Hepatit A

- Blog Yazısı
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
Hepatit A virüsü (HAV), Picornaviridae virüs ailesi içerisinde yer alan zarfsız ve tek sarmallı RNA visüsleridir. Picorna virüsler nezle, ateşli hastalıklar, deri döküntüleri, solunum yolu hastalıkları, konjuktivit, miyokardit ve felç gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu aile içerisindeki insan patojenleri; Rhinovirus (İnsan Rinovirüsleri) ve Enterovirüs (Poliovirüs, Coxsackievirüsler, Echovirüsler ve İnsan Enterovirüsleri) cinsindeki türleri içermektedir. Hepatit A virüsü (HAV) ise yukarda bahsedilen cinsler ile temel bazı özellikleri paylaşsa da, Hepatovirus adında farklı bir cins oluşturularak bu cins içerisinde sınıflandırılmıştır [1][2][3][4] .
Hepatit A Virüsünün Özellikleri
HAV ilk olarak; 1973 yılında Feinstone tarafından enfekte kişilerin dışkılarından elektron mikroskopu ile gösterilmiştir. 1975 yılına gelindiğinde ise virüsün tüm özellikleri Provost isimli bir araştırmacı tarafından belirlenmiştir. Provost’a göre Hepatit A virüsleri:
1) Picorna virüs ailesi, Hepatovirüs cinsi içerisinde yer alan zarfsız, ikozohedral simetrili RNA virüsleridir.
2) Bu virüsün en önemli rezervuarı insandır. Şempanze ve gorillerde de enfeksiyon yapabilir.
3) Bu virüsler mide asiti ve pH’ ına dayanıklı virüslerdir.
4) Hücre kültüründe zor üremektedir.
5) Bu virüs işi ve kimyasallara karşı dirençli bir virüstür.
6) Bu virüs hepositlerin sitoplazmasında replike olup, sarılık ve hepatit hastalığının etkenidir.
Bulaşma Yolu
Bu virüs, HAV ile enfekte kişilerin dışkılarıyla temas yoluyla bulaşabilir (diğer insanlara geçebilir). Ayrıca bulaşma, dışkıya doğrudan temasla veya dışkı maddesiyle kontamine olmuş yiyecek veya suyun tüketilmesiyle de gerçekleşebilir [1] . Virüs ayrıca, transplantasyon, cinsel temas, kan transfüzyonu gibi yollarla da bulaşabilmektedir[2] .
Bağışık olmayan bir kişi HAV' ü aldıktan sonra, virüs enterohepatik dolaşım yoluyla alınır ve replike olduğu karaciğere girer. Bir hücre hattında HAV için bir hücresel reseptör olarak yeni bir glikoprotein tanımlanmış olmasına rağmen, spesifik reseptörlerin dahil olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır.
Karaciğer, virüs için tek hedef organıdır ve HAV genomik replikasyonu, RNA'ya bağımlı bir RNA polimerazı içeren bir mekanizma ile yalnızca enfekte hepatositin sitoplazmasında meydana gelmektedir. Virionlar semptomlar başlamadan önce dışkıda ve kanda tespit edilebilmektedir. Birkaç gün sonra ise serum transaminazları yükselmektedir [2][5]. HAV karaciğerden safra kesesi yoluyla bağırsağa taşınır; safra ve bağırsak proteolitik enzimleri tarafından inaktivasyona karşı direnci, dışkı ile atılmasına izin vermekte ve fekal-oral geçişi kolaylaştırmaktadır [2][6] .
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Belirti ve Semptomlar
Hepatit A enfeksiyonunun yaygın semptomları arasında:
- ateş,
- yorgunluk,
- karın ağrısı,
- mide bulantısı,
- kusma ve
- cilt ve gözlerde sarılık yer almaktadır [5] .
Semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan 2 ila 6 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber bazı bireyler ya hafif semptomlar gösterebilirler veya hiç semptom göstermezler [5] .
Tedavi ve Korunma Yöntemleri
Etkili temizlik ve kişisel hijyen uygulamaları ana önleme stratejisi olarak aşı bulunduktan sonra da güncelliğini korumaktadır[6] .
Temizlik ve sanitasyon uygulamaları yanında aşı ve immün globülin de Hepatit A’ dan korunmak için uygulanan korunma yöntemlerindendir [7] .
1990'ların ortalarında iki formalinle inaktive edilmiş hepatit A virüsü aşısı, iki yaş ve üzerindeki kişilerde hastalığın önlenmesinde kullanılmak üzere Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ruhsatlandırılmıştır. Her iki aşı da oldukça immünojeniktir; nötralize edici antikorlar, ilk dozdan bir ay sonra aşılananların yüzde 94'ünden fazlasında bulunmaktadır ve aşılanan tüm bireyler ikinci dozdan sonra tamamen bağışıklanmaktadırlar [4][8] . Diğer taraftan Hepatit A aşısının, anneden pasif olarak antikor alan çocukların aşıya verdiği yanıtın azalacağı endişesi nedeniyle, iki yaşından küçük çocuklarda kullanılması onaylanmamıştır [9] .
İmmün globülin ise insan plazmasından türetilen konsantre antikorların bir preparasyonudur. İlk kez 1945 yılında Stokes ve Neefe tarafından, bir yaz kampında hepatit A'ya maruz kalmış çocuklar arasında hastalığa karşı koruma sağladığının gösterilmesiyle bulunmuştur [8] . O zamandan beri, immün globülin, temas sonrası profilaksi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Maruziyetten sonraki ilk iki hafta içinde intramusküler olarak vücut ağırlığının kilogramı başına 0.02 ml'lik bir dozun uygulanmasnını, kişilerin yüzde 85'inden fazlasında hastalığı önlediği bildirilmiştir[10] .
Kuluçka döneminden daha sonra uygulanan profilaktik tedavinin ise hastalığı tamamen önleyememekle beraber, semptomların şiddetinde ve hastalık süresinde azalma sağladığı belirtilmiştir.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı
Hepatit A, sosyoekonomik açıdan gelişememiş ülkelerde daha sık görülmekle beraber, bütün dünyada yaygın olarak görülmektedir. Ülkemiz ise bu hastalık açısından orta düzey yaygınlık görülen ülkeler arasındadır [11]
Sonuç
HAV, düşük gelirli ülkelerde en yüksek oranlarla küresel bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Enfeksiyonlar tipik olarak kontamine yiyecek veya su ile bağlantılıdır.Akut hepatit A enfeksiyonu için ilaç tedavisi yoktur. Bununla beraber HAV dan korunmada etkin yöntemler mevcuttur. HAV’dan korunmak için en etkili yöntem sanitasyon ve hijyen kurallarına uymaktır. Ayrıca aşılama en etkili korunma şeklidir ve temas sonrası profilakside de uygulanmaktadır.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- N. M. Kemmer, et al. (2000). Hepatitis A. Infectious Disease Clinics of North America, sf: 605-615. doi: 10.1016/S0891-5520(05)70123-9. | Arşiv Bağlantısı
- R. S. Koff. (2016). Profiles: Raymond S. Koff, Md. Digestive Diseases and Sciences, sf: 3387-3390. doi: 10.1007/s10620-016-4293-0. | Arşiv Bağlantısı
- JA. CUTHBERT, et al. (2022). Hepatitis A: Old And New. asm. doi: 10.1128/cmr.14.1.38-58.2001. | Arşiv Bağlantısı
- R. Clemens, et al. (1995). Clinical Experience With An Inactivated Hepatitis A Vaccine. The Journal of Infectious Diseases, sf: S44-S49. doi: 10.1093/infdis/171.Supplement_1.S44. | Arşiv Bağlantısı
- A. Abutaleb, et al. (2020). Hepatitis A: Epidemiology, Natural History, Unusual Clinical Manifestations, And Prevention. Gastroenterology Clinics of North America, sf: 191-199. doi: 10.1016/j.gtc.2020.01.002. | Arşiv Bağlantısı
- cdc. Widespread Outbreaks Of Hepatitis A Across The U.s. | Cdc. (5 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 20 Aralık 2022. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
- WHO. Hepatitis A. Alındığı Tarih: 21 Aralık 2022. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
- F.KOFFLER. Jstor: Access Check. Alındığı Tarih: 21 Aralık 2022. Alındığı Yer: jstor | Arşiv Bağlantısı
- LWW. (2022). Hepatitis A Vaccination Of Infants: Effect Of Maternal... : The Pediatric Infectious Disease Journal. The Pediatric Infectious Disease Journal. doi: 10.1097/01.inf.0000059446.52063.b9. | Arşiv Bağlantısı
- J. D. Kark. (1982). Pre-Exposure Prophylaxis With Immune Serum Globulin For Prevention Of Viral Hepatitis In Army Recruits.. Journal of Epidemiology & Community Health, sf: 176-182. doi: 10.1136/jech.36.3.176. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Anonim, et al. Hepatit A Hastalığı. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2023. Alındığı Yer: T.C. Sağlık Bakanlığı doi: 10.yok. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 14:01:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13661
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.