Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çayan Genç
Çayan Genç
2,010 UP
Üye
4

Goriller sebze ağırlıklı besleniyorlarsa neden kaslı ve güçlüler ?

Gorillerin sebze ağırlıklı beslendikleri biliniyor buna göre az protein almaları lazım buna rağmen nasıl o kadar güçlü ne kaslı olabiliyorlar ?
5,149 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Protein sadece hayvansal kaynaklı değildir. Hayvanlarda zaten bilkilerden aldıkları aminoasitlerden protein sentezlerler. Doğada otçul olupta oldukça kaslı olan canlılara denk gelebilirsin, boğa, at, bizon, kangru bunlardan bazılarıdır. Kas yapmak için aldığın besin içeriği ve daha da önemlisi yaşam tarzı çok önemlidir. Çizliği kasların aktif kullanıldığı, koşma, tırmanma gibi işleri yapan canlılar oldukça kaslıdır.[1]

Et, balık, tavuk benzeri besinler çok daha hızlı kas yapmanı sağlar ama bilki kaynaklı beslenerekte kas yapmak oldukça mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

444 görüntülenme

Kaynaklar

  1. East African Jungle Safaris. Why Are Gorillas So Muscular Even Though They Are Herbivorous? - East African Jungle Safaris. (5 Ağustos 2019). Alındığı Yer: East African Jungle Safaris | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Bu metabolizmayla ilgili bir durum. İnsanların bağırsak bakterisi bitki proteinini tam verimiyle kullanamazken gorillerin bağırsak bakterisi sebzelerdeki proteini çok verimli kullanabilmek ıcın evrimleşmiştir. Gorilin aldığı 70 gram bitkisel proteini almak için mesela bir insanın yaklaşık 200 gram bitkisel protein alması lazım. Ayrıca goriller sebzelerdeki selülozü kısa zincirli yağ asidine dönüştürebilme kabiliyetine sahiptir ki bu da yoğun bir enerji kaynağıdır. İnsanlarda bu özellik yok mesela, selülozu enerjiye dönüştüremediğimizden gorillerle aynı şeyleri yesek bile onların aldığı verimi alamayız, onlar kadar kaslı olamayız, onlar kadar enerjimiz olmaz ve onların protein sentez oranına ulaşamayız. Çünkü gorillerin aksine insanlar için hayatta kalmak açısından beyin kas gücünden daha önemlidir. Ve goriller için kas gücü biyolojik amaçları için beyinden daha önemli olduğundan sindirim sistemleri de ona ve çevresindeki yiyeceklere göre evrimleşmiştir.

daha iyi anlaman için bir not: gorilin günlük enerji ihtiyacı bir insanınkinden daha azdır. [1][3][2]

Tüm Reklamları Kapat

275 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. C. O’Neill, et al. (2017). Chimpanzee Super Strength And Human Skeletal Muscle Evolution. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, sf: 7343. doi: 10.1073/pnas.1619071114. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. R. Hoffman, et al. (2004). Protein – Which Is Best?. Journal of Sports Science & Medicine, sf: 118. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Gomez, et al. (2015). Gut Microbiome Composition And Metabolomic Profiles Of Wild Western Lowland Gorillas (Gorilla Gorilla Gorilla) Reflect Host Ecology. Molecular ecology. doi: 10.1111/mec.13181. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kağan Köseoğlu
Bilim Meraklısı

Myostatin proteini dediğimiz bir protein var ve bu protein insanlarda, gorillerde ve başka memeli canlı türlerinde de üretiliyor. Bu protein kas hücrelerinde üretiliyor ve genel işlevi de kas hücresi büyümesini inhibe etmektir. Yani bu proteinin genel işlevi, daha kaslı olmanın önüne geçmektir. İnsanlarda bu proteinin sentezi birim sürede 10 birim kütleyse gorillerde bu 7 birim kütlede kalmaktadır. Dolayısıyla goriller insanlar gibi etkili spor yapmasalar ya da özel diyetler takip etmese de bu inhibitör proteinin azlığı sayesinde daha kaslı olabilmektedirler.[1]

Bu proteini üreten enzimlerin mutasyona veya dış müdahaleye uğraması sonucu bazı insanlarda ve memeli türlerinde ilginç durumlarla karşılaşılabiliyor. Örnekler:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/BlancBleuBelge.jpg

Tüm Reklamları Kapat

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/MyostatinMutantWhippet.jpg

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Mammalian Protein Found In Homo Sapiens: Growth Differentiation Factor, Inhibitor Of Skeletal Muscle Growth. (23 Haziran 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close