Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Myostatin Nedir?

1 dakika
717
Myostatin Nedir? Semantic Scholar
  • Blog Yazısı
Myostatin üretimi açısından mutasyona uğramış bir dana
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Myostatin, canlılarda kasların gelişmesine engel olan, kas büyümesini inhibe eden bir protein çeşididir. Üretiminden vücuttaki myostatin geni sorumludur. Bu proteinin vücuttaki üretiminin durması halinde, canlıda aşırı kaslanma (kas hipertrofisi) görülür.[1]

Eğer bu proteinin salınımı azaltılır ya da durdurulursa, çok da emek sarf etmeden kolayca vücut geliştiriciler gibi kaslı vücutlara sahip olabilirdik. Ama bu durum adele/tendon yırtılması gibi olaylara sıkça rastlanmasına sebep olabilirdi.

Myostatini kodlayan gen, 1997 yılında genetikçi olan Se-Jin Lee ve Alexandra McPherron tarafından keşfedilmiştir. Fareler üzerine yaptıkları çalışmalar sırasında, normalin iki katı kaslı fareler üzerinde çalışmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu protein, gorillerin insanlardan daha kaslı olmasının da sebebidir. Gorillerde myostatin proteininin üretimi insanlara nazaran daha az olduğu için gorillerde kas kütlesi oranı daha fazla olur. [2]

Myostatin üretimi bakımından mutasyona uğramış bir dana
Myostatin üretimi bakımından mutasyona uğramış bir dana

Myostatin proteinini daha az üreten hayvan türlerinin etleri, genel olarak daha ince derili, daha yumuşak, daha az yağlı ve kemik kütlesi daha az olan etlerdir. Ve bu etler kolesterol yapıcı yağlar bakımından fakir olduğu için oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle Dünya'nın pek çok yerindeki bilim insanları, daha kaliteli et üretebilmek için myostatin geni üzerine çalışıyorlar.[3]

Fakat bu proteinin üretiminin az olduğu canlı türlerinde gebelik süreleri daha uzundur ve doğan yavrular daha kütleli doğdukları için doğum sırasında ölme ihtimalleri daha yüksektir. Bu durum özellikle, bu proteinin salınımının genotipi açısından homozigot durumda olanlarda görülür.

Bu proteinin az salındığı hayvanlarda (çift kaslılarda) doğurganlıkta azalma, fazla stres oluşumu ve metabolik asidoz gibi problemler gözlenir. Ayrıca bazı organlarda küçülme, ekstremite kemiklerinde incelme, genital bölgede genişleme, dilde büyüme, yavrularda ölüm oranının artması ve strese duyarlılıkta artış gözlenir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Wikipedia. Mammalian Protein Found In Homo Sapiens: Growth Differentiation Factor, Inhibitor Of Skeletal Muscle Growth. (23 Haziran 2004). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Evrim Ağacı. Goriller Sebze Ağırlıklı Besleniyorlarsa Neden Kaslı Ve Güçlüler ? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  • ^ dergipark.org.tr. Koyunlarda Myostatin Geni Ve Önemi. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2022. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:09:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12152

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close