Modern Topluluğun Hastalığı Stres
Stres nedir, ne tür hastalıklar doğurur, stresle nasıl başa çıkılır

- Blog Yazısı
Giriş
Modern topluluğun hastalığı olarak bilinen stres, günlük yaşantımızın bir parçasıdır. Her insan günlük yaşantısında birden fazla stres faktörü ile karşı karşıya kalır: İş yerlerinde, okul hayatında, evlilikte ve birçok yerde stres peşlerini bırakmaz. İnsanlar sadece somut olarak değil zihinlerindeki düşünceler nedeniyle de strese maruz kalabilir. Bu da beraberinde birçok sorunu meydana getirebilir.
Stres Nedir ?
Stres canlıyı beklenmedik olaylara karşı hazırlamaya yarayan bir biyolojik mekanizmadır. Stres kavramını ilk defa kullanan Hans Selye, stresi vücudun değişen faktörler karşısında vücudun verdiği tepki olarak tanımlamıştır. Stres, insandan insana değişebilen bir olgudur. Bireyin kişisel özellikleri, sosyal hayatı, sağlık durumu, iş hayatı, karşılaştığı stres faktörü strese karşı verilen yanıtı değiştirebilir.
Stresin İnsan Üzerindeki Etkisi
İnsanlar karşılaştığı stres faktörü ile uzun süreli etkileşimde kalma, stresi azaltacak davranışlarda bulunmama, strese adapte olmama gibi durumlarda fiziki ve psikolojik bir çok sorun ortaya çıkabilir. Stres faktörü doğal sürecinden dışarı çıkarsa insanın biyolojik rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Stres yaratan faktörler, endokrin sistem üzerine etki ederek adrenal bezden kortizol ve adrenalin salınımını arttırmaktadır.[1]

İnsanın uzun süre kortizol ve daha fazla stres sonucu ortaya çıkan biyolojik etkenlere kontrolsüz maruz kalması; diyabet, yorgunluk, kanser, depresyon, cilt sorunları, duygu durum bozuklukları, eğitim hayatında başarısızlık, sosyal dinamik dengenin bozulması, konsantrasyon güçlüğü, intihar etme düşüncesi, bağımlılık, bağışıklık sisteminde bozulma, yalnızlık düşüncesi, bireyin kendisini kimsenin anlamadığını düşünmesi gibi sorunlar ortaya çıkarırken daha küçük yaştaki bireylerde, stres çeşitlerinden bazıları çocukta; kekeme, fiziksel özelliklerini sevmeme, aile bireylerinden uzaklaşma, yeni bilgiler öğrenmede zorluk, eğitim hayatında başarısızlık ve okulu sevmeme, fazlaca küfür ve hakaret kullanımı, küçük yaşta sigara ve alkol kullanımı gibi sorunlar doğurabilir. Stres bu tarz sorunlara yol açarken bazı fiziksel sıkıntılarıda beraberinde getirir. Bunlardan birkaçı baş ağrısı, bel ve boyun ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı, hipertansiyon, kroner kalp sorunları, adet döngüsünde gecikme, cilt sorunları gibi birçok hastalığı beraberinde getirebilir. Strese bağlı olarak hipokampusta atrofi meydana gelmektedir ve bunun duyarlı bireylerde depresyon gelişiminde önemli bir rol oynadığı savunulmaktadır. Stres faktörüne uzun süreli maruz kalma insan psikolojisinde depresyon gibi bazı sorunlar doğurabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanları:
a) Depresyon
Hayattan keyif alamama, uyku ve iştah bozukluğu gibi sorunlar.
b) Anksiyete
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Gerçek olmayan bir tehlike karşısında aşırı derecede panik yapma, korkma ve kaçınma durumudur. Beraberinde daha ciddi sıkıntılar ortaya çıkartabilir.
c) Akut Stres Bozukluğu ve Tramva Sonrası Stres Bozukluğu
Hayatı tehdit eden bazı etkenlere maruz kalma, çocuklukta yaşanmış tramvatik olaylar, sosyal destek eksikliği gibi etkenlerden ortaya çıkabilir.
d) Uyku ve Yeme Bozukluğu
Stresle Yüzleşme Yöntemleri
İnsanlar fiziki ve psikolojik sağlıklı kalmak için günlük yaşantısında maruz kaldıkları strese adapte olmalı ya da stresle yüzleşmeleri gerekir. İlk olarak birey kendisini çok fazla stres yüküne maruz bırakan etmeni bulmalıdır. Sonrasında kendisine bu etkeni Değiştirebilir miyim?diye sormalıdır. Bu noktada yardım alabileceği bazı sonuçlar, yardım istemek, bakış açısını değiştirmek, hayır demeyi öğrenmek, mola vermek, öfkesine hakim olmak, durumu daha kötü hale sokmamaya gayret etmek gibi yöntemler olabilir. Diğer bir aşama ise Kabul Etmek.
Bu aşamada birey zihnindeki stres faktöründen kaçmamalı ve kendi zihniyle baş başa kaldığı bir zamanda bu faktörü iyi ve kötü yönleriyle düşünüp kabul etmelidir. Eğer stres faktörü değiştiremeyeceği bir noktadaysa elinden bir şey gelmeyeceğini kabul etmelidir ve strese adapte olmalıdır. Bu aşamada genellikle insanlar faktörü kabul ettikten belli bir zaman sonra kendilerine zarar veren stres faktörünün etkilerinin azaldığını ve bellirli bir süre sonra tamamen geçtiğini görebilirler. Bu aşama, dış etkenli yoğun stres faktörü ile yüzleşmede epey önemlidir.
Bu zihinsel süreç gibi başka şeyler de stresle yüzleşmede çok fazla başarı gösterebilir. Bunlar; egzersiz, meditasyon, solunum egzersizleri, açık havada yürüyüş, masaj, sosyal destek almak, farklı bakış açılarıyla yaklaşmak, sevdikleriyle zaman geçirmek, elindekilerin ve sahip olduklarının değerini kendine hatırlatmak, hayatın bir süreç olduğunu ve inişli çıkışlı dönemlerin olabileceğini kabul etmek, bireyin kendisinin güçlü olduğunu ve bu etkenlerle yüzleşebileceğini kabul etmesi, bireyin yaşadığı sıkıntıları başkalarınında yaşadığını anlamlandırması, sınavın ya da dersin önemli olduğunu fakat kendisinin potansiyelinin farkında olup zamanını yönetmesi, yeni hobiler edinmek gibi yardımcı etkenler stresle başa çıkmada çok önemli bir yere sahiptir. Fakat stres faktörü çok ağır ve bireyin kişiliği bu faktörle yüzleşemeyecek noktadaysa mutlaka psikiyatrik yardım almalıdır.
Sonuç
İnsan doğası gereği hayatı boyunca çok fazla stres yüküne maruz kalabilir ve bu stres faktörüne uzun süre maruz kalmak, yüzleşememek gibi etkenler insanda fiziki ve psikolojik birçok sorunu doğurabilir. Fakat insanın bu hayatın bir başlangıcı olduğu gibi bir sonuda olduğunu fark etmesi ve kısıtlı zamanının bazı şeylere üzülüp stres yapmaya gerek duymayacak kadar kıymetli olduğunu anlaması gerekmektedir. Hayat, insanın zaman zaman yaşadığı inişli çıkışlı, gerek zor ve kötü dönemlerin olduğu gerekse keyifli ve mutlu dönemlerin olduğu bir zaman şerididir.
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ R. Ö. Akçakaya, et al. (2014). Stres Ve Stresle Baş Etmede Psikiyatrik Yaklaşım. The Journal of Turkish Family Physician, sf: 18-25. doi: 10.xxx. | Arşiv Bağlantısı
- Yeliz Sürme. Stres, Stres Ile Ilgili Hastalıklar Ve Stres Yönetimi. (12 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2025. Alındığı Yer: Erciyes Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2025 07:28:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19568
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.