerçekleşeceğini kabul ettim. Sadece bir yerde evrenimizi öldürecek şeyin bu evren içinde yaşanacak başka bir büyük patlama olabileceğini söyledim.

Tüm Reklamları Kapat

--

NANY (Not Anymore Not Yet) çoklu evren modeli, adını matruşka modelle ilgili "bir üst paralel evren ve bir alt paralel evren var mı?" sorusuna verilen teorik cevaptan alıyor.

Model, büyük patlamanın başındaki "tekillik"in ne olduğu sorununa bir cevap oluyor gibi görünse de ne yazık ki sadece soruyu öteliyor ve bu yüzden bilim kurgudan öteye gidemiyor.

Temelinde model şöyle: Bizim evrenimiz başka bir evrenin atomaltı parçacığı mı? Artık değil. Peki bizim evrenimizin atomaltı parçacıklarında başka evrenler mi var? Henüz değil.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Çünkü evrenimizin en temel parçacıkları patlamayı bekleyen tekillikler bu modele göre. Evrenin ısı ölümü teorisine göre evren genişledikçe enerji ve madde eşit bir şekilde dağılacak, yani önce galaksi kümelerini bir arada tutan bağlar kopacak, sonra galaksileri, sonra molekülleri, atomları ve bu modele göre en sonunda atomaltı parçacıkları.

Her yerinden çekiştirilmiş evrenimizin en temel parçacıkları bile tutunamayıp patladığında, "alt paralel evren" diyebileceğimiz bir evrenin büyük patlaması olacak o. Bu yüzden bizim evrenimiz ölene kadar alt paralel evrenler gerçek değil, not yet.

Bu yüzden biz başka bir evrenin temel parçacıklarında da değiliz, not anymore çünkü üst paralel evrenimiz öldü.

Bu teoriye göre üst evrenimizde başlangıçta ne kadar temel parçacık varsa, bizim de o kadar "kardeş paralel evren"imiz var, gerçi biz de dahiliz o sayıya. Bu varsayım bütün parçacıkların aynı anda patladığı varsayıma dayanıyor. Bu, evren o noktaya gelene kadar bütün maddenin eşit bir şekilde yayıldığını hesaba katarsak o kadar olağan dışı görünmüyor ama tabi ki böyle olmak zorunda da değil, özellikle o büyük patlamaya sebebiyet verecek koşullar çok hassassa.

Eğer hepsi aynı anda gerçekleşmişse fizik kuralları tüm kardeş paralel evrenlerde aynı olabilir ama kendi üst paralel evrenlerinden farklı olabilir. Veya ne kadar içeride ve ne kadar dışarıda olduğuna göre farklılık göstermiş de olabilir. Hatta aynı anda oluşan ve bir anda genişleyen evrenler iç içe de geçiyor olabilir.

Hepsi farklı zamanlarda gerçekleşmişse temel parçacık sayısı kadar evren yoktur belki, belki sadece bir patlama bile kendi genişlemesinin yarattığı basınçla evrenin genişleme kuvvetinin yarattığı gerdirme kuvvetine karşı çıkıp diğer patlamaları önlemiş olabilir. Muhtemelen böyle bir durumda birkaç evren oluşur. Bu da bizim evrenimizin sınırlarının dışında ölü bir evren olduğu anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Veya bir temel parçacık patlayıp da aniden genişlerken başka temel parçacıkları da içine dahil ederse, bunlar o evren içinde sonraki evren ölümünü bekleyen yumurtalar olabilir, belki de o yumurtalar evrenin kendi temel parçacıklarından önce patlar, böylece her evrenin temel parçacıkları kendi evreninin ölümünde değil, alt paralel evrenin ölümünde patlıyor demektir. Hatta bir evren içinde birden fazla yumurta varsa, bunlardan bazıları alt-alt paralel evrenlere hatta belki daha da ötesine taşınabilir. Burada yumurtaların, temel parçacıklardan daha kolay patladığını varsayıyorum ama bu böyle olmak zorunda değil tabi ki.

Bu model bizim evrenimizi oluşturan madde ve enerjinin, bizden önce kaç üst paralel evren varsa hepsinde en başından beri var olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden aslında bu döngünün bir başı ve bir sonu olmalı. Dediğim gibi tam da bu yüzden NANY Çoklu Evren Modeli soruyu sadece öteliyor, eğer soru evrenin nasıl oluştuğu ise.

Başka bir fikir: belki bu temel parçacıkların patlamasına sebebiyet verecek koşullar farklı sebeplerden veya tamamen şans eseri oluşuyor da olabilir. Bu yüzden evrenin ölümü alt paralel evrenlerin oluşmasını sağlamıyordur, o evrenin oluşması üst evrenin ölümüne sebebiyet veriyordur.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir evren içinde yaşanan bu büyük patlamalar insana pek çok şey düşündürüyor. Mesela bizim evrenimiz öldüğünde oluşacak alt evrenler ışık hızından daha hızlı genişleyemeyecek mi? Peki bu o evrenin içinde yaşayan insanları ne kadar etkileyecek? Belki bizim evrenimizin genişleme hızı bizim üst evrenimizin hız sınırları içindeydi.

Veya farklı evrenlerin farklı fizik kurallarının olabilmesinin sebebi ne? Bir evrendeki sabitler neden o şekildedir? Biz fizikte neyi önden kabul ediyoruz neden ve nasıl o şekilde olduğunu bilmeden?

Demek istediğim, evrenimiz öldüğünde neden aynı kuralları korumak zorunda olsun? Büyük soğuma yoluyla ölmüş iki evreni birbirinden ayıran ne ki ikisinde ışık hızı farklı olsun mesela? Belki ölü evrenler aynı özellikleri paylaşıyor, belki bu yüzden oluşacak yeni evrenlerin büyüme hızını etkilemiyor bu. Özellikle hepsi aynı anda patlıyorsa, artık eski evrene dair hiçbir şey kalmamış demektir. En temel parçacığı her ne ise evrenimizin, hepsi aynı anda patladığında bu patlamalar gerçekten hala bizim evrenimizde mi yaşanıyordur?

Görebileceğiniz gibi NANY insana düşünecek çok fazla şey sunuyor. Kurgusal bir konsept olarak üzerine düşünmesi epey keyifli. Umarım siz de bunu okumaktan keyif almışsınızdır :)

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 16:38:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19157

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close