Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nanoteknolojide Biyomimikri

Biyomimikri Nedir?

Nanoteknolojide Biyomimikri
2 dakika
39
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Milyarlarca yıllık evrim boyunca doğaya, araştırmacıların ve mühendislerin mevcut teknolojilerin yeteneklerini geliştirecek yeni teknolojiler icat etmelerine yardımcı olan benzersiz ama zarif tasarımlar ve yapılar sağlanmıştır. Amerikalı biyofizikçi O. H. Schmitt tarafından 1950'lerde türetilen 'biyomimetik' veya 'biyomimikri' terimi, Yunanca kelimelerden türetilen iki kelimeden oluşmaktadır: 'bios' (yaşam anlamına gelir) ve 'mimesis' (taklit) anlamına gelmektedir.[1], [2] Biyomimikri, istenen işlevlere sahip yeni cihazlar geliştirmek amacıyla doğal yapıların, tasarımların ve unsurların taklit edilmesidir.[2]

Doğayı Taklit Eden Nanoteknolojik Yapılar Nelerdir?

  • Köpekbalığı Derisi: İri segmentleri olan köpekbalığı derisinin bakteriyi yüzeyinde barındırmayan özelliğinin ortaya çıkmasından sonra, bu deriyi taklit eden kumaşlar tasarlanmıştır. Bu kumaşların özellikle hastanelerdeki kapı kolu gibi yüzeylere kaplanarak bakteri yayılımının engellenmesi amaçlanmaktadır.
  • Nilüfer Çiçeği ve Süper Hidrofobik Yüzeyi: 1990’lı yılların başında Almanya’nın Bonn Üniversitesi’nden Wilhelm Barthlott, nilüfer yapraklarının mikroskobik yapısını keşfetmiştir. Bonn bitki yapraklarının yüzeyinin özel bir yapıya sahip olduğunu bulmuştur. Bu yapraklar 5-10 mikrometre yükseklikte ufak tümseklere sahiptir ve bu tümseklerin yüzeyi balmumu ile kaplıdır. Bu özel yapı nedeniyle su damlacıkları yaprak yüzeyinde duramamaktadır.[3] Çiçek yapraklarının bu özelliğinden yararlanılarak su tutmayan ve kirlenmeyen kumaşlar, kendi kendini temizleyen duvar boyaları gelişitirilmiştir.
  • Gecko Kertenkeleleri ve Yapışkan Ayakları: Gecko kertenkelelerin ayakları seta adı verilen segmentlerden oluşmakradır. Bu setaların her biri 1mm uzunluğunda ve 5 µm çapındadır. Setalar da daha ince tüycüklerle kaplıdır. Mikroskop altında bakıldığında bu tüycüklerin insan saç telinden 10 kat daha ince olduğu ve uçlara doğru inceldiği görülmüştür. İşte bu incelme nedeniyle yüzeyle arasında moleküler çekim kuvveti (Van Der Waals çekim kuvveti) meydana gelmektedir. Bu yapıyı taklit eden nanoteknolojik ürünler ise tırmanma ayakkabıları ve eldivenleridir. Cam yüzeyde bile tutunabilen bu ürünler sayesinde acil durumlarda (yangın, deprem) hızlı kurtulma mümkün olabilecektir.
  • Böbrek Filtrasyon Sistemi: Vücudumuzun filtreleme sistemi, örneğin böbreğin glomerulusu, çok ölçekli, hiyerarşik yapıların güzel bir örneğidir. Böbreklerdeki glomerüler kılcal duvar, albümin ve daha büyük moleküllerin filtrelenmesini önlemekte, suyun ve küçük plazma çözüntülerinin ise idrar boşluğuna geçmesine izin vermektedir. Glomüler kılcal sistemin filtreleme özelliğinden yararlanılarak oluşturulan ürünler ise; protein ayırma ve saflaştırma, biyomolekül tespiti, DNA ekstraksiyonu ve bakteri ve virüs filtrelemesi aparatlarıdır.[2]
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 19:11:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16073

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close