Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mimesis (idealler kuramı)

Mimesis nedir

Mimesis (idealler kuramı)
3 dakika
187
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

mimesis doğanın canlıların insanın sanatla arasındaki ilişkidir bir doğa resmi, hayvan tasfirli makale, yunanca taklit anlamına gelen bu kelime geçmiş dönem yunan flozoflarını belli müzakerelere yöneltmiştir, o dönemde sanatın,doğanın kopyası olmasında çoğunluk ortak fikirde olmasına karşın gidişat yolları farklıdır belli bir kitle sanatın kopya olduğunu kabul eder fakat sanatin sadece kopyayla sınırlı kalmayacağını savunur sanatçının kopyayı taslak olarak kullanıp baştan yaptığını söyler savunma olarak, eğer sadece kopya olsaydı hiçbir resim arasinda fark olmayacağını bir takım benzerlikler olsada ön planda farkları olduğunu savunur bu farkı sanatçı katmasına rağmen bir sanatçının iki eserinin arasinda bile belirgin farkla olduğunu söyler diğer bir kitle ise daha mistik şeylere inanır sanatın baştan aşağı kopya olduğunu savunur hatta kopyanın kopyası, bir insan daha orjinalini görmemişken nasıl kopyayı orjinale benzetebilir bir ayna misali sadece gördüğünü yansıtabilir,sanatçılar zaten o sanatı yapıcak kabiliyete sahip olmadıkları için en fazla tekrarlayabilirler ki sanatçılar bile bir kopyadır, mükemmelin kopyası, ideallerin kopyası,eşsiz, eksilmeyen ,artmayan saf estetik, hep var olan ,doğumsuz ,olümsüz ruhsal güzellik, bilinmeyen, görülmeyen ,asil gerçek ,güzelliklerin atası.

idealler, idealler bizim gerçek dediklerimizin gerçeği bizim gerçeklerimiz onların yansıması hiç güneş doğmayan bir yerde ayın güzelliğini resmeden bir adam aydır onun gözlerini kamaştıran ne kadar fani bilmez ayın kimin gölgesi olduğunu aydır onun güneşi aklı almaz aydan daha parlak ihtişamlı bir gerçeği sırf aklı almıyor diye gerçek yok olmaz, biz de bu ressam gibiyiz platonun düşüncesine göre biz ideallerin yansımasıyız platon bu düşüncesini mağara alegorisinde net bir şekilde açıklar "yer altında bir mağara icinde doğduğundan beri dışarı çıkmamış elleri kelepçeli insanlar yüksek yerde bir ateş parlıyor arkada mahkumlar ve ateş arasında bir yol var yolda alçak bir duvar âdeta kuklacıların sahnesine benziyor, kuklacıların elinde insana ,ağaca , taşa benzeyen kuklalar var kuklacılar konusuyor kuklaları hareket ettiriyor mahkumlar sadece ateşin duvara vuran gölgeleri kuklacilarin yankılarını duyabiliyor bu gölgeler onların gerçeğidir kim inandırabilir onları bunların hepsinin sahte olduğuna tüm gerçeklerinin yalan olduğuna gerçeği göstersek bile görmek isterler mi güneşi göstersek acımaz mı gözleri gölgelerini gördükleri şeylere bakarken gözleri kamaşmaz mı aklı karışmaz mı ona şimdiye kadar gördüklerin gölge desek,inkâr etmez mi o gölgeler gerçekten daha gerçek gelmez mi zorlasak onu ışığa bak diye çevirmez mi gözlerini bakabildiklerine gölgeler daha açık daha mantıklı gelmez mi gördüklerinden rahatça görücek tabi önce gölgeleri sonra sudaki yansımaları en son güneşi,yıldızları,ayı o zaman gerçeği anlar.Tekrar karanlığa soksak onu dayanabilir mi,mağaradakilere anlatsa gerçeği ona inanırlar mı,alay etmezler mi onunla, adam onları yukarı çıkarmaya çalışsa öldürmezler mi adamı."platona göre bizim gerçeğimiz mağara,güneşimiz ateş,idealler mağara çıkışı platona göre sadece sanat değil herşey kopyadır bu yüzden sanatın yanlış olduğunu sansürlenmesi gerektiğini söyler çünkü kötünün kopyası yoktur,iyinin kopyası vardır eğer sanat ideallerin kopyası ise sanat güzel,iyi ve estetik olmalıdır yani komedi,trajedi,destan sansürlenmeli insan ahlakını bozduğunu söyler bu yüzden yazarları yozlaşmış olduğunu söylemektedir.

Platonun ögrencisi Aristoteles bu fikre katılmaz madde ve formun bir arada bulunduğunu söyler,ideallerin bir ispatı,delili olmadığını bu düşüncenin akla ve mantığa uymadığını söyleyerek sanatı savunur yaşadığımız çevreyi tanımamıza yardım ettiğini sanatın insan zihni soyutlanması olduğunu söyler sanatçının işi evrensel olanı olay örgüsü ile yansıtmaktadır der.Sansür ise olmaması gereken bir şeydir insan yanlışı görmelidir doğruyu bilmek için düşüncesiyle trajedi ve dramı savunur köttü duygulardan arınma yolu olarak görür.Misesis başlığı bir nevi sondur her filozof kendi yolundan aynı sona ulaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 19:54:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close